46
None

Tratamentul fibroamelor uterine

Fibromul uterin este o afecţiune frecventă! Peste 50% dintre femei pot descoperi, la un examen ecografic, unul sau mai mulţi noduli. Este necesar tratamentul? Uneori da, uneori nu...

La început, prezenţa fibroamelor nu vă supără, dar, pe măsură ce fibromul creşte, apar şi simptome precum ciclu abundent, dureros, mărirea abdomenului, urinat frecvent etc.

Există trei tipuri principale de tratament:

• tratamentul medicamentos,

• tratamentul chirurgical,

• embolizarea uterină (tratamentul endovascular).

Care tratament este cel mai potrivit pentru dumneavoastră?

La ce rezultate puteţi spera?

Cu ce riscuri?

Cu ce complicaţii?

Cine stabileşte acest tratament?

Pe ce se bazează recomandarea primită?

Ce trebuie să faceţi?

Am să încerc să răspund, povestindu-vă traseul obişnuit al multora dintre paciente:

La un control ginecologic de rutină vi se dă vestea că aveţi un "uter fibromatos". Veţi face o ecografie şi veţi descoperi unul sau mai mulţi noduli de câţiva centimetri. Medicul ginecolog vă spune "Staţi liniştită, sunt mici şi nu trebuie operaţi. Faceţi acest tratament cu anticoncepţionale pentru a nu-i lăsa să crească". Şi veţi urma tratamentul hormonal (cu efectele lui adverse) pentru câţiva ani, până când ciclul începe să fie tot mai abundent. Ecografia ne spune că fibromul a mai crescut, iar medicul vă dă o reţetă cu medicamente hemostatice, care să reducă sângerarea. Un timp urmaţi tratamentul şi vă simţiţi mai bine, dar treptat simptomele reapar, abdomenul creşte în volum, apare balonarea şi urinatul frecvent. Devine evident că tratamentul medicamentos nu vă rezolvă problema. Calitatea vieţii dumneavoastră va avea de suferit. La o nouă vizită la medic vi se va spune "Aţi stat prea mult! Fibromul este mare şi trebuie operat! Vom încerca să salvam uterul, dar numai intraoperator vom vedea dacă acest lucru este posibil. Oricum, aveţi copii, deci nu vă mai trebuie! Scoţând uterul vom fi siguri că nu faceţi nici cancer" O parte dintre dumneavoastră veţi accepta operaţia. Poate şi pentru că a făcut-o şi mama dumneavoastră, şi câteva cunoştinţe, dar mai ales pentru că nu aveţi alternativă. Veţi face histerectomie, adică vi se va scoate uterul, uneori şi ovarele. Problema fibromului va fi definitiv rezolvată, însă vor începe altele noi: recuperarea, menopauza, probleme psihoemoţionale şi de sexualitate.

O parte dintre dumneavoastră nu vor accepta acest scenariu. Femeile care-şi doresc un copil, cele care refuză tratamentul hormonal sau intervenţia chirurgicală vor căuta alte soluţii! Pentru că scoaterea uterului nu poate să fie soluţia corectă! Poate că era acum 100 de ani, dar nu acum! Veţi căuta pe net, pe forumuri, veţi descoperi tratamentele naturiste, homeopate, acupunctura, ablaţia cu ultrasunete (HIFU), dar şi embolizarea uterină. Veţi întreba medicul dumneavoastră ginecolog şi veţi primi, de cele mai multe ori, un raspuns evaziv. Alteori, unul iritat. Puţini va vor vorbi despre embolizarea uterină, cu toate că această procedură este inclusă în ghidurile terapeutice (american, britanic, elveţian etc.) între soluţiile de primă alegere în terapia fibromului uterin. Îi salut cu respect pe medicii care îşi respectă pacientele şi îşi fac datoria de a le informa corect şi complet. Pentru că scoaterea uterului nu este, de cele mai multe ori, necesară! Ghidul NICE (Marea Britanie - 2007) cere medicului ginecolog ca fiecărei femei cu un fibrom uterin mai mare de 3 cm să i se prezinte toate cele trei alternative terapeutice mari, nu numai histerectomia!

În concluzie:

- Nu există un tratament medicamentos eficient! Toate aceste tratamente au un rol simptomatic, dar nu unul curativ. Urmându-l, nu trebuie să vă aşteptaţi la o rezolvare a problemei, ci doar la amânarea unui tratament mai agresiv. Tratamentul medicamentos este recomandat în principal persoanelor aflate în apropierea menopauzei, cu fibroame care nu creează mari probleme. Odată cu menopauza, acestea vor intra în mod natural într-un proces de involuţie.

Tratamentele alternative şi naturiste sunt subiecte ce nu intră în sfera mea de competenţă. Dintre miile de paciente cu care am discutat şi pe care le-am tratat, o parte au urmat un astfel de tratament. Rezultatele au fost comparabile cu cele ale tratamentului medicamentos clasic (reducerea sângerărilor şi a vitezei de creştere a fibromului), dar fără efectele adverse ale acestuia. De aceea îl consider un tratament simptomatic cu indicaţii similare cu ale celui medicamentos.

Dacă scoaterea uterului nu reprezintă o problema pentru dumneavoastră, atunci intervenţia chirurgicală vă oferă o rezolvare eficientă. Totuşi, trebuie să înţelegeţi că este vorba despre o intervenţie chirurgicală amplă, care nu este lipsită de riscuri şi posibile complicaţii (riscul anesteziei generale, al sângerării şi transfuziei de sânge, riscul de apariţie a infecţiei, a aderenţelor şi cicatricilor postoperatorii etc.). Pe termen lung, cel mai important efect este instalarea menopauzei, ceea ce echivalează cu o îmbătrânire prematură şi accelerată. Histerectomia înseamnă şi pierderea fertilităţii.

HIFU este o procedură terapeutică modernă, cu anumite indicaţii particulare (fibroame unice, slab vascularizate, localizate pe faţa anterioară a uterului). Procedura se află în faza experimentală, ale cărei rezultate sunt în curs de evaluare. Probabil că, în momentul în care limitările tehnice prezente vor fi depăşite, va intra în practica terapeutică curentă.

Embolizarea uterină este un tratament relativ modern, practicat în lume de 15 ani. Eu practic această intervenţie de 10 ani şi am tratat până în prezent peste 5000 de paciente. În esenţă, embolizarea este un tratament la fel de eficient, dar mult mai puţin agresiv comparativ cu cel chirurgical: fără anestezie generală, fără bisturiu, fără scoaterea uterului, fără imobilizare la pat. În spital se stă doar o noapte, recuperarea este rapidă, în câteva zile. Procedura constă în astuparea (embolizarea) vaselor de sânge ce alimentează fibromul. Acesta nu mai este hrănit şi intră într-un proces de involuţie şi de resorbţie progresivă. Sunt tratate simultan toate fibroamele, indiferent de număr, dimensiune, localizare. Fertilitatea pacientei nu este în general afectată - dimpotrivă, am multe paciente care au născut copii sănătoşi după embolizare, în condiţiile în care chirurgul le recomanda cu căldură scoaterea uterului.

Dr. Rareş Nechifor, Delta Hospital Bucuresti  

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha