47
None

Glaucomul la copil

Glaucomul este un grup de afecţiuni caracterizate prin afectarea nervului optic. Aceasta se produce atunci când presiunea intraoculară creşte, având ca efect scăderea acuităţii vizuale până la pierderea totală a vederii în urma distrugerii nervului optic. Glaucomul congenital diferă complet de glaucomul adultului, având caracteristici total diferite.

Glaucomul la copil se clasifică în funcţie de vârsta de debut. Glaucomul congenital este prezent încă de la naştere. Glaucomul infantil se dezvoltă între 1 şi 24 luni.

Glaucomul cu debut peste vârsta de 3 ani se numeşte glaucom juvenil.

Cele mai multe cazuri de glaucom pediatric nu au cauze identificabile şi sunt considerate glaucoame primitive. Glaucomul secundar este asociat cu alte semne generale (sindrom Axenfeld-Rieger, Sturge Weber sau neurofibromatoză), cu tratamentele steroidiene, traumatisme sau intervenţii chirurgicale oculare anterioare. Incidenţa glaucomului primitiv pediatric este mică, 1 caz la 10.000 de naşteri. Aproximativ 10% sunt ereditare. Glaucomul secundar se poate dezvolta şi în asociere cu alte afecţiuni ereditare (exemplu: aniridia-lipsa irisului).

Cele mai obişnuite semne şi simptome sunt: lăcrimatul excesiv, sensibilitatea la lumină, pierderea transparenţei şi lărgirea corneei. Lăcrimarea excesivă, însoţită de secreţii la un copil mic nu este sugestivă pentru glaucom ci pentru obstrucţia de duct lacrimo-nazal dar afecţiunile se pot asocia. Mărirea diametrului cornean este un semn de glaucom. Glaucomul juvenil se dezvoltă fară semne evidente, asemănător celui de la adult.

Dacă un copil este suspectat de glaucom, este de regula necesară examinarea în anestezie generală. Se vor investiga: presiunea intraoculară, diametrul cornean, aspectul microscopic al corneei, lungimea axială a globului, refracţia oculară, aspectul fundului de ochi. La copilul mai mare şi compliant, aceste investigaţii sunt posibile în cabinet fără anestezie generală.

Tratamentul glaucomului pediatric

Acesta are ca scop scăderea presiunii intraoculare prin mijloace medicamentoase sau chirurgicale. Cele mai frecvente proceduri chirurgicale utilizate sunt trabeculectomia şi goniotomia care deschid canalul de drenaj al umorului apos.

Alte proceduri chirurgicale utilizate constau în crearea unei căi de drenaj între partea anterioara a ochiului (camera anterioară) şi exterior.

Trabeculectomia crează o deschidere a camerei anterioare a ochiului către exterior, pe sub conjunctivă. Se poate aplica de asemenea un tub de shunt care joacă acelaşi rol, de a drena lichidul intraocular către exterior. În anumite situaţii sunt posibile proceduri laser.

Controlul glaucomului congenital implică în multe situaţii proceduri multiple şi examinări repetate în anestestezie generală. Picăturile antiglaucomatoase şi medicaţia orală sunt de regulă soluţii pentru glaucomul juvenil sau secundar şi mai rar în cel pediatric. Uneori, în ciuda chirurgiei, este necesară administrarea adiţională de picături pentru controlul adecvat al presiunii intraoculare.

Tratamentul glaucomului pediatric nu este o simplă problemă de scădere a presiunii intraoculare. Mulţi copii cu glaucom congenital sau infantil dezvoltă miopie şi necesită ochelari. De asemenea, acest tip de glaucom este un factor de risc pentru ambliopie (ochi leneş) şi strabism, acestea necesitând tratament adiţional prin ocluzie şi/sau chirurgie. Cheia succesului în tratamentul glaucomului pediatric o reprezintă precocitatea tratamentului.

Comentarii


Radan Iolanda

Buna ziua am o fetita de 14 ani care este suspecta de glaucom .Am fost la un control oftamologic deoarece mi-a spus ca nu vede bine de la distanta si doamna doctor a spus ca este o problema ca nu i se vade fundul ochiului si ca trebuie sa merg cu ea la spitalul cfr pentru o tomografie oculara Imi puteti spune cit de grava este situatia Multumesc

Nov. 23, 2014, 8:58 a.m.
2
0

daniela cioplean

Din pacate nu pot sa va spun nimic despre fetita far sa vad despre ce este vorba, este destul de vag si de confuz ce vi s-a spus. Sfatul meu este sa veniti la noi la o consultatie la colega mea Dr. Cristina Nitulescu care se ocupa de asemenea probleme ca sa vada despre ce este vorba. Este posibil sa necesite investigatii dar cineva trebuie sa le si interpreteze corect pentru un diagnostic corect si tratamentul necesar. Oricum, nu cred ca trebuie sa cautati solutii pe Internet ci sa ajungeti cu fetita pe maini competente si daca se poate nu prea tarziu.\r\nCu stima,\r\nDaniela Cioplean

Nov. 24, 2014, 12:25 p.m.
0
1

gabriela90

Buna seara! Doamna doctor am o fetita de 10 luni cu corneea marita si irisul centrat in partea de jos.Se poate sa fac o programare la dvs. si sa o consultati fara anestezie! suspectata de glaucom. Va multumesc!

May 31, 2016, 8:25 p.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Buna Ziua, La un copil cu asemenea probleme, investigatii complete nu se pot face fara anestezie generala. Daca doriti un diagnostic corect , va trebui facut si acest lucru chiar daca evident o parte din examinari trebuiesc facute obligatoriu cu copilul treaz. Eu v-as sfatui sa nu temporizati prea mult aceste lucruri, daca vi s-a oferit deja alternativa unui consult cat mai curand in anestezie generala, faceti-o (este posibil sa se piarda mult timp asteptand o programare, din pacate). Un glaucom congenital este o problema serioasa iar timpul pierdut costa enorm si ireversibil iar responsabilitatea va revine in exclusivitate. Anestezia generala nu este o optiune, este o necesitate atunci cand este vorba de probleme serioase care pot duce la pierderea vederii. Cu stima, Daniela Cioplean

June 1, 2016, 3:20 p.m.
0
0

Chiorean Brighita

Buna ziua....am fetita de 5luni jumate.....de cand sa nascut am observat ca are un ochi mai mare decat celelalt...si avea secretii ....doctorul oftalmolog mia spus ca e de la canalul lacrimogen......asa ca mia spus sai fac masaj si mia prescris picaturi....abia la cinci luni fata sa vindecat....dar in schimb ochisorul a mai crescut.....si ce ma sperie este faptul ca are ca o perdea alba nu chiar vizibila pe ochi.....sunt tare speriata....vineri avem programare la alt medic oftalmolog.....ca sa vedem exact ce are....da eu dupa cate am citit as spune ca are glaucum congenital.....si mie tare frica sa nu fie prea tarziu..............multumesc

July 19, 2016, 9:10 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Nu mergeti la orice oftalmolog. Este nevoie de un consult oftalmopediatric. Va recomandam sa sunati sa va probramati la Dr. Daniela Cioplean, Medic Primar Oftalmopediatrie Clinica de Oftalmologie OFTAPRO Bd. Marasesti, nr. 15, sector 4, Bucuresti 021 252 52 01 / 021 252 52 17 www.oftapro.ro

July 19, 2016, 12:01 p.m.
0
0

Angelica

Buna ziua, am fetita in varsta de 4 luni jumatate diagnosticata cu glaucom congenital, as dori sa ma indrumati unde as putea sa o operez la clinica privata sau in strainatate.

Aug. 29, 2016, 10:57 a.m.
0
0

Saptamana Medicala Administrator

Contactati Dr. Daniela Cioplean Clinica de Oftalmologie OFTAPRO Bd. Marasesti, nr. 15, sector 4, Bucuresti 021 252 52 01 / 021 252 52 17 www.oftapro.ro

Aug. 29, 2016, 11:04 a.m.
0
0

Stela

Buna ziua. Fetiței mele la un de zile i s a depistat glaucom congenital. A fost operata la ambii ochișori cu succes. Presiunea intraoculara după un an era de 16/16 (consult cu anestezie). Acum i s a făcut investigație fără anestezie cu un aparat special care nu necesita atingerea ochiului si presiunea a fost 16/18. I se mai înroșesc ochii citeodata, atunci cind are vreo răceala. Trebuie sa ma îngrijorez ca presiunea s a marit un pic? Deși medicul zice ca este in norma si ca nu are semne de îngrijorare? Ne a zis sa venim peste trei luni la investigație cu anestezie. Dar eu imi fac griji, parca si venele din ochi sunt mai roșii. Mulțumesc.

Jan. 30, 2017, 3:07 p.m.
0
0

ADRIANA

Buna ziua, am un copil cu glaucom congenital operat la ambii ochisori, operatii reusite, nu este ereditar. In acest caz este indicata o alta sarcina? Stiu ca exista probabilitatea de glaucom, se pot face investigatii pt depistare in trauterin? Care ar fi riscul procentual? Multumesc!

Dec. 14, 2017, 8:51 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha