47
None

Prima anchetă naţională incluzând explorarea funcţională spirometrică

„Studiul constituie o premieră în ţara noastră, atât datorită acoperirii naţionale, cât şi a completării datelor culese pe bază de chestionar cu evaluarea spirometricã a subiecţilor"a subliniat D-na Dana Farcasanu - directorul executiv al Centrului pentru Politici şi Servicii de Sănătate.

Acesta a fost realizat în perioada iulie-august 2011, pe 9.639 de persoane. Cercetarea s-a făcut în 2 etape: prima a constat în aplicarea unui instrument inspirat din chestionare utilizate în studii internaţionale similare, cum ar fi BOLD, PLATINO, ECRHS, instrument aplicat pe un eşantion populaţional reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia în vârstă de 18 ani şi peste, iar a 2-a etapă prin evaluarea spirometricã a subiecţilor.

Prezentul studiu constituie primul demers structurat la nivel naţional de evaluare a prevalenţei BPOC în România, care a utilizat şi spirometria. Populaţia ţintă a fost reprezentată de adulţii de peste 40 de ani. Dintre aceştia, declarativ, 33% fumau, 30% prezentau dispnee de efort, 19% acuzau dispnee nocturnă, 18% aveau wheezing, 17% aveau tuse cu expectoraţie, minimum trei luni pe an, minimum 2 ani consecutiv, 15% acuzau sufocare, 10% făceau un tratament pentru probleme respiratorii şi 9% au declarat un diagnostic anterior de boli respiratorii. În total, 51% din populaţia de peste 40 de ani a fost identificată ca fiind la risc de BPOC.

Bărbaţii, mai slabi în faţa bolii: 23% din persoanele investigate cu spirometrie prezentau disfuncţie ventilatorie obstructivă, prevalenţa fiind mult mai ridicată în rândul bărbaţilor şi respectiv a persoanelor de 60 de ani şi peste.

Prevalenţa fumatului în rândul celor testaţi spirometric a fost de 61%, semnificativ mai mare la bârbaţi şi semnificativ mai redusă la grupa de vârstă 60 de ani şi peste.

Diagnosticul de BPOC a fost evidenţiat la 16% din cazuri, cu o proporţie semnificativ mai mare la bărbaţi (25%, faţă de 7% la femei) şi respectiv la grupa de vârstă 60 de ani şi peste (20%), fără diferenţe pe medii de rezidenţă.

Pe grupe de vârstă şi gen, prevalenţa BPOC a crescut semnificativ la vârsta de 60 de ani şi peste la bărbaţi şi a fost comparabilă la toate grupele de vârstă pentru femei.

Analiza pe medii de rezidenţă şi gen a relevat prevalenţe comparabile pe medii la bărbaţi, dar o prevalenţă semnificativ mai scăzută la femeile din mediul rural, comparativ cu cele din urban, probabil indusă de prevalenţa mai redusă a fumatului la acest subgrup.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha