Sistemul musculo-scheletal reprezintă totalitatea structurilor care iau parte, într-o formă sau alta, la „mişcare” - mişcarea unui segment sau mişcarea întregului corp. Sistemul articular este unul din cele trei mari componente ale sistemului kinetic, este sistemul care segmentează corpul permiţând mişcarea în anumite limite şi direcţii.
Principalele 2 funcţii ale unei articulaţii în cadrul aparatului locomotor sunt stabilitatea şi mobilitatea. Stabilitatea este o condiţie majoră pentru articulaţiile portante, dar şi pentru cele ale membrului superior. Oferă punctul de sprijin pentru a se realiza mişcarea de catre levierul-os al unui segment. Mobilitatea articulară este principala funcţie doar a anumitor articulaţii, în special a diartrozelor - articulatiile sinoviale. Se spune că „mişcarea este viaţa articulaţiei” sau că „imobilizarea reprezintă distrugerea articulaţiei”.
De ce doare o articulaţie?
Cavitatea articulară este sediul unor stări patologice variate, care vor determina deficit funcţional mai mult sau mai puţin sever, respectiv redoare, limitarea mobilităţii articulare, anchiloze, la care se adaugă durerea - element important al disfuncţionalităţii.
Într-o articulaţie durerea poate apărea din numeroase cauze cum ar fi:
• fractura intraarticulară, calusul exuberant, un corp străin intraarticular
• luxaţia capetelor osoase
• retracţia capsulei care compromite jocul articular, blochează mişcările şi apare durerea
• inflamaţia (sinovita) ce determină, în stadiul acut, disfuncţionalitate prin durere
• rupturi parţiale sau totale de ligamente, tendoane, menisc
• acumulări de lichid intraarticular de diverse cauze: traumatologice, boli autoimmune, reumatologice
• procesul degenerativ primar şi secundar care apare într-o articulaţie
Cea mai frecventă cauză de durere în interiorul articulaţiei o reprezintă procesul degenerativ primar sau secundar, adică artroza.
Rumalaya forte, prin cantitatea mare de Boswellia serata - plantă folosită în medicina indiană pentru efectul său antiinflamator şi analgezic – reprezintă o opţiune serioasă pentru tratamentul durerii articulare din 2 motive. Principiul activ al extrasului este acidul boswellic care, pe langă efectul antiinflamator, are şi un efect de întârziere a degradării cartilajului articular.
Datorită compoziţiei sale complexe, Rumalaya forte atenuează durerea asociată afecţiunilor reumatice, dar şi a celor posttraumatice (gonartroza, coxartroza, spondiloza, poliartrita reumatoida, tendinita). De asemenea, ameliorează rapid durerile şi inflamaţiile datorate entorselor şi luxaţiilor, restabilind mobilitatea articulaţiilor. Practic, putem sublinia că, în strânsă legatură cu efectul antiinflamator, există în mod firesc şi un efect analgezic, antalgic.
Pentru obţinerea unor rezultate favorabile, Rumalaya forte se administrează de 2 ori pe zi câte 1 tabletă (la nevoie, pe perioade scurte, chiar 3/zi). Utilizarea produsului în cure de 6 luni consecutive întârzie considerabil degradarea cartilajului articular.
Spre deosebire de antiinflamatoarele nesteroidiene, Rumalaya forte nu are reacţii adverse în zona gastrointestinală (de genul arsuri sau iritaţii gastrice, ulceraţii etc.) sau cardiace (de genul creşterii tensiunii arteriale), fiind un antiinflamator complet natural.
Recapitulând, putem miza pe rolul antalgic, antiinflamator, de creştere a mobilităţii articulare, de întrâziere a degradării cartilajului (şi implicit a articulaţiilor) al produsului în discuţie şi totodată nu trebuie să ne facem probleme în privinţa eventualelor reacţii adverse!
Rumalaya gel este un produs antiinflamator, analgezic şi – atenţie! - revulsiv herbomineral. Conţine un amestec real eficient de plante indiene, printre care Boswellia serata cu efect antiinflamator şi analgezic şi Gaultheria fragrantissima cu un conţinut bogat de salicilat de metil din sursă naturală, cu efect dovedit revulsiv si antiinflamator. Celelalte plante (inclusiv Mentha arvensis , ce este sursă naturală de mentol) din compoziţia gelului contribuie la creşterea efectului său terapeutic.
Prin efectul antiinflamator şi analgezic, Rumalaya gel ameliorează relativ rapid durerea care însoţeşte afecţiunile articulare şi musculare, reumatice şi post traumatice. Reduce rigiditatea şi îmbunătăţeşte mobilitatea articulară.
Evident, este extrem de utilă asocierea pe termen lung a produsului Rumalaya gel cu Rumalaya forte în cazul afecţiunilor musculo-scheletale cronice!
Aspectul mai puţin exploatat până acum la noi este efectul revulsiv, gelul având o absorbţie profundă şi rapidă în ţesuturi. Acest efect revulsiv îl face extrem de util în sport (atât în cel amator, dar şi în cel profesionist) ca “încălzitor” în etapa premergatoare şi obligatorie a oricarui efort sportiv.
Rumalaya gel este un revulsiv / încălzitor eficient, bine tolerat de către sportivi şi fără reacţii adverse! Dr. Alin Popescu, medic primar med. sportiva, comp. apifitoterapie, Medlife
Medic coordonator Federatia Romana de Rugby