Un studiu recent publicat în BMJ Open afirmă că reducerea cu 3 ore pe zi a timpului petrecut pe scaun poate prelungi durata de viaţă cu peste 2 ani, iar scăderea timpului petrecut în faţa televizorului sub 2 ore pe zi ar putea prelungi viaţa cu aproape 1,4 ani.
Mai multe studii anterioare au demonstrat relaţia directă dintre perioadele lungi petrecute pe scaun sau în faţa televizorului şi boli ca diabetul, accidentul vascular cereebral sau bolile de inimă.
Cercetătorii Katzmarzyk și Lee au folosit datele colectate de Studiul Naţional de Sănătate și Nutriţie (SNSN) pe anii 2005-2006 şi 2009-2010 pentru a calcula timpul petrecut zilnic de americani pe scaun sau în faţa televizorului. Acest studiu face sondaje regulate pe segmente largi de populaţie asupra diverselor aspecte legate de stilul de viaţă. În plus, cercetătorii au selectat datele din 5 alte studii importante, care au investigat legătura dintre statul pe scaun şi diversele cauze de deces, studii în care au fost incluse167 000 de persoane.
Combinând aceste date cu cele extrase din SNSN, cercetătorii au calculat numărul teoretic de decese asociat cu timpul petrecut pe scaun. Rezultatele lor au arătat că dacă timpul petrecut pe scaun se reduce cu 3 ore pe zi, durata de viaţă poate creşte cu cel puţin 2 ani. În mod similar, reducerea timpului petrecut la televizor sub 2 ore pe zi poate să crească durata medie de viaţă cu aproape 1,4 ani.
Monitorizarea stilului de viaţă în SUA arată că adulţii îşi petrec în medie 55% din zi în activităţi sedentare. Autorii conchid că este necesară o modificare semnificativă a stilului de viaţă pentru a determina îmbunătăţirea speranţei de viaţă. În plus, sunt necesare studii suplimentare, care să fie capabile să indice nivelul "de siguranţă" pentru activităţile sedentare, adică nivelul sub care sănătatea nu este afectată.
Sursa: Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara