None

Scleroza in placi

în plăci sau scleroza multiplă, este o afecţiune neurologică auto-imună, acţionează asupra stratului de mielină de la nivelul Sistemului Nervos Central. Distrugerea tecii de mielină încetineşte sau împiedică descărcarea impulsurilor nervoase care controlează coordonarea muşchilor, sensibilitatea şi vederea. Boala afectează în general persoane in jurul vârstei de 30 de ani, aceasta nefiind o regulă, afecţiunea poate aparea şi la persoane de 40 de ani, dar mai rar la copii şi adolescenţi, incidenţa în rândul femeilor fiind mai mare decât la bărbaţi.

multiplă acţionează într-o succesiune de pusee, urmate de o perioade invariabile de remisie. Dar există şi o formă invalidantă care avansează continuu, fară pusee. Factorii principali care duc la apariţia bolii nu sunt bine cunoscuţi, printre elementele ce influenţează apariţia acesteia aflându-se factorul genetic , factori de mediu şi modul de viaţă. În cele mai multe cazuri, mai întîi apar tulburări de vedere. Apoi, pacientul întîmpină dificultăţi la mers şi tulburări de echilibru.

Boala se manifestă prin afectarea funcţiilor senzitive( furnicături, pierderea simţului tactil), a funcţiilor motorii (mers instabil, dezechilibru),a sistemului muscular (slăbirea sau paralizia anumitor muşchi, tremur), vederea devine înceţoşată,probleme de echilibru, precum şi incontinenţă urinară. Afecţiunea acţionează în pusee,simptomele putând să dispară în cateva zile.

Diagnosticul se pune după examinarea pacientului de către un medic neurolog, pe baza acestor semne specifice, dar şi in urma I.R.M.-ului ( imageria cu rezonanţă magnetică). Există şi diagnosticul electroforetic şi imunologic de laborator, care pune in evidenţă prezenţa de benzi oligoclonale in LCR (lichid cefalo rahidian) la pacienţii cu scleroză multiplă.

Tratamentul poate fi medicamentos , injecţii cu corticoizi mai ales in perioada puseelor, şi kinetic ce are ca scop menţinerea şi creşterea tonusului musculaturii. Prin aceste mijloace se va împiedica sau încetini progresia afecţiunii.

De regulă tratamentul kinetic nu se face în perioada acută, dar in perioadele de remisie se va pune accent ,prin exerciţii specifice, pe menţinerea şi dezvoltarea coordonării şi echilibrului. Se va face un program special pentru pacienţii cu scleroză în plăci, aceştia fiind sensibili la efort, urmărindu-se tonifierea musculară, reeducarea mersului, precum şi tratarea incontinenţei urinare. Durata tratamentului kinetic variază în funcţie de starea pacientului, scleroza în plăci fiind o boală invalidantă.

Autor: Sorin Badea- Kinetoterapeut Centrul Medical Recumed

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha