None
30

Despre pielea sensibila

Pielea, cel mai mare organ al omului, cu o suprafaţă de aproximativ 2 m2 şi cu o greutate de aproape 3 kg, ne acoperă ca o haină elestică şi rezistentă la vânt şi apă, pe care o purtăm permanent şi care, culmea, se schimbă permanent. Că e vară sau iarnă, că e cald sau frig, că plouă, ninge sau e soare, pielea este învelişul nostru permanent care ne acoperă din cap până în picioare şi pe care trebuie să-l protejăm şi să-l îngrijim tot timpul.

Grosimea pielii variază în funcţie de regiunea anatomică de la 0,5 mm la nivelul tenului, până la 5 mm la nivelul tălpilor.

Din punct de vedere structural, la nivelul pielii se disting două compartimente: epidermul şi dermul.

Epidermul este format din mai multe straturi de celule, keratinocite, care sunt colorate cu pigmentul specific pielii, melanina, care este „fabricat” de către melanocite în cel mai adânc strat epidermic, stratul bazal. La suprafaţă, keratinocitele se desprind şi se elimină tot timpul la nivelul stratului cornos, astfel că la un interval de aproximativ o lună toată pielea este schimbată.

Dermul conţine structura de rezistenţă a pielii formată dintr-o reţea elastică de fibre printre care se găsesc celule, capilare, formaţiuni nervoase, glande ale pielii şi firele de păr.

Pe suprafaţa pielii, glandele sebacee şi cele sudoripare îşi varsă secreţiile determinând formarea aşa-numitului film hidrolipidic, peliculă foarte fină cu rol de protecţie împotriva factorilor externi.

Pielea este organul cel mai expus agresiunii factorilor externi: soarele cu întreaga gamă de radiaţii, vântul, ploaia, frigul, praful, polenul, viruşi, bacterii, paraziţi şi alţi factori mecanici, chimici, imunologici sau de altă natură.

La persoanele cu piele sensibilă, filmul hidrolipidic este foarte sărac, ceea ce face ca factorii externi (soare, vânt etc.), să pară mai agresivi, iar pielea are tendinţa de a deveni mai uscată. Totodată, modificările de la nivel cutanat se văd mai devreme decât la alte categorii. Apar ridurile fine, cuperoza (dilataţii permanente ale capilarelor), pigmentări neregulate (pistrui, pete solare). Totodată, se pierde din elasticitate şi din tonus.

În privinţa îngrijirii pielea sensibilă are nevoie de o atenţie sporită. Baia sau duşul se va face cu apă caldă sau căduţă şi nu la temperaturi extreme. Se va evita folosirea periilor, bureţilor aspri sau a lufelor. Se vor folosi săpunuri pentru piele sensibilă, emoliente care să nu irite, iar uscarea se va face prin tamponare.

Îmbrăcămintea recomandată persoanelor cu piele sensibilă trebuie să fie comodă, lejeră, să fie din materiale naturale moi, absorbante.

Îngrijirile recomandate persoanelor cu piele sensibilă cuprind şi aplicaţii de creme, emulsii şi loţiuni hidratante, cu grad mic de vâscozitate, uşor de aplicat. Aplicaţiile vor fi zilnice şi chiar de mai multe ori pe zi, mai ales după plajă sau expunere la frig.

Ştiind că pielea sensibilă are tendinţa de a face eczeme şi că acestea au în etilogia lor şi factori alimentari, se va ţine cont la persoanele cu piele sensibilă ca alimentaţia să fie bogată în vitamine şi să conţină toate principiile alimentare. Se vor evita condimentele, mirodeniile, conservanţii, citricele, mezelurile, ciocolata, care sunt cunoscute ca cei mai agresivi factori alimentari cu potenţial eczematogen.

În cazul apariţiei de leziuni cutanate se pot administra dermatocorticoizi pe durată limitată, iniţial loţiuni sau emulsii, apoi creme şi unguente, după care se trece la aplicaţii de produse cosmetice adecvate.

Dr. Paul Ilarian Ionescu

Medic primar dermato-venerolog

CENTRUL MEDICAL BIO TERRA MED

0724.262.110

Comentarii


dumbrava corina

doresc detalii despre dermatita seboreica, cum putem sa o tratam

June 9, 2011, 1:51 a.m.
1
0

dumbrava corina

detalii despre dermatite

June 9, 2011, 1:53 a.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha