71
None

Cum ştiu dacă este destul ceea ce ştiu?

O întreagă explozie informaţională, de la conversaţiile cu mămicile cu care interacţionăm în spaţiile de joacă pentru copii şi până la reviste, ziare şi site-uri specializate, toate ne învaţă cum să fim părinţi buni, cum să ne ocupăm de creşterea şi educaţia micuţului nostru, ce e bine şi ce nu e bine să facem….Minunat că avem acces la atâtea sfaturi şi experienţe deja trăite, dar ce ne facem când aceste lucruri noi pe care le aflăm, sunt excesive sau şi mai rău,  sunt contradictorii? Cum alegem?

Atunci când avem o nedumerire sau o necunoscută în legătură cu ceea ce se întâmplă copilului nostru, când apare o problemă de sănătate fizică sau psihică sau când considerăm că ceva este în neregulă în felul în care micuţul interacţionează cu oamenii cu care intră în contact, tentaţia cea mai mare a unei mămici interesată de puiul ei, este de a cerceta mai multe opinii, de a cere mai multe păreri şi din păcate de a-şi compara copilul cu alţi copii. Până la un punct, această atitudine este de înţeles. E important însă să nu exagerăm, în nici una dintre direcţiile acestea, pentru că există riscul de a ne debusola, de a eticheta negativ ceea ce se întâmplă cu copilul şi eventual de a acţiona contradictoriu sau chiar împotriva intereselor acestuia. De departe, cea mai „periculoasă” atitudine dintre toate, mi se pare a fi aceea de a compara. Sigur că, a compara este obişnuit şi util, însă e bine să ne amintim că fiecare copil este unic şi ca atare, evoluează în propriul ritm. Evitaţi să vă subevaluaţi copilul (comparând achiziţiile sau rezultatele lui chiar şi cu date descrise în lucrări de specialitate, care de cele mai multe ori sunt orientative) şi mai ales, evitaţi să îl faceţi să înţeleagă că sunteţi dezamagită de faptul că „performanţele” lui sunt sub nivelul “performanţelor” altui copil. Acest comportament al mamei nu va face nimic altceva decât să submineze încrederea copilului în sine şi în capacităţile sale de a face lucruri şi în nici un caz nu îl va stimula, cum majoritatea dintre noi am putea crede.

În ceea ce priveşte lucrurile despre care stabilim că sunt probleme, fie că sunt din categoria celor care vizează sănătatea fizică, fie din zonă sănătăţii psihice, cea mai bună variantă este să începem prin a le discuta cu un specialist. Ar fi foarte bine dacă copilul ar avea un singur medic pediatru care îi urmăreşte evoluţia şi nu mai mulţi (exceptie făcând-o bineînţeles accesarea unor medici specialişti spre care ne îndrumă medicul pediatru) şi un singur psiholog, care îi urmăreşte dezvoltarea psihică. Accesarea mai multor specialişti, aduce după sine, de prea multe ori, obţinerea unor opinii diferite care pot creea nedumerire, frustrare şi conflicte interioare determinate de necesitatea de a alege ce e corect sau cel mai bine de făcut.

Pentru întrebări sau neclarităţi în legătură cu vreun aspect ce vizează dezvoltarea copilului, cel mai indicat este să accesăm acele surse de informare despre care ştim sigur că sunt validate prin profesionalism. Sigur că atunci când avem întrebări, suntem tentaţi să căutăm noi şi noi răspunsuri, dar să nu uităm că mai avem la îndemână doua instrumente foarte preţioase: „informaţiile” care vin de la copil şi pe care le putem aduna observându-l cu multă şi permanentă atenţie şi cel de-al doilea instrument, intuiţia de mamă. Să nu uităm de ele! Sunt foarte utile!

După ce ne lămurim şi decidem ce este de făcut, urmează pasul următor, punerea în aplicare. Este contraproductiv să mai revenim în acest moment, la etapele anterioare, din temerea că nu am luat cea mai bună decizie şi că sigur mai există informaţii care “ne-au scăpat”. Mereu vor exista lucruri pe care nu le cunoaştem, dar suprainformarea nu este soluţia pentru a le acoperi sau pentru răspunsuri „mai bune”. Ce obţinem căutând informaţii din ce în ce mai multe? Cu siguranţă presiune, indecizie şi anxietate.

Aşa că, cel mai bine este să adăugăm o bucăţică de încredere în noi, că am înţeles ce avem de făcut, de fiecare dată când reuşim să gestionăm o situaţie nouă care apare în creşterea copilului nostru…

Aşa devenim mame în fiecare zi!

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha