Diagnosticarea în medicina tradiţională chineză este o muncă dificilă, dar frumoasă, pentru că fiecare pacient este unicat. De aceea, doctorul se apleacă cu răbdare asupra pulsului (în medicina tradiţională chineză se cunosc 24 de tipuri), feţei, limbii, privind pacientul ca un tot unitar.
În cazul bolilor reumatice doctorul recomandă asocierea acupuncturii cu masajul tuina, kinetoterapie, apifitoterapie, qigong şi tai ji quan (gimnastica chinezească de viaţă lungă). Oasele ţin de rinichi ce constituie rădăcina energiei ancestrale moştenite de la părinţi, asigurând suflul energiei vitale.
Această relaţie fiziologică ne permite să înţelegem rolul rinichilor în bolile localizate la nivelul oaselor, măduvei, creierului şi auzului.
După naştere, energia rinichiului începe să scadă pentru că rinichii nu cunosc sindromul de plenitudine. De aceea, pe lângă acupunctură şi masaj, care folosesc energia pacientului şi a medicului, este absolut necesar să se folosească alte tehnici şi produse, precum gimnastica chinezească şi produse apicole, ca lăptişorul de matcă, polenul, mierea, reţete de plante chinezeşti ţintite pe deficitul de yang sau yin al pacientului.
Deficitul de yang în rinichi se traduce prin faţă palidă, membre reci, dureri articulare, regiunea lombară slabă, senzaţie de astenie fizică şi chiar impotenţă sau sterilitate. În această situaţie se încălzeşte organismul prin tonifierea yang a rinichiului cu acupunctură, moxa sau ventuze, masaj cu apireven, kinetoterapie ţintită pe zona cu probleme.
În cazul în care pacientul are un yang al rinichiului mai slab, el este predispus la boli reumatice, mai ales dacă locuieşte sau lucrează într-un mediu umed şi rece. Tratamentul în acest caz va urmări circulaţia sângelui în meridiane, încălzirea meridianelor şi dispersia frigului. ,De cele mai multe ori pacienţii cu probleme osoase au tendinţa să consume exagerat produse sărate pentru că acest gust este cerut de rinichi. Medicul va trebui să consilieze pacientul cu o dietă corespunzătoare, uneori fiind nevoie ca acesta să scadă în greutate pentru a nu suprasolicita articulaţiile.
În cazul osteoporozei se stimulează absorbţia calciului prin alimentaţie(iaurt de capră cu miere, susan negru, tofu-brânză de soia), sport (înot, qi gong, tai ji quan), acupunctură.
- dr.pichiu@gmail.com
- www.piqclinic.ro