None

Este nasterea prin cezariana mai sigura decat nasterea naturala?

?

Medicii avertizează viitoarele mame cu privire la una dintre cele mai controversate teorii, conform căreia naşterea prin cezariană este mai sigură decât naşterea normală. Potrivit specialiştilor Centrului Medical Unirea “aceasta este o decizie care trebuie luată în colaborare cu medicul, ţinând cont de istoric, evoluţia sarcinii, de rezultatul investigaţiilor, pentru a găsi cea mai bună soluţie”.

Cariera şi ascensiunea profesională constituie principalele motive pentru care se observă o tendinţă generală de amânare a primei naşteri după vârsta de 30 sau chiar 40 de ani. Statisticile arată că în prezent unul din zece copii este născut de o mamă a cărei vârstă a trecut de 40 de ani, în timp ce vârsta biologică pentru procreare este considerată a fi între 18 şi 30 de ani. Există totuşi o limită a vârstei de risc unanim acceptată, aceasta fiind 35 de ani, la peste 40 de ani riscurile sarcinii crescând semnificativ.

“Nu-i putem interzice unei femei de peste 40 de ani să rămână însărcinată, însă trebuie înştiinţată din timp cu privire la riscurile la care se supune. Printre principalele riscuri aş dori să amintesc: dezlipire prematură de placentă, tromboembolie, naştere prematură, hipertensiune - preeclampsie/eclampsie, diabet de sarcină, cardiomiopatie, boli endocrine”, a declarat dr. Iosif Niculescu, directorul maternităţii CMU Regina Maria.

În intervalul de vârstă 20-30 de ani organismul poate face faţă cu mai multă uşurinţă atât sarcinii, cât şi naşterii, refacerea organismului matern fiind mult mai rapidă şi completă. “Adaptarea optimă a organismului (inimă, sistem circulator, funcţie respiratorie) la sarcină este un proces complex şi presupune un organism sănătos, iar odată cu înaintarea în vârstă posibilitatea ca unul dintre aceste organe să fie la limita funcţionării sale este destul de probabilă. Mai mult, odată cu vârsta creşte şi riscul de malformaţii genetice” a adăugat dr. Iosif Niculescu.

Noi recomandăm, susţinem şi încurajăm naşterea pe cale naturală, bineînţeles în absenţa indicaţiilor medicale pentru cezariană.

Ca o alternativă la cele două tipuri de naştere, în cadrul Maternităţii „Regina Maria” există şi posibilitatea naşterii în apă.

Naşterea în apă se încadrează într-un concept mai larg de conduită în timpul travaliului, cu intervenţie minimă şi numai la nevoie, aşa-zisa „atitudine naturistă”.

Posibilitatea naşterii în apă este una dintre tehnicile pe care încercam să le promovăm în cadrul spitalului nostru, în spiritul aceleiaşi intenţii declarate de a încuraja naşterea naturală. Cada de naştere este identică cu cele folosite în sistemul privat nemţesc, asigurând condiţii superioare de sterilitate, aparatura modernă de sterilizare (inclusiv pentru prioni, aşa cum impun standardele moderne), consumabilele de unică folosinţă, toate acestea permiţând excluderea infecţiilor instraspitaliceşti de care se tem cel mai mult medicii chirurgi şi neonatologi.

Pentru mamă, acest tip de naştere are un efect relaxant asupra muşchilor şi articulaţiilor în perceperea mai redusă a durerilor de naştere.

Pentru făt are loc trecerea graduală şi deci mai puţin traumatică de la mediul intrauterin (de asemenea acvatic) la mediul extrauterin (aer).

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha