Sistemul venos al membrelor inferioare este format dintr-un sistem superficial – dispus imediat sub tegument şi unul profund – înconjurat de muşchi. Boala varicoasă afectează sistemul venos superficial determinând dilataţii ale acestei reţele. Indiferent de mecanismul de producere a varicelor, este important de conştientizat că, în ortostatism, (stat în picioare) aceste varice sunt pline cu sânge. Sângele care stagnează şi dilată aceste vene este „furat” din circulaţia sanguină normală, determinâd apariţia de complicaţii locale şi, nu în ultimul rând, generale care afecteză întreg organismul.
Este ştiut faptul că boala varicoasă nu determină dureri direct proporţionale cu volumul varicelor şi mai ales cu stadiul bolii. Durerea apare doar în stadiile de complicaţii ale bolii. Acest lucru explică de ce pacienţii cu boală varicoasă nu se prezintă în stadiile incipiente direct la o consultaţie de chirurgie vasculară, ci de cele mai multe ori apelează la tot felul de leacuri „băbeşti”. Adesea, aceste leacuri, pe lângă faptul că nu fac bine, frecvent agravează evoluţia bolii spre complicaţii. Dispunerea dilataţiilor sistemului venos superficial imediat sub tegument crează impresia unei boli de piele, ceea ce îndrumă pacientul spre cabinetul de dermatologie. În fapt este vorba despre o presiune crescută la nivelul acestor vene, determinată de o lipsă de valve moştenită genetic şi care determină dilatarea acestora. Este surprinzător cum, după tratamente dermatologice îndelungate şi de cele mai multe ori lipsite de eficienţă (dilaţiile venoase rămânând nemodificate), pacientul nu este îndrumat spre un consult de chirurgie vasculară. De cele mai multe ori un simplu consult, la care complementar se poate adăuga o ecografie Doppler venoasă, poate lămuri pacientul că, deşi manifestările bolii sunt la nivelul tegumentului, cauza este situată în interiorul venei. Examinarea Doppler venoasă evidenţiază atât segmentele de venă dilatate care nu sunt vizibile prin transparenţa pielii, prezenţa şi localizarea valvelor incompetente, sensul de curgere al sângelui şi eventualele tromboze la nivelul pachetelor varicoase, cât şi sistemul venos profund al membrelor inferioare. Ea poate fi eventual completată, dacă este necesar de flebografie. Ecografia Doppler este o investigaţie nedureroasă, neinvazivă, cu cost redus, care poate fi repetată ori câte ori este nevoie, fără a avea riscul de iradiere. Aparatele de ultimă generaţie permit vizualizarea cu acurateţe a venelor superficiale şi profunde, direcţia fluxurilor de sange, valvele incompetente şi mai ales măsurarea, înregistrarea şi stocarea acestor informaţii pentru o comparare rapidă şi uşoară la examinarile ulterioare.
Indiferent de tipul de tratament propus pacientului este importantă informarea despre evoluţia bolii de care acesta beneficiază. Complicaţii locale, ca tromboflebita superficială care se poate complica la râdul său cu tromboză venoasă profundă, modificările de coloraţie ireversibile de la nivelul tegumentului gambelor şi, nu în ultimul rând, ulcerul de gambă extrem de dureros sunt doar câteva din complicaţiile unei „simple” boli varicoase.