None
18

Discopatie vertebrala lombara sau hernie de disc?

Discopatie vertebrală lombară sau hernie de disc?

Referindu-ne la terminologia folosită pentru suferinţele coloanei vertebrale lombare, putem afirma că nu există o unanimitate de păreri. Afectarea discului intervertebral este denumită de unii autori hernie de disc, iar de alţii, discopatie. Noţiunea de discopatie se apropie mai mult de realitatea anatomo-clinică, deoarece discul nu suferă doar prin herniere, existând o întreagă patologie discală, cu evoluţie progresivă, una dintre fazele discopatiei fiind hernia de disc.

Coloana vertebrală lombară trebuie privită însă ca un tot unitar, care cuprinde pe lângă segmentul discovertebral şi ţesuturile sau părţile moi adiacente (muşchi, ligamente), care pot constitui adesea punctul de plecare al unei suferinţe. Autorii anglo-saxoni

denumesc afecţiunile coloanei vertebrale lombare, indiferent de sediul suferinţei sau de stadiul evolutiv, ”low back pain“. Simplu şi cuprinzător.

Suferinţele coloanei lombare sunt reprezentate de un grup de afecţiuni cu caracteristici clinice care i-au permis lui De Seze să alcătuiască, cu mai mulţi ani în urmă, o clasificare pe faze şi stadii a aşa-numitei hernii de disc lombare, clasificare care este şi astăzi de mare interes în practica medicală de specialitate.

Prima fază este cea de instabilitate discală cu uşoară laxitate a nucleului pulpos în interiorul inelul fibros, determinând dureri lombare cronice intermitente, de tip postural. De cele mai multe ori, la încetarea efortului şi la repaus, aceste dureri dispar, pentru a reapărea în condiţii diferite de solicitare a segmentului lombar.

Cea de-a doua fază este leziunea discului, cu ruperea inelului fibros şi cu protruzia posterocentrală a nucleului pulpos, determinând un lumbago acut de tip discogen, a cărui manifestare clinică are debut brusc, prin dureri lombosacrate uni- sau bilateral, cu caracter mecanic, dar durerea nu coboară spre membrele inferioare sau, dacă se întâmplă aşa, nu trece de genunchi.

Faza a treia este cea radiculară şi apare prin protruzia posterolaterală a discului herniat, care va intercepta în calea sa o rădăcină nervoasă. Din acest motiv, simptomatologia va apărea unilateral. Această fază are trei stadii evolutive.

Stadiul 1 sau iritativ, în care discul herniat ajunge la rădăcină, pe care doar o atinge, fără a o comprima sau leza în vreun fel. În acest stadiu bolnavii acuză durere pe traiectul rădăcinii, dar fără să apară semne neurologice. Subiectiv, durerea lombosacrată este localizată unilateral, iradierea în membrul inferior de-a lungul unui dermatom (S1, L5, L4, L3, L2) are caracter mecanic şi este frecvent calmată de repaus.

În stadiul 2, cel compresiv, materialul herniat ajunge la rădăcina nervoasă pe care, deşi nu o lezează, o comprimă. Acum se adaugă, la simptomatologia deja menţionată, paresteziile pe traiectul durerii.

În stadiul 3, de întrerupere, pe lângă semnele şi simptomele prezente în stadiile anterioare, se adaugă şi semnele rezultate din secţionarea unor axoni din rădăcină sau a întregii rădăcini prin conflictul cu discul herniat. Pareza, respectiv paralizia care se instalează, se obiectivează prin prezenţa deficitului motor în neuromiotomul respectiv. Vom constata astfel că bolnavul nu poate sta pe vârfuri în paralizia rădăcinii S1 sau că nu poate sta pe călcâie în paralizia rădăcinii L5.

Faza a patra este faza modificărilor de tip degenerativ, cu apariţia osteofitozei vertebrale, a discartrozei şi a artrozei interapofizare, situaţie care se instalează după vârsta de 40 de ani. Acestei faze i se potriveşte probabil mai bine termenul generic de discopatie lombară. Vom putea întâlni următoarele aspecte clinice: fără acuze subiective, deoarece 60-70% dintre subiecţi sunt purtători ai unei discopatii lombare de faza 4 asimptomatice, lombalgie cronică, cu noduli de miogeloză şi puncte trigger paralombare şi parasacrate, a

căror activare are un caracter psihoemoţional şi meteorotrop, lumbago acut, apărut după vârsta de 40 de ani, un lumbago de tip musculoligamentar, cu pseudosciatică (durere difuză în membrul inferior, fără caracter dermatomal), iar simptomatologia apare de obicei brusc, după un efort fizic cu ridicare de greutăţi, fiind însoţită de limitarea mobilităţii coloanei lombare, în special pe înclinaţiile laterale, care sunt intens dureroase. Se mai întâlneşte şi sciatica prin prinderea rădăcinii în procesul degenerativ de la nivelul foramenului. Este aşa-numita „sciatică a vârstnicului“. Se mai întâlneşte şi stenoza de canal vertebral, mult mai puţin diagnosticată, care se poate manifesta polimorf, de la simpla lombalgie cu scialalgie până la sindromul de coadă de cal.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


macovei dan

buna ziua,sunt din braila,am fost operat la coloana in noiembrie,vertebroplastie,la vertebra L2. dupa operatie cand stau mult in picioare sau pe scaun aplecat pe birou apare o durere insuportabila pe soldul stang fara sa se lase pe picior.daca ma intind in pat ma lasa durerea.va rog sa-mi spuneti ce se intampla sau ce analize sa fac pt a vedea cauza.fizioterapia ma ajuta?multumesc!

March 25, 2013, 4:42 p.m.
22
7

adrian

am discopatie lombara nivelu 2 ce ar fi bine sa fac...am 30 de ani...

Dec. 11, 2013, 9:17 p.m.
15
4

rada nicolae

buna ziua am o discopatie lombara de faza 2 as vrea sa stiu cit de grava este boala va multumesc

Aug. 4, 2014, 11:19 a.m.
15
10

lupu loredana

Bună.loredana mă numesc..Am 40 de ani am făcut RMN și a rezultat ca am discopatie lombara faza 3 stagiu 1.ce e de făcut? Pe. De 2 zile m.am externat din spital. .Am făcut 5 infiltratii..m.am blocat din nou de o zi.ce e de făcut? Multumec

Nov. 12, 2014, 9:55 p.m.
24
5

cristian

Buna ziua am 52 ani am o hiernie de disc L4 L5 stg t 2 degete mina st la care mi-au amortit si nu pot sta pe calcai picior stg va rog spune ti mi cit de grav este VA MULTUMESC

Feb. 25, 2016, 9:06 a.m.
10
3

Saptamana Medicala Administrator

Mergeti la consult la medicul ortoped, nu se pot ace recomandari medicale prin net, trebuie sa fii vazut de medicul specialist.

Feb. 25, 2016, 2:03 p.m.
0
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha