None

Kinetoterapia in sindromul de impingemet

Articulaţia umărului este foarte complexă şi cu o mare amplitudine de mişcare, şi totuşi ea nu este foarte stabilă. Atâta timp cât toate părţile sale componente sunt în bună stare de funcţionare, umărul poate fi mişcat liber, fără durere.

Diferite probleme pot cauza inflamaţii la nivelul bursei articulare sau al tendoanelor, sindromul de impingement fiind unul dintre ele. Acesta apare când tendoanele muşchilor din coafa rotatorilor intră în contact, o perioada mai lungă de timp, cu acromionul.

Coafa rotatorilor este formată din tendoanele a patru muşchi: infraspinos, supraspinos, teres minor şi subscapular. Coafa rotatorilor ajută la rotirea şi ridicarea braţului - când braţul este ridicat, aceasta ţine strâns capul humeral în articulaţie (cavitatea glenoidă).

Cauzele apariţ iei sindromului de impingement

De obicei este suficient spaţiu între acromion şi coafa rotatorilor, astfel încât tendoanele să alunece uşor când ridicăm braţul. Tendinopatia coafei rotatorilor apare ca urmare a unui sindrom de suprasolicitare şi este asociat cu o biomecanică defectuoasă la nivelul umărului. Această uzură a tendoanelor coafei rotatorilor se numeşte impingement.

Sindromul de impingement mai este cunoscut şi sub numele de ”sindromul supraspinosului”, ”umărul înotătorului” sau ”umărul aruncătorului”. Afecţiunea poate apărea la orice persoană care îşi solicită excesiv umărul şi reprezintă o problemă atunci când cauzează iritaţie sau începe să distrugă tendoanele coafei rotatorilor.

Simptome

La început, sindromul de impingement cauzează dureri generalizate ale umărului. De asemenea, este dureroasă ridicarea braţului prin lateral sau prin faţă, persoanele afectate acuză insomnii cauzate de durerea umărului, mai ales când se rostogolesc pe partea afectată. Un semn clar de sindrom de impingement este apariţia unei dureri ascuţite când ducem mâna la buzunarul de la spate.

Pe parcursul înrăutăţirii situaţiei starea de disconfort creşte, iar articulaţia poate deveni mai imobilă. Inabilitatea de a mai ridica braţul poate indica ruperea tendoanelor coafei rotatorilor.

Tratament kinetic

Kinetoterapia este foarte importantă, fiind necesare exerciţii de asuplizare a articulaţiei şi de recuperare a mobilităţii. Îmbunătăţirea forţei şi a coordonării coafei rotatorilor şi a musculaturii articulaţiei facilitează mişcarea fluentă umărului, fără tensiuni sau ciupiri la nivelul tendoanelor coafei rotatorilor. Pentru recuperarea completă a mişcării şi forţei articulaţiei umărului sunt necesare între patru şi şase săptămâni de kinetoterapie.

Comentarii


MAN

Buna ziua, am fost diagnosticat acum 4 ani cu aceasta problema de 3 medici diferiti . totul a inceput dupa ce am renuntat la sala acum 4 ani (am facut 2 ani sala) si m-am angajat stau 8-9 ore la birou ...domeniul ing proiectare. Dupa 4 ani pot duce mana pana sus fara pb sau mana la spate , am dureri la rotiri si la ridicari deasupra capului cu cotul in exterior, dureri la umarul drept si pe timpul noptii daca dorm pe umar . De 4 ani nu mai fac nici un fel de efort sa zic am mai alergat , jucat tenis de masa dar ma cam doare si nu pot sa joc calumea, si vreau sa rezolv aceasta pb dar fara operatie cum mi-au recomandat cei 3 medici Irimia Stefan , Doru filipescu si inca un doctor..i-am uitat numele. Am luat antiinflamatorii(cateva ore ma simt binisor), unguente de toate felurile, am luat 3 sapt animal flex dar nu am simtit nici o imbunatatire, ma simt bine dupa ce pun apa fierbinte local si dupa ce fac exercitii de incalzire pt umar dar dupa cateva ore reapar durerile, nu sunt mari dar sacaietoare ca durerile mici de masele. pot ridica mana pot face ce vreau cu ea numai ca ma cam doare ...si sunt zile cand ma doare constant pe parcursul zilei...ajutati-ma cu orice fel de sfaturi , idei, din experientele dumneavoastra

April 19, 2011, 7:41 p.m.
1
0

Dr Sideri Madalina

Buna ziua, RMN-ul poate concluziona daca este necesar tratamentul chirurgical sau va poate ajuta tratamentul conservator. Prin tratament conservator puteti beneficia, la sfatul medicului specialist de recuperare medicala de kinetoterapie, electroterapie, medicatie. Asteptam sa ne contactati in scopul programarii unei consultatii pentru a va ajuta sa scapati de dureri. Sanatate multa!

May 9, 2011, 3:59 p.m.
0
0

Vlad Adrian Gabriel

acum 8 luni mi-am suprasolicitat umarul.In ziua urmatoare nu aveam nimic,nici o durere ,nimic totusi am asteptat o zi si a doua m-am reapucat de sport(ridicatul ganterelor) 1 ora pe zi si dupa 2 zile a aparut durerea.Puteam sa-mi misc mana oricum sus jos dr st si rotatii asa ca nu am crezut ca e nev sa o pun in gips totusi durerea era constanta ,si nu puteam dormi pe umar.Dupa 7 luni mi-am facut o radiografie si mi-a iesit o discreta disjunctie acromioclaviculara grad 1.Am luat antiinflamatoare f puternice(recomandarea medicului de garda) dar nu s-a schimbat mare lucru .Acum cand imi rotesc umarul imi trosnesc oasele mai accentuat, umarul are tendinta sa nu stea cum trebuie cand il las ca sa semene cu celalalt umar am senzatia ca mana atarna de tendoane si nu de muschi ,deasemenea aceasta senzatie se simte cel mai mult la calculator ;cand il ridic mai sus decat celalalt umar se simte o durere musculara ca de ruptura in zona omeoplatului(osul de la spate);deasemenea imi simt mana usor amortiat si uneori cand inghit ceva se simte un fel de obstructie zona de langa umar, Durelile apar si dispar ca la cel de mai sus dar la mine sunt mai usoare dar tot iritante.Am observa ca am dureri usoare cand ridic ceva dar niciuna cand trag ceva in jos .Cand ma asez in pat si ma sprijin pe umar acesta are tendinta sa se duca prea sus daca nu-l opresc adica nu ma pot sprijini cu umarul relaxat.Ca sa fac o concluzie nu cred ca discreta disjunctie acromioclaviculara este problema cred ca am facut acest sindrom sau, ma rog, poate ,ca sa fiu mai precis cred ca mi-am rupt muschiul sau setul de muchi care imi SUSTINEA CONSTANT umarul si de aici "deriveaza" toate celelalte anormalitati.Urmeaza sa fac kinetoterapie dar nu stiu daca se impune si o operatie. Daca imi raspundeti sa imi raspundeti mai detaliat ca nu stiu daca descrierea pe care am facut-o este clara pentru toti.

May 1, 2012, 12:08 a.m.
0
0

George

Aseara am fost diagnosticat cu Disjunctie acromo-claviculara gradul 1 , am vreun motiv sa ma tem ? Imi va ramane umarul la fel ?

June 10, 2013, 4:34 p.m.
0
0

Carmen

am 7 luni de cind ma doare umarul drept cind incer sa ridic bratul de exemplu cind incerc sa dau un plovar jos ridicind bratul.\\r\\nDurerea a aparut fara nici un efirt efectiv asa m-am trezit si de atunci am facut 2 radiografii in care mi au zis ca e contractat un muschi.\\r\\nNu inteleg de ce trozneste ceva cind ridic bratul cu durere groaznica si apoi dupa ce a troznit nu ma mai doare,a mai patit cineva asta?ce poate fi?pot spune ca ma doare si capul de atunci .\\r\\ntot amin sa merg la doctor din lipsa de timp

Feb. 1, 2015, 5:22 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha