None

Oamenii strazii si sanatatea lor mintala

La sfârşitul lunii noiembrie a.c., Serviciul de Ajutor Mobil de Urgenţă Socială, Samusocial, a făcut publice rezultatele „Studiului indicatorilor de sănătate mintală în rândul populaţiei fără adăpost din Bucureşti”, realizat în perioada decembrie 2008 – noiembrie 2009. Proiectul, finanţat de Uniunea Europeană, a încercat să inventarieze şi să monitorizeze oamenii străzii din Capitală pentru a identifica problematica morbidităţii acestor persoane şi a interveni în regim de urgenţă pentru ameliorarea lor.

În acest sens, Samusocial a dispus în teritoriu echipe mobile de ajutor care au avut ca obiectiv contactarea cu aceste victime ale supravieţuirii, întocmirea unor evaluări medico-psiho-sociale şi îndrumarea către structurile existente, precum primărie, spital ş.a. Vorbim de un adevărat dispensar mobil care a acordat îngrijiri medicale primare. Încă din 2004, Samusocial din România asigură astfel de intervenţii de urgenţă pentru homeless-ii din Bucureşti. Patru echipe mobile ale organizaţiei se completează non-stop: două echipe socio-medicale de noapte, o echipă socio-medicală de zi şi o echipă psihiatrică. Rolul lor este de a diagnostica, orienta, trata direct în stradă şi a monitoriza persoanele fără adăpost cu tulburări psihiatrice. Potrivit ONG-ului, se estimează că numărul persoanelor fără adăpost este în creştere, ajungând la aproximativ 15.000 la nivelul întregii ţări, în jur de 5.000 dintre acestea trăind în Bucureşti. Anual, pe străzile Capitalei, mor aproape 300 de marginalizaţi.

Schizofrenie, retard, alcool

În cadrul studiului, au fost investigate de către echipa mobilă a organizaţiei 100 de persoane aflate în tratament psihiatric. Din studiu a rezultat că aproape jumătate (45%) dintre persoanele chestionate nu aveau acte de identitate şi nici certificat de naştere. Totodată, 84% dintre oamenii străzii erau calificate profesional, 8% având studii superioare, 60% studii medii şi 24% studii primare. Principalele lor surse de supravieţuire sunt cerşitul, pensia, veniturile ocazionale sau vânzarea materialelor refolosibile, iar locurile de adăpostire peste noapte sunt scările de bloc, parcurile, gările şi pieţele. Specialiştii au stabilit că persoanele adulte fără adăpost cu probleme psihice sunt de două tipuri: cele care ajung în stradă din cauza afecţiunii de care suferă şi cele care se îmbolnăvesc din cauza vieţii în stradă. Bolile psihice identificate sunt schizofrenia, tulburările de personalitate, diferite grade de retard şi consum de alcool.

Ei ajung în stradă pentru că nu se pot adapta mediului familial din care fac parte, locului de muncă şi cerinţelor sociale, dar şi pentru că îngrijirea lor este o mare povară pentru familie.

În astfel de condiţii, Samusocial a propus dezvoltarea unui serviciu comunitar complex de integrare a adulţilor cu probleme de sănătate mintală (echipe mobile, centre socio-medicale, centre sociale de terapie ocupaţională, ateliere de reinserţie), centrat pe nevoile acestora şi advocacy pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, pentru conştientizarea membrilor comunităţii asupra problemelor pe care aceştia le au, pentru schimbarea atitudinii şi mentalităţii.

Gesturi de normalitate

Primul adăpost de noapte pentru oamenii străzii s-a deschis în anul 2006, pe raza primăriei sectorului 2 din Bucureşti, în Pantelimon, lângă Piaţa Dobroieşti. Cazarea pe timpul nopţii se face în urma unui consult medical, pentru că în aşezământ nu sunt găzduite persoane purtătoare de boli infecto-contagioase sau dermato-venerice (TBC, hepatită, sifilis etc). Apoi sunt trecute pe la grupul sanitar pentru spălare şi deparazitare, după care primesc un rând de haine de sezon.

Şi în această iarnă, peste 100 de oameni ai străzii beneficiază de un centru de noapte modern, amenajat lângă Spitalul Municipal din Capitală de Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DASMB). Centrul este alcătuit din 22 de containere muncitoreşti, dotate nu doar cu aer condiţionat, ci şi cu aeroterme pentru încălzire. Aici, între orele 18.00 – 8.00, primesc lenjerie, cină, micul dejun, medicamente, consiliere psihologică, au duşuri cu apă caldă şi săpun lichid. În schimb, nu au voie să intre în „case” cu alcool, ţigări, medicamente, halucinogene, mâncare şi sunt obligaţi să se spele şi să păstreze curăţenia.

Relansarea vieţii sociale şi recâştigarea încrederii în sine

Împreună cu partenerul „Ateliere fără Frontiere”, Samusocial implementează un proiect de reinserţie socio-profesională, adresat persoanelor fără adăpost. Acestora li se oferă oportunitatea de a se angaja cu contract şi carte de muncă, pe perioadă determinată, cu posibilitate de prelungire. Scopul principal al proiectului este gândit în favoarea relansării vieţii sociale şi recâştigarea încrederii în sine. Ca urmare, Samusocial a demarat construcţia unui adăpost de urgenţă care va asigura primirea unui număr minim de 30 de persoane pe noapte, de pe raza municipiului Bucureşti. Clădirea va fi dată în folosinţă în primăvara anului 2010. Toate aceste eforturi fireşti sunt menite a vindeca tarele societăţii româneşti supuse unei eroziuni din ce în ce mai ample care generează apariţia categoriilor sociale vulnerabile, precum oamenii-fantomă ai străzii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha