Presbiopia este tulburarea fiziologică caracterizată prin scăderea amplitudinii acomodaţiei (posibilitatea de a vedea clar la toate distanţele), ce apare după 40 ani şi se traduce clinic prin scăderea vederii la aproape. În jur de 65-70 ani acomodaţia este aproape zero. Necorectată, presbiopia determină oboseală la citit (lucru la aproape), cefalee, somnolenţă, uneori ochi roşi.
Din cauza lucrului intens la aproape astfel de probleme pot apare şi înainte de 40 ani. Presbiopia se poate corecta prin metode optice şi/sau chirurgicale.
CORECŢIA OPTICĂ (CO) : se realizează cu lentile convergente (cu “+”) care au rolul de a înlocui deficitul acomodativ. Poate fi:
1- aeriană (cu ochelari) , corecţia se realizează pentru o anumită distanţă (30-35cm), funcţie şi de cerinţele/confortul pacientului. Lentilele aeriene pot fi: monofocale (doar pentru aproape), bifocale (distanţă + aproape) sau progresive (pentru toate distanţele).
2- cu lentile de contact (LC) : pentru pacienţii emetropi (văd bine la distanţă fără corecţie optică) : LC progressive sau LC monofocală pe ochiul non-dominant cu dioptria adecvată pentru aprope; pentru pacienţii miopi care necesită CO la aproape/ hipermetropi : LC monofocale : pe ochiul dominant LC cu dioptria pentru distanţă, iar pe celălalt ochi LC cu dioptria pentru aproape sau LC progresive.
CORECŢIA CHIRURGICALĂ :
Chirurgie refractiva cu laser EXCIMER poate fi : monoculară (vede bine un singur ochi): presbiopii emetropi: se miopizează ochiul non- dominant (cu acesta va vedea la aproape iar cu celălat dominant la distanţă); miopii cu presbiopie: ochiul dominant se corectează pentru distanţă, iar celălalt se lasă subcorectat, pentru aproape; hipermetropii: se corectează ochiul dominant pentru a vedea la distanţă şi celălalt se supracorectează pentru a vedea la aproape. Binoculară : presbipii miopi se corectează parţial la ambii ochi, astfle încât să poarte CO la distanţă şi să citească fără; presbiopii hipermetropi se corectează ambii ochi pentru distanţă şi le scade astfel dioptria la aproape.
RLE refractive lens exchange înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial, în scop refractiv. Metoda este indicată la pacienţii presbiopi care au miopii >-8D şi hipermetropi >+5D care nu mai doresc ochelari; se folosesc cristaline artificiale :
monofocale (ochiul dominant va vedea bine la distanţă, iar cel non-dominant la aproape)
progresive/multifocale/acomodative- văd bine şi la distanţă şi la aproape, cu ambii ochi
Sclerotomia ciliara anterioară foarte rar folosită, încă în testare.
Nicio metodă nu e perfectă, fiecare pacient are o soluţie “ bună” pentru el.
velicu
am facut un consult si mi s-au dat lentile +0.75.toate bune decat ca ,la ochiu drept vad mai in ceata.mi s-a spus ca se va corecta ,desi am 43 de ani si sufar de presbiopie. ce pot face?
Aug. 19, 2011, 10:06 a.m.Dr. Andrei Filip
Buna seara, imi este greu sa ma pronunt fara sa vad despre ce este vorba. Daca pana cand ati facut ochelarii nu vedeati in ceata atunci trebuie verificat.
Aug. 23, 2011, 12:05 a.m.fabiana
daca fac operatia cu laser pentru presbiopie la 46 de ani (pt. ochiul stang +0.5, ochiul drept +1.25) situatia este reversibila, presbiopia poate reveni odata cu inaintarea in varsta?
Nov. 20, 2012, 9:30 a.m.Emilia Iancovici
Buna ziua, In urma unui control mi s-au recomandat pentru presbiopie cauzata de varsta ( 50 ani),doua perechi de ochelari,pentru ,,aproape" si pentru ,,distanta". As vrea sa stiu daca exista lentile de contact progresive,cu care sa vad pe toate distantele si daca exista,acestea trebuie scoase in fiecare seara si repuse a doua zi dimineata ? Sau exista si astfel de lentile care pot fi purtate mai multe zile fara a fi scoase ? Multumesc !
Sept. 12, 2014, 11:25 a.m.