14
None

Protecţia solară la copii

Din experienţa mea profesională, îmi dau seama că mulţi părinţi nu dau mare importanţă protecţiei solare a copilului. E foarte bine de ştiut că protecţia solară nu înseamnă numai: „înainte de a pleca în concediu mă duc la farmacie şi cumpăr o cremă cu factor mare de protecţie, cât mai scumpă ca sa fiu sigur că e bună şi dau copilul cu ea cand îmi aduc aminite şi cu asta am terminat, copilul e protejat”.

E foarte important să ştim cum să îmbrăcăm copilul! Vom prefera hăinuţe subţiri, de culori deschise, chiar dacă asta implică să dăm copilului mânecă lungă şi pantaloni lungi, dar foarte subţiri. Este preferabil decât copilul să sufere arsuri solare, care in viitor, când copilul este adult se pot transforma în boli de piele. La polul opus, observ des bebeluşi înfofoliţi în blăniţa şi cu căciuli pe cap, că ei sunt mici, când afară sunt 25 de grade Celsius, iar părinţii bebeluşului sunt în tricou, pantaloni scurţi şi şlapi, sau dimpotrivă- copii care se joacă „dezbrăcaţi” în soare la orele 12.00 pentru că l-am dat pe copil cu cremă. Nu e suficient! Dacă nu putem ţine copilul în casă la orele amiezii, este indicat să stea la umbră cu toate protecţiile pe care i le aplicăm. Dacă nu există umbră naturală, o putem face noi cu ajutorul unei umbrele.

Ar trebui purtaţi ochelari de soare, dacă se poate cu filtru UVA+UVB pentru a proteja ochii de arsuri, altfel e posibil să apară afecţiuni ca şi cataracta. De asemenea, copilul devenit adult, trebuie să învăţe să se gândească la sănătatea copiilor lor pe termen lung, nu doar pe moment!

Pălăria de soare ar trebui să fie nelipsită atâta timp cât este cald afară si soare. Chiar dacă afară e înnorat şi mai bate vântul asta nu înseamnă că radiaţiile nu sunt prezente şi nu ar trebui să ne protejăm.

Bineînţeles că trebuie să mergem şi la farmacie şi să cumpărăm o cremă cu factor de protecţie mare pentru copil, dar nu uitaţi nici de adulţi, si ei ar trebui protejaţi de radiaţiile nocive.

Dacă crema are factor de protecţie SPF 50 ar trebui să blocheze cam 98% din razele solare, iar la factor de protecţie SPF 30 blochează cam 96% din razele solare. Dacă nu vă permiteţi o cremă scumpă cu SPF 50+, puteţi alege o cremă cu factor de protecţie SPF 30, dar  nu mai mic de atât pentru protecţia copiilor. Ar fi bine ca această cremă să ofere protecţie atât UVA cât şi UVB, trebuie verificat să fie specificat de producător pe ambalajul cremei.

Majoritatea cremelor sunt rezistenste la apă, dar asta nu înseamnă că dând copilul cu cremă îl putem pune în piscină şi îl lăsa toata ziua în soare, după care venim la farmacie şi îl învinovăţim pe farmacist că ne-a vândut o cremă proastă şi că s-a „ars” copilul. Crema ar trebui reaplicată cam la fiecare 80 de minute din timpul de expunere solară, atunci când stăm la plajă sau în apă, ca să fim siguri că nu am îndepartat-o cu prosopul sau în alt fel de pe pielea copilului.

Deoarece pielea copilului este destul de sensibilă, este important să căutăm o cremă care are un blocaj fizic contra radiaţiilor, blocaj care e dat de oxidul de zinc şi de dioxidul de titan. Chiar dacă copilul o să fie un pic mai alb la piele, din cauza oxidului de zinc din cremă, eu presupun că orice părinte prefera un copil mai alb la piele dar sănătos, decât un copil cu pielea roz dar cu şanse mai mari de a face afecţiuni ale pielii pe viitor!

În concluzie, trebuie să ne protejăm de radiaţiile solare zi de zi, nu doar în concediu, şi ar fi bine să încercam să ţinem cont de toate aspectele enumerate mai sus ca să-i ştim pe copiii nostri în siguranţă şi şă ne asigurăm ca vor avea o viaţa lungă şi sanătoasă!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha