36
None

Scintigrafia paratiroidiană

     Glandele paratiroidiene, în număr de patru, sunt situate în spatele glandei tiroide şi, prin secreţia de parathormon (PTH), sunt implicate direct în metabolismul  fosfocalcic, acţionând asupra sistemului osos şi asupra rinichilor. Acest hormon ajută la formarea oaselor şi la resorbţia osoasă. La nivel renal, hormonul sprijină reabsorbţia calciului şi împiedică pierderile de calciu prin urină, în timp ce stimulează eliminarea fosforului. Practic, el asigură echilibrul atât de important dintre calciu şi fosfor. Dacă în mod normal glandele paratiroidiene sunt prea mici (circa 4-6 mm/2-4 mm/0.5-1 mm) pentru a fi vizualizate, atunci când există o afectare a acestora ele se măresc substanţial.

     Hiperparatiroidismul, secreţia în exces a PTH, este determinată de apariţia unui adenom, a unei hiperplazii sau neoplazii paratiroidiene sau când un carcinom renal sau bronşic secretă PTH ectopic. El poate fi primar, secundar sau terţiar.

     O altă afecţiune a paratiroidelor este hipoparatiroidia, deficit de hormon paratiroidian. Ea survine, de cele mai multe ori, după îndepărtarea chirurgicală a tiroidei şi, implicit, a glandelor paratiroide.

     Glandele paratiroidiene au capacitatea de a concentra diferite substanţe chimice, inclusiv radiofarmaceutice, iar această proprietate stă la baza detecţiei adenoamelor/ hiperplaziilor paratiroidiene şi a localizării eventualelor poziţii ectopice ale acestora.

     Scintigrafia, tehnică imagistică funcţională, va permite, prin vizualizarea concentrării unui radiofarmaceutic la nivelul glandelor paratiroide, evidenţierea acestora.

     Pentru examinarea scintigrafică se utilizează actualmente, cel mai frecvent, Tc99m-sestamibi (Tc99m-MIBI), radiotrasor folosit în practica clinică pentru evaluarea perfuziei miocardice. Este o substanţă lipofilică ce difuzează pasiv prin membrana celulelor oxifile şi, datorită proprietăţilor sale, va fi sechestrată la nivel intracelular, mitocondrial. Tc99m–MIBI se va concentra, astfel, în celulele foarte bogate în mitocondrii, «uzinele energetice» ale celulelor.

     Tc99m-MIBI va fi captată atât de tiroidă cât şi de paratiroide, dar având un proces de eliminare din aceste structuri diferit, se va «spăla» rapid de la nivel tiroidian, rămânând «captiv» la nivel paratiroidian.

     Tehnica de detecţie scintigrafică a adenoamelor paratiroidiene este simplă şi uşor de efectuat, neinvazivă, necesitând o singură administrare i.v. a Tc99m-MIBI, urmată de achiziţia de imagini la 15 min., 60min. şi 120 min. din aria cervicală anterioară. Persistenţa unei acumulări focale a radiotrasorului pe imaginile tardive, având ca referinţă radioactivitatea de la nivelul ariei tiroidiene, este sugestivă pentru prezenţa unei leziuni paratiroidiene, în special a adenoamelor paratiroidiene.

     Un alt radiotrasor utilizat în imagistica scintigrafică paratiroidiană este 99mTc-tetrofosmin, care are proprietăţi asemănătoare cu ale Tc99m-sestamibi, dar prezintă un fenomen de „spălare” mult mai rapid, astfel încât secvenţele de achiziţie a imaginilor scintigrafice trebuie realizate la intervale mai mici de timp, pentru a putea surprinde diferenţa de captare a radiotrasorului între ţesutul tiroidian şi cel paratiroidian.

     Scintigrafia paratiroidiană rămâne principala tehnică imagistică ce poate realiza o evaluare corectă a patologiei paratiroidiene, a localizării unor eventuale glande ectopice.  

Comentarii


popa ionut

sunt operat de carcinom papilar folicular incapsulat la tiroida. recent am descoperit un adenom la una din paratiroide, mai exact laterocervical dreapta. ma intereseaza sa fac o scintigrafie , pt a le identifica si pe celelalte si a vedea care este situatia lor. . actualmente pth 119 si calciu total 12,2. am recomandare pt operatie

Sept. 10, 2011, 2:16 a.m.
5
0

Elena

Buna ziua! Am 43 de ani,iar acum 10 ani,am fost operata de tiroida,iar o data cu ea,mi-au fost scoase si paratiroidele. De atunci ma lupt sa supravietuiesc. Am fost la foarte multi medici,dar nici unul nu reusea sa-mi dea un tratament suficient de puternic,care sa reuseasca sa-mi acopere carenta de calciu. Am ajuns pana la momentul in care mi-au intepenit mainile,picioarele,pieptul si simteam cum ajunge si la cap.Nu aveam pe nimeni langa mine decat fetita de 13 ani...care mi-a facut o intravenoasa cu calciu. Dupa un timp,am descoperit un medic extraordinar la Cluj,la recomandarea caruia am inceput sa iau AT10..acum se mai gaseste doar in Germania. Am luat si de acolo,dar problema e ca din cauza lui, se depune calciul aiurea,pe vase,pe rinichi,iar fara AT10,simt cum se scurge viata din mine. As vrea sa stiu daca se poate face transplant de paratiroide. Daca s-a auzit de asa ceva,iar daca da,va rog din suflet sa-mi spuneti unde anume.Va multumesc pentru rabdare!

Jan. 6, 2013, 1:31 p.m.
6
0

cristina

buna ziua!sufar de aceeasi problema ca si d/voastra, dar am reusit sa ma stabilizez oarecum.Iau Calciu Sandoz Forte 2 /zi si alpha D3 2/zi. Banuiesc ca ati mai consultat un endocrinolog, de la data postarii.Am luat si eu AT 10 , dar mai eficient mi/a fost tratamentul de acum.Est e cumplita boala , insa din cate am citit eupe net fara tratament nu se poate, el trebuie continuat chiar daca ati reusi un transplant de paratiroide.Trebuie facuta periodic o calciurie, adika recoltat urina 24 ore si din recipientul de recoltare, luat proba si dus la analiza,pentru a se vedea concentratia de calciu din organism. Aproape ca m/am specializat in endocrinologie de cand caut si eu solutii. multa sanatate.

July 20, 2013, 8:14 p.m.
3
2
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha