53
None

Complianța pacienților la terapia CPAP

Terapia CPAP (Continous Positive Airway Pressure) reprezintă tratamentul standard în Sindromul de apnee în somn obstructiv (SASO). Cura cu CPAP normalizează somnul, reduce somnolența în timpul zilei, îmbunătățește activitățile cognitive și reduce riscul de evenimente cardiovasculare.

Este ușor să prescrii un CPAP, cel mai greu însă este să asiguri complianța pacienților la terapia CPAP! Beneficiile terapiei CPAP sunt relativ cunoscute, cu toate acestea acceptanța și aderența la această terapie sunt scăzute, la 1 an<50% din pacienți continuă tratamentul CPAP.

Se consideră că 4 ore/noapte de asistență CPAP sunt un număr suficient de ore pentru normalizarea somnolenței în timpul zilei, a calității vieții și a funcției neurocognitive, pentru un minim 80% din nopți.

Principalele cauze de non-complianță la CPAP sunt:

  • Disconfortul dat de cască
  • Uscăciunea mucoasei nazale
  • Iritații cutanate
  • Intoleranța la presiune
  • O ușoară durere toracică la folosirea CPAP
  • Rinita cronică alergică/non-alergică netratată
  • Intervenția pacientului în meniul de presiuni cu modificarea presiunilor prescrise incidental

Cum să îmbunătățim complianța la CPAP?
Una din soluții este identificarea factorilor psihoemoționali care pot duce la o aderență scăzută, anxietatea, depresia, și nu în ultimul rând insomnia de diverse forme.

De exemplu, un pacient cu SASO și insomnia, anxietate și depresie, nu va fi compliant la terapia CPAP decât dacă vom trata și insomnia!

Utilizarea umidificatorului din prima noapte de terapie - îmbunătățește complianța, în special la pacienții cu rinită alergică sau rinită cronică non-alergică, aceștia având o mucoasă nazală mai sensibilă, prin inflamație, la aerul uscat; se va evita astfel, apariția disconfortului dat de uscăciunea mucoasei nazale.

Adaptarea pacientului la CPAP în noaptea de titrare este esențială pentru obținerea unei bune complianțe la CPAP pe termen lung. Noaptea de titrare trebuie să înceapă cu acomodarea pacientului la CPAP, alegerea măștii celei mai confortabile pentru pacient. Ori de câte ori este posibil, încercăm să folosim măștile noi pillow, diverse modele și mărimi, care sunt extrem de confortabile pe termen lung, lăsând varianta nazo-facială pentru ventilație în special în acut. Dacă pacientul asociază rinita alergică sau non-alergică, tratamentul acesteia este obligatoriu, pentru o toleranță cât mai bună la CPAP. Pentru un pacient care doarme predominant pe burtă, vom prefera masca pillow cu prindere sus, a cărei tubulatură permite rotarea acesteia la 360gr.

În ultimul an, a devenit disponibilă și în România, posibilitatea de monitorizare de la distanță a pacienților prin platforma Airview Resmed. Pacienții sunt înregistrați în acest sistem de monitorizare conform legilor GDPR în vigoare. Specialistul poate avea date în timp real despre pacienții aflați în tratament CPAP, în principal date de complianță și terapie, precum și posibilitatea de a modifica parametrii dispozitivului, atunci când este necesar.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha