Este dovedit că transplantul ca metodă terapeutică salvează vieţi.
S-au făcut progrese mari şi la noi. S-au creat structurile şi s-a aliniat legislaţia. Avem Agenţia Naţională de Tranplant, Asociatia Profesională a Transplantologilor - Romtransplant, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari, Asociaţia Pacienţilor Transplantaţi şi de câţiva ani avem Programe Naţionale de Transplant.
Legislaţia privind regimul prelevării de organe este conformă cu cerinţele europene.
Din punct de vedere operativ, în România funcţionează azi 11 centre de transplant şi s-ar putea ajunge la 50 de centre de excelenţă implicate în activităţi de transplant. Cu excepţia transplantului cardio-pulmonar, în ţară avem capacitate tehnică şi medici competenţi pentru toate tipurile de transplant.
Donarea de organe este o problemă în toată lumea, reflectată în liste de aşteptare a căror lungime depinde în principal de numărul de donatori şi de mărimea fondurilor de finanţare a operaţiilor de transplant, care sunt deosebit de complexe şi costisitoare.
În toate ţările finanţarea transplanturilor este mult sub necesar, nu numai în România, doar că la altă scară. Ca ordin de mărime, în prezent, avem peste 1000 de pacienţi pe liste de aşteptare pentru transplant de rinichi din care anul acesta vor fi rezolvaţi doar un sfert.
Dacă în 2010, România avea puţini donatori, ca principală cauză a numărului redus de transplanturi, acum avem donatori peste media europeană iar blocajul este dat de lipsa de fonduri. Din fericire, ultimii ani au dus la o solidarizare a românilor în faţa suferinţei, cel puţin 70% dintre rudele celor aflaţi în moarte cerebrală acceptând azi prelevarea de organe.
Mai buna “aprovizionare” a băncilor de organe face ca mulţi pacienţi să poată fi rezolvaţi în ţară, acest lucru aducând economii importante. Un transplant care la noi costa 40.000 euro, în străinătate depăşeşte 120.000. Medicii şi pacienţii speră totuşi că se vor revizui bugetele pe 2013, acum când organe există. Deja în primele 4 luni din acest an s-au realizat grefe cât în tot anul 2012.