Celulele și țesuturile umane sunt uriașe uzine în care sunt procesate milioane de reacții biochimice. Că în orice uzină, zilnic rezultă o multitudine de deșeuri ce necesită a fi neutralizate și îndepărtate.
Radicalii liberi sunt structuri ce apar din abundență în urma acestor procese biochimice și produc deteriorări ale structurilor celulare. Excesul de radicali liberi și agresiunea acestora asupra țesuturilor și organelor sunt cunoscute sub denumirea de stres oxidativ.
Diminuarea nivelului de glutation provoacă daune grave
Radicalii liberi și implicit stresul oxidativ sunt profund implicați în apariția și dezvoltarea bolilor cardiovasculare, bolilor inflamatorii, artritei, a fibrozei pulmonare sau a bolilor neurodegenerative precum Alzheimer, Parkinson, diverselor forme de cancer, îmbătrânirea prematură a țesuturilor prin pierderea rezistenței și elasticității acestora.
Numărul radicalilor liberi este cu atât mai mare cu cât organismul este expus poluării, alimentelor procesate, infecțiilor virale și bacteriene, stresului, fumatului, medicamentelor, metalelor grele etc.
Glutationul este o moleculă omniprezentă în toate celule și țesuturi în concentrații ridicate (de 2-5 mMoli) ce are rol de tampon redox intracelular. Fiecare celulă din corp are nevoie de un nivel constant, echilibrat de glutation pentru a-și asigura o eficientă apărare antioxidantă.
Din păcate, concentrația de Glutation se diminuează odată cu îmbătrânirea, iar bărbații au niveluri mai scăzute comparativ cu femeile. S-a demonstrat că în cazul infecțiilor severe cu COVID-19 nivelul Glutationului este extrem de scăzut.
Studiile arată că majoritatea bolilor cardiovasculare, AVC, diabetului, fibrozelor chistice, infecțiilor, autismului, schizofreniei, bolilor Alzheimer și Parkinson sunt asociate cu epuizarea intracelulară a Glutationului, combinată cu diferite stări de stres oxidativ.
Glutationul în regenerarea țesuturilor afectate de stresul oxidativ
Cercetările au demonstrat că suplimentarea cu Glutation este eficace în diverse patologii, iar cele mai bune rezultate au fost observate în bolile cardiovasculare, pulmonare și virale.
Literatura de specialitate arată că suplimentarea cu Glutation este eficientă în infarctul miocardic acut (prin reducerea marker-ilor inflamatorii), în scăderea tensiunii arteriale la hipertensivi și diabetici (prin interacțiunea cu radicalii liberi de oxid nitric) și în ameliorarea fibrozei pulmonare (prin atenuarea stresului oxidativ).
Glutationul administrat oral a avut efecte benefice în cazurile de steatoză hepatică, în mărirea capacității de ardere a grăsimilor, în încetinirea evoluției bolii Parkinson și în diminuarea degradării oxidative la nivel cerebral la copiii cu autism .
Glutationul există sub două forme, una redusă și una oxidată, dar numai forma redusă este bioactivă.
Încapsularea în lipozomi a formei bioactive de glutation este singura formă de administrare orală prin care se asigură absorbția rapidă și prezența sa directă în fluxul sanguin. Lipozomii protejează glutationului în mediul intestinal, astfel încât acesta nu este deteriorat, având posibilitatea de a ajunge rapid la nivel celular.
Menținerea unui nivel ridicat de Glutation este o necesitate pentru omul modern, expus poluării fizice, chimice, emoționale, electromagnetice, medicamentoase, ce induce un stres oxidativ major cu repercusiuni vizibile în starea noastră de sănătate (explozia de boli cardiovasculare, tumorale, psihice, etc).
Asocierea Lipozomal Glutation cu Lipozomal B12+D-Riboza constituie un sprijin important pentru creșterea energiei cardiace, îmbunătățirea funcțiilor pulmonare, a activității fizice și a calității vieții.