odificări oculare în sarcină
În timpul sarcinii apar numeroase modificări fiziologice şi patologice, iar ochiul nu face excepţie.
ODIFICĂRI FIZIOLOGICE
Sensibilitatea corneei scade, cel mai frecvent în trimestrul III şi este reversibilă postpartum. Ca urmare a edemului cornean, a modificării filmului lacrima, poate apărea intoleranţă la purtarea lentilelor de contact. Pentru o nouă prescripţie este indicat să se aştepte cel puţin 2 luni postpartum.
2. La pacientele cu miopie mai mare de 6-7d este obligatoriu examenul fundului de ochi pentru a se descoperi eventualele leziuni retiniene periferice, care pot produce dezlipire de retină în timpul naşterii naturale. Dacă se evidenţiază aceste leziuni periferice trebuie instituit tratament laser, fiind recomandată şi naşterea prin operaţie cezariană.
S-a constatat o scădere a presiunii intraoculare în a doua jumătate a sarcinii, care persistă câteva luni după naştere, determinând astfel o evoluţie favorabilă a glaucomului.
Pot apărea modificări ale câmpului vizual, însoţite de cefalee, scăderea acuităţii vizuale, ca urmare a afectării chiasmei optice, secundar modificărilor hipofizare.
ODIFICĂRI PATOLOGICE
În cazul preeclampsiei simptomatologia oculară cuprinde înceţoşarea vederii, diplopie, scotoame, fosfene (fulgere). odificările oculare cuprind retinopatie (modificări similare celor din retinopatia hipertensivă), neuropatie optică, dezlipire seroasă de retină. În urma tratamentului adecvat, vederea se restabileşte aproape complet în câteva zile.
În sarcină, fiziologic, există o stare de hipercoagulabilitate care poate determina hemoragii, infarcte coroidiene, reversibile cu tratamentul.
Sarcina poate avea un efect nefavorabil asupra diabetului. La gravidele fără leziuni de retinopatie diabetică (RD) este necesar un singur consult oftalmologic în primul trimestru de sarcină. Este indicată fotoaculare laser înainte de sarcină şi în primul trimestru la pacientele cu leziuni de RD neproliferativă (RDNP) formă moderată şi severă, şi RD proliferativă (RDP). Pacientelor cu RDNP le este indicat câte un consult oftalmologic trimestrial pe perioada sarcinii, iar cele cu RDP se vor prezenta lunar la consult oftalmologic. Edemul macular se poate dezvolta şi agrava în timpul sarcinii, fiind frecvent însoţit de HTA.
anifestările din bolile autoimune (poliartrita reumatoidă juvenilă, scleroza multiplă, sarcoidoza) se ameliorează în sarcină datorită probabil creşterii endogene de corticosteroizi.
Infecţia congenitală cu toxoplasmă apare prin transmitere transplacentară de la mama infectată, fiind de aceea indicată dozarea anticorpilor antitoxoplasmă Ig , Ig G. Toxoplasmoza oculară latentă se poate reactiva la mamă în timpul sarcinii, fiind necesar tratament adecvat.
Dr. CAREN DRAGNE
edic specialist oftalmolog
ana-maria
si in cazul in care am un keratoconus care stagneaza de un an, pot sa fac nastere naturala sau imi poate declansa iar evolutia? multumesc
Nov. 2, 2012, 9:46 p.m.