47
None

Strabismul la sugar şi copilul mic

Strabismul poate fi definit ca lipsa de paralelism a ochilor.

Există strabism: convergent, când unul din ochi (sau amândoi, pe rând) deviază spre interior, divergent, în care ochiul deviază spre exterior şi care trece uneori neobservat sau nu este considerat neapărat “strabism”, deşi problemele pe care le ridică sunt foarte asemănătoare şi strabism vertical, în care unul din ochi se poate deplasa în sus sau în jos, dezechilibrul funcţional fiind de regulă semnificativ.

Pentru ca vederea binoculară să se dezvolte normal la copil, este necesar ca ochii să aibă o poziţie paralelă. Este încetăţenită ideea că la bebeluş există o perioadă de instabilitatate fiziologică, în care este “normal” ca ochii să devieze intermitent de la poziţia normală. Deviaţiile (strabismele) care pot fi considerate “normale” sunt cele intermitente, de regula divergente (spre în afară) şi care după vârsta de 6 luni dispar, poziţia ochilor rămânând stabilă şi paralelă. Celorlalte deviaţii, permanente, mari, vizibile şi care nu dispar după această vârstă, trebuie să li se instituie un tratament precoce.

Strabismele sesizate din primele zile de viaţă şi care continuă să fie prezente şi după vârsta de 6 luni, “strabisme infantile”, trebuie să fie examinate cât mai devreme de către medicul specializat în oftalmologie pediatrică.

Examinarea tardivă poate duce la instalarea unei ambliopii profunde sau, mai grav, poate ascunde prezenţa unor afecţiuni organice grave: cataractă congenitală, malformaţii, afecţiuni ale retinei sau nervului, tumori. Examinarea copilului sub un an necesită prezenţa unui medic oftalmoog specialist pentru copii.

Când trebuie examinat oftalmologic un bebeluş cu strabism ?

Dacă până la 6 luni ne încadrăm în limita fiziologicului (aspect normal al ochilor, strabism intermitent) şi dezechilibrul persistă şi după această vârstă – vizită la oftalmologul pediatru.

Dacă totul este în ordine până la 6 luni dar după aceea apare un strabism permanent sau intermitent, copilul trebuie examinat de oftalmologul pediatru.

Ce variante de tratament există la un bebeluş cu strabism ?

Tratamentul urmăreşte înlăturarea dezechilibrului, a tendinţei de a folosi un singur ochi (şi ambliopizarea celui care fuge) prin ocluzie sau penalizare (picaturi), corectarea viciilor de refracţie (adică a dioptriilor) dacă sunt semnificative (copiii pot purta încă de la 6 luni ochelari speciali, atraumatici) iar dacă unghiul de deviaţie este mare şi nu permite folosirea concomitentă a ambilor ochi, se recomandă intervenţia chirurgicală înainte de vârsta de 2 ani, de preferat înainte de 18 luni, pentru a-i da şanse de dezvoltare a vederii binoculare.

Tratamentul trebuie început precoce iar copilul trebuie consultat repetat de către specialist.

De ce tratament precoce?

Pentru că desăvârşirea unei vederi normale, atât a fiecărui ochi în parte cât şi a vederii binoculare (vedere în spaţiu) are loc până la 2 ani (perioada 0 - 6 luni este esenţială).

Orice dezechilibru nerezolvat în această perioadă poate determina breşe în dezvoltarea vederii viitorului adult, care ulterior nu se mai pot rezolva, chiar dacă aparent ochii pot fi corectaţi şi ulterior, ca poziţie.

Telefon: 021 252 52 01, 021 252 52 17 / 031 8057824

e-mail: office@oftapro.ro

Oftalmopediatrie, Chirurgia Strabismului, Oculoplastică, Orbitară Şi De Căi Lacrimale, Recuperare Vizuală, Contactologie, Oftalmologie Generală

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha