Primele lentile de contact moi apărute la sfârşitul anilor 60, numite lentile moi convenţionale erau recomandate pentru a fi purtate de la 8 şi până la 12 ore pe zi timp de 6 - 12 luni. Aceste lentile convenţionale, care timp de 2 decenii au fost durabile şi relativ acesibile ca preţ, au dovedit de-a lungul anilor că aveau dezavantaje majore. După câteva luni sau chiar săptămâni de purtare acumulau pe suprafaţa lor depozite din filmul lacrimal al pacientului. Aceste depozite proteice, lipidice sau chiar de calciu puteau cauza acuitate vizuală scăzută, confort redus la purtare, inflamaţii, instabilitate a parametrilor lentilei ce scurtau durata de viaţă a lentilelor.
Introducerea pe piaţă a lentilelor de contact de unică folosinţă a reprezentat un progres semnificativ în tehnologia lentilelor de contact. Asociaţia Americană de Optometrie estimează că, în lume, există peste 77 milioane de purtători de lentile de contact, din care 80% utilizează lentile moi din hidrogel şi 30% dintre aceştia utilizează lentile de contact de unică folosinţă.
Lentilele de contact de unică folosinţă reprezintă o categorie aparte de mijloace de corecţie. Beneficiile majore ale lentilelor de unică folosinţă constau, pe de o parte, în eliminarea riscului de iritaţii oculare, neexistând suficient timp pentru depunerile de proteine şi calciu, pe de altă parte vizează persoanele care nu doresc să aibă grija întreţinerii lentilelor sau care sunt alergice la componente din soluţiile de întreţinere. Sunt indicate şi la persoanele cu alergii sezoniere, timpul de purtare al unei perechi fiind de maxim 12 ore după care se aruncă şi se elimină riscul de încărcare a suprafeţei cu diverşi alergeni care să inducă simptomatologia specifică.
În cazul călătoriilor, excursiilor sau vacanţelor este extrem de convenabilă utilizarea lentilelor de contact de unică folosinţă. Nu necesită transportul de soluţie de întreţinere, riscul pierderii lentilelor de contact în apă etc. este irelevant în condiţiile existenţei unor perechi noi, sterile de lentile şi nu în ultimul rând eliminăm riscurile de iritaţii şi infecţii oculare în condiţii de praf sau de umiditate crescută.
Mulţi sportivi entuziaşti sunt mai încântaţi să folosească lentile de contact în locul ochelarilor, chiar şi numai pe perioada practicării diferitelor activităţi sportive, cazuri în care lentilele de contact de unică folosinţă sunt cele mai potrivite.
Iată şi câteva aspecte importante privind folosirea lentilelor de contact de unică folosinţă, de către pasionaţii de sport:
• indiferent de sportul practicat – ski, hochei, alpinism, înot, aerobic, basket, fotbal, golf, tenis – lentilele de contact oferă o vedere impecabil de clară în orice condiţii şi confort deosebit la purtare
• lentilele de contact oferă un câmp vizual lărgit, nelimitat de braţele ramei
• la ski nu se aburesc şi nu se pătează precum ochelarii şi pot fi folosite împreună cu ochelarii de ski
• lentilele de contact pot fi purtate uşor cu diverşi ochelari de protecţie
• lentilele de unică folosinţă - cel mai igienic şi sănătos mod de purtare, ele fiind aplicate dimineaţa şi aruncate seara
• cea mai comodă lentilă de contact pentru că nu necesită întreţinere sau dezinfectare
• recomandate şi persoanelor cu alergii sezoniere sau cu toleranţă redusă la componentele din soluţiile de întreţinere
• efect psihologic foarte bun, lentilele fiind invizibile la purtare
• se elimină riscul vătămării datorită ruperii ramei sau spargerii lentilelor de ochelari.
Merită să luăm în calcul purtarea unor lentile de contact de unică folosinţă, ca mijloc de corecţie măcar ocazional, în timpul activităţilor în aer liber, pe timpul iernii sau de ce nu, de fiecare dată când ne dorim o vedere nelimitată şi libertate de mişcare. Bausch & Lomb vă recomandă familia de lentile de contact de unică folosinţă SofLens® Daily Disposable pentru corecţia miopiei, hipermetropiei şi SofLens® Daily Disposable Toric pentru corecţia astigmatismului.
Lentilele de unică folosinţă SofLens® Daily Disposable de la Bausch & Lomb satisfac toate cerinţele purtătorilor chiar şi pentru persoanele cu astigmatism. În plus, acuitatea vizuală este mult îmbunătăţită prin tehnologia avansată a designului asferic ce ajută la reducerea aberaţiilor sferice, rezultând o vedere impecabilă chiar şi în condiţii de lumină difuză.
Indiferent dacă purtătorul doreşte să poarte lentilele în fiecare zi, câteva zile pe săptămână, ocazional la activităţi sportive, în concediu sau la evenimente speciale, lentilele SofLens® Daily Disposable sunt soluţia ideală pentru confort, stil de viaţă activ şi sănătate oculară.
Autor: dr. Ionuţ Costache, consultant profesional Bausch & Lomb Vision Care
www.bausch.ro