30
None

Bucura-te de soare in singuranta!

Soarele este într-o perioadă extrem de activă a unui ciclu solar de 11 ani, urmând să atingă un maxim de activitate mai târziu în acest an. Acest aspect, combinat cu sosirea prematură a anotimpului cald, atrage încă odată atenţia asupra importanţei protecţiei solare adecvate şi asupra respectării unor reguli elementare care să ne protejeze de efectele nocive ale radiaţiei solare.

Soarele, indispensabil pentru sănătate

În ciuda riscurilor extrem de mediatizate, pe care nu trebuie să le ignorăm, expunerea la soare este indispensabilă sănătăţii. Potrivit unui studiu al Universităţii din Edinburgh, pe lângă importanţa lor majoră în sintetizarea vitaminei D, razele solare reduc tensiunea arterială, riscul de atac de cord şi prelungesc viaţa.  Sub acţiunea razelor UV se eliberează oxidul de azot, o substanţă ce are un rol important în scăderea tensiunii.

Pentru producerea vitaminei D, care este atât o vitamină cât şi un hormon ce poate fi produs de organism,  pielea trebuie expusă la raze UV-B pentru o perioadă de circa 10 minute, în zilele de vară.

Iarna, chiar şi în zilele însorite, razele UV-B penetrează cu greu atmosfera, astfel încât se recomandă suplimentarea alimentaţiei cu alte surse de vitamina D. Trebuie să mai ţineţi cont că razele UV-B nu penetrează sticla, astfel încât condusul sau statul în spatele unei ferestre nu aduc nici un beneficiu în acest sens.

Se estimează că circa 40-75% din populaţie are deficienţe de vitamina D, iar efectele se resimt la nivelul întregului organism. Vitamina D asigură buna funcţionare a inimii, sănătatea oaselor, reduce riscul de cancer, atac cerebral, diabet şi boli autoimune.

Siguranţa, pe primul loc

Dincolo de efectele benefice, expunerea la soare, în special în cazul în care nu folosiţi o protecţie adecvată, cauzează îmbătrânirea prematură a pielii  şi, mai grav, creşte semnificativ riscul de producere a melanomului, cea mai mortală formă de cancer de piele.

Ce înseamnă însă protecţie adecvată? În primul rând putem vorbi despre respectarea câtorva reguli elementare cum ar fi evitarea orelor „periculoase” (11 am– 16 pm), atunci când radiaţia solară este extrem de puternică, protejarea capului cu o pălărie şi a ochilor cu ajutorul ochelarilor de soare şi hidratarea suficientă.

Cel de-al doilea aspect ţine de aplicarea unei creme adecvate ce are rolul de protecţie împotriva razelor periculoase.  O cremă potrivită include atât protecţie UV-A cât şi UV-B şi are un factor de protecţie solară (FPS sau SPF) de peste 12. Majoritatea utilizatorilor vor fi protejaţi de o cremă cu FPS 30, aplicată corect şi reîmprospătată odată la două ore.

Povestea indicatorului FPS este una complexă, tot mai multe companii fiind tentate să afişeze o cifră cât mai ridicată (adesea de peste 50), pe produsele lor, sperând că această strategie va creşte încrederea clienţilor în produse. Din păcate atunci când aplici o cremă cu FPS 100 sau chiar 150 tinzi să uiţi de timpul petrecut în soare, considerând că o protecţie atât de ridicată elimină orice risc. Acest lucru nu este însă nici pe departe adevărat. Potrivit dermatologilor, diferenţele dintre o cremă FPS 50 şi una FPS 100 este neglijabilă. Dacă prima te protejează de 97% dintre razele nocive, a doua va creşte protecţia la 98.5%.

Un alt aspect ce trebuie luat în considerare este tipul de protecţie UV oferit de produs. Există două tipuri de filtre UV: cele chimice, utilizate de majoritatea produselor de pe piaţă (acestea inhibă receptorii de la nivelul pielii, astfel încât aceasta nu se înroşeşte şi nu se arde ), şi filtrele minerale, ca oxidul de zinc, mica sau dioxidul de titan, ce aderă la suprafaţa pielii şi actionează ca un ansamnblu de oglinzi miniaturale ce reflectă razele solare. Protecţia oferită de filtrele UV minerale este una completă şi, mai important, fără efecte adverse.

Pericolul solarelor

Nici o discuţie despre protecţia solară nu trebuie să omită o avertizare legată de pericolul mersului la solar. Cei de la IARC (International Agency for Research on Cancer) au analizat 19 studii internaţionale iar concluzia a fost evidentă – utilizatorii de solare (femei şi bărbaţi de toate vârstele) au un risc crescut cu minim 15% de a dezvolta melanom. Mult mai grav, în cazul celor ce folosesc solarele la vârste de sub 35 de ani, riscul de melanom creşte cu 75%.

Comentarii


eu

a cui fata esti tu? a' busuioc?

Oct. 31, 2013, 3:25 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha