Salinoterapia este o metodă alternativă și complementară de prevenire și tratament pentru diverse afecțiuni respiratorii, având în același timp beneficii demonstrate asupra întregului organism: crește imunitatea, susține detoxifierea organismului, îmbunătățește funcționarea aparatului digestiv, susține regenerarea pielii, ajută la reducerea efectelor oboselii și stresului.
Aerosolii salini acționează la nivelul căilor respiratorii, eliminând impuritățile și majoritatea microorganismelor, care prin depunere cauzează boli ale aparatului respirator. Sarea este cunoscută ca fiind un puternic bactericid și dezinfectant și, prin compoziția sa, sprijină numeroase procese fiziologice și buna funcționare a organismului, în ansamblul său.
Prin purificarea eficientă a căilor respiratorii, utilizănd cure regulate de salinoterapie, este întărită și imunitatea organismului. Bacteriile, impuritățile, toxinele, alergenii nu doar declanșează, ci și întrețin boli ale aparatului respirator, care adesea recidivează, cronicizându-se; în aceste condiții, imunitatea organismului va scădea treptat. Curele de salinoterapie sprijină organismul în lupta sa împotriva factorilor nocivi din mediu.
Salinoterapia este deosebit de eficientă pentru purificarea căilor respiratorii ale fumătorilor și foștilor fumători. Expunerea la aerosolii salini stimulează eliminarea secrețiilor de la nivelul bronhiilor, reduce iritațiile și inflamația și calmează tusea. Salinoterapia sprijină eliminarea particulelor conținute de fumul de țigară depuse pe tractul respirator și grăbește vindecarea și regenerarea căilor respiratorii.
Acțiunea terapeutică a aerosolilor salini asupra oganismului, într-o salină se realizează în 2 moduri:
- prin inhalare;
- prin tegumente.
1. Prin inhalare
Aflați în atmosferă, aerosolii salini sunt inhalați în mod natural prin căile nazală și orală. Aerosolii salini cu dimensiuni cuprinse între 0,5 – 0,9 microni se depun în căile respiratorii superioare: cavitatea bucală, cavitățile nazale, faringe. Aerosolii de dimensiuni mici, 0,1 – 0,5 microni, ajung în aparatul respirator inferior: laringe, bronhii, bronhiole, alveole pulmonare.
Prin inhalare, aerosolii salini dezinfectează și fluidifică secrețiile, facilitând eliminarea toxinelor, refacerea elasticității membranelor celulare, reducerea Ph-ului respirator și gruparea micro-organismelor iritante. Astfel, căile respiratorii sunt “curățate” de focarele de infecție, prezente atât la adulți, cât mai ales la copii, focare care declanșează și întrețin numeroase boli respiratorii, în majoritatea cazurilor recidivante, care se cronicizează, și prin a căror prezență se reduce treptat imunitatea organismului.
Inspirarea de aerosoli salini este mai mult decât necesară, ei acționând în primul rând asupra mucusului. Efectul constă în lichefierea și fluidizarea mucusului din căile respiratorii, cu extragerea materiilor străine dintre cili și din micro-cavitățile tractului respirator, cu redarea mobilității cililor, determinând astfel facilitarea progresivă și de lungă durată a respirației, a expectorației, eliminarea materiilor alergene sau bacteriene prin fenomenele reflexe de tuse, secreții nazale și expectorații, caracteristică vindecării bolilor respiratorii.
2. Absorția prin tegumente
Pielea este al doilea organ prin care respiră organismul. Prin intermediul pielii are loc un schimb permanent cu mediul, de oxigen, apă, minerale, caldură etc. În salină, persoanele întră în contact, prin intermediul pielii, cu atmosfera încărcată cu aerosoli salini. Aceștia sunt absorbiți la nivelul pielii expuse, în proporții corespunzătoare absorbției oxigenului, umidității și prin depunere/precipitare datorită umezelii și diferenței de temperatură dintre suprafața pielii și atmosferă.
Indicații și contraindicații:
Afecțiunile care se pot trata în salină sunt următoarele:
- Astmul bronșic
- Infecțiile respiratorii (angine, faringite, traheo-bronșite, pneumonii etc.)
- Bronșiectaziile
- Pneumoconioza
- Bronșita cronică
- Rinita cronică
- Sinuzita maxilară/ frontală cronică
- Bisinoza
- Silicoza grad I și II
- Polipoza faringiană
- Amigdalita cronică
- Insuficiența respiratorie cronică
- Emfizemul pulmonar
- Diverse tipuri de alergii
- Starea de oboseală cronică
Contraindicații:
- bolile respiratorii cronice în exacerbare
- tuberculoza activă
- cancerul bronho-pulmonar
- hemoptizia
- insuficiența respiratorie acută
- micozele pulmonare
- status astmaticus
- insuficiența cardiacă
- hipertensiunea arterială necontrolată medicamentos
- infarctul miocardic recent
- cordul pulmonar cronic decompensat
- cardiopatia cronică ischemica decompensată
- insuficiența renală sau transplantul renal
- epilepsia
- afecțiunile neurologice ce evoluează cu pierderea stării de conștiență
- sarcina
- boala Basedow
- bolile infecto-contagioase
- bolile neoplazice
- claustrofobia
- hemoragiile.
În România există patru saline terapeutice, însă încercarea de a construi sanatorii subterane cu paturi este îngreunată de faptul că salinele din țara noastră sunt spații terapeutice reci iar infrastructura hotelieră și medicală în domeniul recuperării respiratorii este încă deficitară.
Salina de la Târgu Ocna, județul Bacău, este situată în mina Trotuș, la 240 m adâncime, temperatura este de 12 - 13oC și umiditatea de circa 50 %.
Salina Slănic-Prahova este cea mai mare din Europa, temperatura este constantă pe tot parcursul anului (11,6 - 12,8oC), umiditatea este de circa 60 % și adâncimea este de 208 m.
Salina Praid din județul Harghita are temperatura cuprinsă între 14 și 16oC, umiditatea de 66 – 70 % și adâncimea de 120 m.
Salina Turda are temperatura de 11 - 12oC și umiditatea de 78 - 82 % la intrarea în salină și de 73 -80 % în diferite săli (ex. sala Rudolf).
Salina Ocnele Mari din județul Vâlcea are o adâncime de 170 m, umiditate de ~ 50 % și temperatură de 14 – 15 oC.
Temperatura de confort a organismului uman este de 18-22 grade C, iar bolnavii cu afecțiuni respiratorii au nevoie de un aer sărat mai cald.