Cea mai modernă metodă de a scăpa definitiv de ochelari sau lentile de contact este chirurgia refractivă (operaţie cu laser), mai exact corectează viciile de refracţie ale ochiului, ce apar prin modificări ale corneei şi/sau cristalinului. Viciile de refracţie corectate prin aceste metode includ miopia, hipermetropia şi astigmatismul. Corecţia presbiopiei (scăderea cu vârsta a posibilităţii de a citi de aproape) nu a luat încă o mare amploare.
Miopia de până la -6 D se poate reduce prin operaţii cu laser (Lasik, Lasek, Prk).
Hipermetropia se corectează prin laser cu destulă precizie până la 5-6 D, depinzând de caz.
În cazurile în care dioptriile sunt mai mari de -6 la miopie sau +6 la hipermetropie singurul mod de scădere a numărului de dioptrii este schimbarea cristalinului. În acest caz se înlocuieşte cristalinul natural cu un cristalin artificial adaptat la puterea dioptrică necesară.
Astigmatismele de 3-5D se pot corecta cu laser, sau funcţie de caz prin implant de cristalin artificial toric (adică cilindric).
Pentru a beneficia de aceste operaţii trebuie ca vârsta să fie de peste 20 ani, refracţia oculară să fie stabilă, adică să fim siguri că dioptriile nu mai cresc (mai ales în cazul miopiilor), operaţia este recomandată pentru cei ce vor să renunţe la ochelari sau lentile de contact.
Pacienţii nu trebuie să aibă alte afecţiuni sistemice (reumatism articular acut, diabet zaharat, LES, leucemii, limfoame sau alte neoplazii, etc.).
Persoanele care au purtat lentile de contact, vor întrerupe portul lor cu 2-4 săptămâni înainte de operaţie. Preoperator, se vor face diverse măsurători (autorefractometrie, keratometrie, topografie corneeană, pahimetrie şi chiar câmp vizual).
Operaţia se realizează fără internare, cu anestezie topică ( picături).
Atenţie! Acuitatea vizuală obţinută postoperator nu va depăşi acuitatea vizuală maximă ce poate fi obţinută cu cea mai bună corecţie cu ochelari.
Tipuri de opera ţie cu laser sunt : PRK (photorefractive keratectomy) sau fotokeratectomia refractivă - se bazează pe fotoablatia ţesutului corneean anterior în zona optică; se realizează o remodelare a suprafeţei de ordinul micronilor. Laserul se aplică numai pe partea anterioară a corneei timp de 30-60 secunde.
LASEK ( Laser assisted subepithelial keratectomy) seamană cu precedenta dar este mai bine tolerată.
Aceaste două metode (LASEK si PRK) sunt cele mai lipsite de riscuri.
LASIK (laser în situ keratomileusis)- Este o autogrefă refractivă, lamelară, ce permite corecţia prin aplatizarea curburii corneene anterioare. Se realizează o keratectomie lamelară, respectiv îndepărtarea straturilor anterioare ale corneei, se aplică laser, apoi grefonul se repune la loc. Prezintă mai multe riscuri decât LASEK şi PRK.
În primele 24-72 ore, postoperator, apare senzaţia de corp străin, lăcrimare, fotofobie, chiar durere care cedează la administrarea de antialgice în câteva ore. Imediat postoperator, bolnavilor li se aplică lentile de contact terapeutice, timp de 2-3 zile.Vor purta ochelari de soare pentru protecţie şi vor urma tratament topic cu antiinflamatorii steroidiene şi nesteroidiene, cicatrizante corneene, etc.
În prima lună pacienţii vor evita expunerea la soare, aburi, fum, machiaj, efort fizic excesiv. Postoperator se face control la 24 ore, 14 zile, 30 zile, 3 luni. Recuperarea totală, postoperatorie este variabilă, putând dura până la câteva luni. Pe termen lung, în majoritatea cazurilor, evoluţia postoperatorie este favorabilă.
Pentru metodele LASEK si PRK, complicaţiile ce pot apare sunt rare, constând în: vindecare lentă a epiteliului corneean, “haze” (ceaţă) cornean şi halouri, dificultate la vederea nocturnă sau la lumina puternică, regresia corectiei refractive. Infecţiile oculare sunt extrem de rare, fiind dependente de respectarea unei igiene riguroase de către pacient.
După LASIK, pot apare: amputări sau pierderea ale flapului, flapuri incomplete sau neregulate, perforaţie corneeană, defecte epiteliale, keratita lamelară difuză.
În concluzie operaţia de scădere a dioptriilor cu laser are o rată foarte mare de succes, este uşor suportată de către pacient, iar vindecarea este rapidă. În România preţul unei astfel de operaţii, cu toate că se efectuează cu exact aceeaşi aparatură de ultimă oră, este mult mai mic decât în ţările vecine, Comunitatea Europeana sau Statele Unite ale Americii.
Sandor
Buna ziua stimate domn Conf.doctor Mircea Filip.\r\n\r\nNumele meu este Sandor Tiberiu.\r\nSant din orasul Bistrita jud.Bistrita-Nasaud.\r\nAm varsta de 48 ani si lucrez la un compartiment de IT in domeniu privat.\r\nLucrez aproximativ 8-10 ore pe calculator.\r\nPort ochelari de vedere de aproape.\r\nDioptrie 1.5 nu mai este eficienta.\r\nLa controlul efectuat de specialisti de la Medicina Munci sa prescris schimbarea ochelarilor de vedere.\r\nEu lucrez in cadrul firmei in 3 locuri de munca in cursul zilei.\r\nPe langa activitatile curente ma ocup si cu intretinerea aparaturi de calcul.\r\nSant nevoit in permanenta sa port ochelari dupa mine.In munca care o desfasor ma deranjeaza acest lucru.Trebuie sa fiu in permanenta atent sa nu uit ochelari sa sa nu ii deteriorez in activitate.\r\nAs vrea sa fac o operatie pentru a scapa de acest stres al purtarii zilnice a ochelarilor de vedere.Sant asigurat la sistemul de sanatate.\r\nIntrebarea mea pentru dumneavoastra este ce tip de operatie imi recomandati\r\nsi daca operatia sau parte din ea este suportata de CNAS.\r\nDe asemenea in luarea deciziei de operatie importante sant bineinteles costurile.\r\nMa intereseaza informativ la ce preturi \r\nar putea ajunge pentru ambi ochi o astfel de operatie.\r\nMultumesc mult.\r\nCu stima si respect Tiberiu Sandor \r\ncomp.IT Novarom Bistrita.
April 11, 2013, 9:32 a.m.puienaru
Buna ziua.IN PRIMUL RAND VREAU SA VA DORESC UN AN NOU FERICIT,CU MULTE IMPLINIRI ALATURI DE CEI DRAGI si LA MULTI ANI. DOMNULE DOCTOR ,in urma cu doua saptamani am fost cu fetita mea in varsta de 10 ani la un consult oftalmologic,si aparatul I-a gasit +4,75 ochiul stang,si +0,75 ochiul drept. MI SA SPUS SA FORTEZE OCHIUL STANG PRIN APLICAREA UNEI OCLUZII PE OCHIUL DREPT.AM INTREBAT DACA O POATE AJUTA SUCUL DE MORCOVI,SAU ALTE VITAMINE,-IAR RASPUNSUL A FOST NU, PENTRU CA OCHIUL ESTE MATUR.(ACUM POARTA OCHELARI CU DIOPTRIA DE +2 OCHIUL STANG,IAR DUPA 3 LUNI, DR.A SPUS CA O SA-I SCHIMBE LENTILELE-OCHIUL STANG +3,25 IAR OCHIUL DREPT +0,75.)IN ACEST CAZ VA ROG DIN SUFLET CE MA SFATUITI SA FAC ? EXISTA VREO METODA DE IMBUNATATIRE, RECUPERARE,SAU REDUCERE A DIOPTRIEI ? IN SPERANTA CA IMI VETI RASPUNDE ,VA MULTUMESC DIN SUFLET
Dec. 29, 2014, 6:03 p.m.Dr. Andrei Filip
Buna ziua Puienaru, La multi ani va doresc si eu! Diagnosticul este de ambliopie, adica ochi slab. Stimularea vizuala da rezultate pana la varsta de 6-7 ani. Dupa varsta de10 ani trebuie sa incercati, dar recuperarea nu va fi spectaculoasa. Alte metode nu exista in momentul de fata.
Jan. 1, 2015, 7:19 p.m.