58
None

Fizioterapia folosită ca tratament antiinflamator în articulaţiile dureroase

     Durerea articulară poate fi definită ca o senzaţie neplăcută la nivelul articulaţiilor şi, de obicei, este însoţită de inflamaţie, fiind aproape întotdeauna rezultatul uzurii sau lezării în timp a ţesuturilor şi structurilor ce formează articulaţiile. Cauzele durerii articulare sunt diverse, incluzând inflamaţie, procese degenerative, depunere de cristale, infecţii şi traumatisme. Simptomele pot fi cele de inflamaţie (rubor, tumor, dolor, calor, functioleza) şi pot însoţi afecţiuni inflamatorii articulare dintre cele mai diverse (acute sau cronice).

     Tratamentul are ca scop reducerea inflamaţiei şi a durerilor articulare. Cel mai frecvent se utilizează medicamente din clasa antialgicelor şi antiinflamatoarelor, dar, dacă simptomatologia persistă sau în situaţia în care pacientul are contraindicaţie pentru tratamente de acest gen, se va recurge la tratamente fizioterapeutice.

     Paleta curenţilor folosiţi este foarte largă, alegerea unuia în particular depinzând în totalitate de diagnosticul şi semnele prezentate de pacient. Le vom prezenta pe cele mai uzuale.

Curentul galvanic

     Galvanizarea are un spectru larg de aplicare, reprezentând una dintre procedurile cel mai des întâlnite în electroterapie, şi se foloseşte sub formă de galvanizări simple, băi galvanice sau ionizări. Utilizarea răspândită vine ca urmare a multiplelor efecte: sedative, analgetice, vasomotorii, antiinflamatorii etc. Efectele fiziologice ale galvanoterapiei se regăsesc asupra fibrelor nervoase motorii, senzitive, vegetative, asupra sistemului nervos central şi vegetativ, sistemului circulator. Indicaţii: afecţiuni ale sistemului nervos, ale aparatelor locomotor şi cardiovascular, afecţiuni dermatologice.

Curenţii Trabert

     Reprezintă una dintre cele mai analgetice forme de curent, având ca principale indicaţii terapeutice: radiculopatii, artroze dureroase, periartrita scapulohumerală  etc.

TENS

     Stimularea nervoasă electrică transcutanată (TENS) acţionează în principal asupra durerii acute sau cronice de diferite cauze; se foloseşte în afecţiuni reumatice diverse, stări dureroase posttraumatice, afecţiuni neurologice periferice, travaliu.

Curenţii interferenţiali

     Au efect excitomotor, decontracturant, miorelaxant, vasculotrofic, analgetic; sunt indicaţi în leziuni postcontuzionale, entorse, luxaţii, afecţiuni articulare, precum artrite, periartrite, artroze, nevralgii, nevrite etc.

Unda scurtă

     Are acţiune calorică de profunzime, fără a produce leziuni cutanate, fiind indicată în reumatism inflamator cronic, reumatism abarticular (bursite, tendinite, tenosinovite).

Curenţii diadinamici

     Se folosesc numai pentru musculatura normal inervată; indicaţii: în  traumatologie, reumatologie, neurologie.

Ultrasunetul

     Este o vibraţie mecanică prin acţiunea curentului electric de înaltă frecvenţă asupra unui cristal piezoelectric. Are efecte analgetice, miorelaxante, vasodilatatoare, fiind indicat în: artroze, artite spondiloze, spondilite, mialgii, tendinite, PSH etc.

Laserul (amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiaţiei)

     Are efect antialgic şi antiinflamator. Laserterapia este indicată în: artroze, tendinite, întinderi şi contuzii musculare.  

Comentarii


gina

poate un copil de 9 ani cu scolioza sa faca masaj de electrostimulare sau alte procedee fizioterapeutice/?

July 4, 2011, 8:20 p.m.
2
1

Dr Carmen Mihalache

Buna ziua, pentru scolioza tratamentul indicat este de kinetoterapie (gimnastica medicala), acesta trebuind inceput cat mai devreme posibil dupa diagnosticare. El se poate asocia si cu masar tonifiant. Scopul gimnastii medicale este dezvoltarea musculaturii spatelui, abdomenului, in vederea indreptarii coloanei vertebrale.

July 5, 2011, 1:15 p.m.
8
0

sorlei rodica

buna ziua, va rog sa_mi spuneti si mie de care proceduri din fizioterapie pot beneficia daca am un neoplasm de col operat in 2009 Mentionez ca am facut radio si chimioterapie dupa operatie si ca acum am un nodul la san care se pare ca e benign dupa o sonoelastografie multumesc mult pt raspuns

Nov. 21, 2012, 2:30 p.m.
12
3

puia

Am o intrebare se pot folosii curenti exp la copii de un an,dar ionizarile in ce constau.si ce inseamna CFM si EFC in kinetoterapie .

May 22, 2013, 12:52 p.m.
3
1

Dicu liliana

Sunt diagnosticată cu tenosinovita la încheietura mâinii. Am luat tot felul de antiinflamatoare,dar durerea nu cedează, de câteva zile fac fizioterapie,printre care:unde scurte,laser,tensiune și ultrasunet.Sunt indicate aceste proceduri sau trebuie sa fac altceva,pt.ca durerea nu cedează deloc.Menționez ca nu mă doare decât la anumite mișcări, nu tot timpul,iar durerea este mai intensa noaptea.Iar în cazul în care nu cedează la terminarea tratamentului fizioterapic,ce altceva pot sa fac.Aștept răspuns și va multumesc

June 5, 2016, 9:34 p.m.
5
1

D.liliana

Cuvântul tensiune este greșit, am vrut sa scriu curenți TENS,dar a scris tel.gresit.Scuze

June 5, 2016, 9:38 p.m.
1
3

Dicu liliana

Sunt diagnosticată cu tenosinovita la încheietura mâinii. Am luat tot felul de antiinflamatoare,dar durerea nu cedează, de câteva zile fac fizioterapie,printre care:unde scurte,laser,curenți tens,ultrasunet.Sunt indicate aceste proceduri sau trebuie sa fac altceva,pt.ca durerea nu cedează deloc.Menționez ca nu mă doare decât la anumite mișcări, nu tot timpul,iar durerea este mai intensa noaptea.Iar în cazul în care nu cedează la terminarea tratamentului fizioterapic,ce altceva pot sa fac.Aștept răspuns și va multumesc

June 5, 2016, 9:41 p.m.
4
1

LilianaT

Bună ziua,rnPentru poliartrită reumatoidă ce priceduri ar fi indicate? Țin boala, oarecum, sub control cu sulfasalazin 4/zi şi Enbrel/1/săpt

Nov. 15, 2017, 1:38 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha