Sterilitatea la femei se poate instala din cauza afecţiunilor ovariene sau/şi a glandelor endocrine (tiroidă, pancreas endocrin, suprarenală). Ovarele distrofice anovulatorii sunt mai frecvente în avitaminoze (A, C, E). Alte cauze mai pot fi: tulburările hipofizare (FSH), diabetul, hipotiroidismul, stresul psihic prelungit, efortul fizic epuizant.
Tratamentul prin reflexoterapie ajută la recuperarea funcţională a organelor şi glandelor afectate.
Tratamentul vizează ca zone reflexe:
1.zona reflexă ovariană
2. zona reflexă tiroidiană
3. zona reflexă hipofizară
4. zona reflexă uterină
5. zona reflexă limfatică
Succesiunea şedinţelor este de o şedinţă la 2 zile (3 pe săptămână) timp de 3 luni.
De asemenea, în paralel se prescriu gemoterapice: Rubus idaeus (MG=D) care reglează axul hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian şi infuzie de troscot (Polygonum aviculare) 2-3 ceşti pe zi – 18 zile , deosebit de eficientă în sterilitate.
Gemoterapicele cu eficienţă considerabilă în tratarea sterilităţii feminine sunt: Betula pubescens,Quercus pedunculata, Rosmarinus officinalis,Rubus idaeus,Vaccinium vitis idaea,Viburnum lantana.
Reflexoterapia se poate asocia cu acupunctura dacă o impune conduita terapeutică.
M.S. în vârstă de 44 ani, în urma unei sarcini pierdute la 20 ani, nu a mai rămas însărcinată . După multe încercări nereuşite de fertilizare a apelat și la tratamentul de reflexoterapie şi acupunctură (2 şedinţe de reflexoterapie urmate de 2 de acupunctură pe săptămână timp de 3 luni, reducându-se la 2 şedinţe de reflexoterapie pe săptămână timp de 2 luni.) Pacienta a rămas însărcinată şi a născut un băieţel de 2900 gr. la 8 luni. Mama, copilul şi tatăl sunt foarte bine.
Diagnosticul în medicina tradiţională chineza a fost: vid de XUE (sânge)
Tratament acupunctic: 17V, 43 V, 20 V, 3R, 3 P, 8F.
Rezultatele în medicina alternativă încep să fie din ce în ce mai recunoscute, medicina românească îmbogăţindu-şi succesele prin deschiderea percepţiei cognitive.