Glaucomul este o afecțiune oculară ce constă în creșterea presiunii intraoculare, care determină afectarea ireversibilă a nervului optic, deteriorarea câmpului vizual, iar în final poate duce la orbire. Riscul de glaucom este mai mare după vârstă de 50 ani, la persoanele care au în familie rude cu glaucom, precum și la cei cu diabet zaharat sau care urmează tratament cronic cu cortizon.
Tratamentul în glaucom poate fi cu picături, laser sau chirurgical. Schema de tratament trebuie individualizată în funcție de tipul de glaucom (cu unghi deschis sau închis, secundar, congenital) și de severitatea bolii în momentul diagnosticului.
Tratamentul laser în glaucom este funcție de tipul de glaucom.
Iridotomia laser Yag se efectuează ca tratament de primă intenție la pacienții cu glaucom cu unghi îngust sau la cei predispuși să facă atac de glaucom (ochi mici din punct de vedere anatomic). Principiul iridotomiei laser constă în realizarea unui orificiu în irisul periferic, care are rolul de a facilita scurgerea umoarei apoase între cele două camere ale ochiului, prevenind astfel creșterea bruscă a presiunii intraoculare (atacul de glaucom). Intervenția laser se realizează în cabinetul de consultații, pacientul este așezat la biomicroscop. Anestezia este cu picături. Se realizează de obicei într-o singura ședință la ambii ochi câte două orificii. Acestea sunt situate superior, fiind acoperite ulterior de pleoapa superioară, deci nu vor afecta vederea. Imediat după laser, pacientul vede puțin încețoșat, dar după câteva ore își poate relua activitatea.
Trabeculoplastia laser Argon este indicată atunci când glaucomul cronic cu unghi deschis progresează, când evoluția bolii nu mai poate fi controlată doar cu picături. Constă în aplicarea spoturilor laser la nivelul trabeculului (zona pe unde se scurge umoarea apoasă din ochi). Se lărgesc spațiile trabeculare permițând astfel o eliminare mai ușoară a umoarei apoase din ochi. Se realizează în cabinet, pacientul fiind așezat la biomicroscop. Anestezia este cu picături și se aplică o lentilă specială pe ochi. Durează câteva minute. Sunt necesare de obicei două ședințe la interval de o lună. După trabeculoplastie, pacientul își continuă aceeași schemă de tratament, eficiența laserului fiind evaluată după două luni. Frecvent, scăderea tensiunii intraoculare se menține o perioadă de câteva luni, până la câțiva ani (2-3 ani).
Iridoplastia laser se realizează tot cu laserul Argon, la pacienții cu o conformație particulară a irisului “iris în platou”. Se aplică spotul laser pe toată circumferința periferică a irisului (360 grade) având rolul de a deschide unghiul camerei anterioare.
Subciclofotocoagularea laser este indicată atunci când glaucomul evoluează, tensiunea oculară este insuficient controlată doar cu picături. Este non-invaziv, se poate repeta la nevoie și se adresează tuturor tipurilor de glaucom. Procedura se realizează în sala de operații, anestezia este locală (injecție în pleoapă). Durează aproximativ 10 minute și este nedureroasă, cu riscuri minime. Principiul tratamentului este de a reduce producția de umoare apoasă, acționând asupra corpului ciliar. După subciclofotocoagulare laser, pacientul va urma același tratament pentru glaucom, acesta urmând să fie evaluat după 1 luna.
În concluzie, laserul în glaucom se indică atât profilactic, cât și ca tratament. În unele cazuri, laserul poate fi un tratament intermediar, între cel medical (cu picături) și cel chirurgical.