30
None

Ce înseamnă „hipertensiune arterială”?

Hipertensiunea arterială reprezintă o creștere a presiunii sângelui în artere. Despre o persoană se poate spune că are hipertensiune arterială atunci când valorile ajung peste 140/90 mmHg.

Afecțiunea nu are o cauză bine definită, iar multe persoane nici nu știu că se confruntă cu această problemă de sănătate. Hipertensiunea arterială poate să apară și din cauza unor alte afecțiuni, precum complicațiile rinichilor sau glandelor suprarenale.

Tot ce trebuie să știi despre hipertensiunea arterială.
Tensiunea arterială este puterea cu care sângele apasă pe pereții arterelor atunci când circulă prin acestea. Valoarea tensiunii este dată de cantitatea de sânge pompat de inimă, dar și de rezistența opusă de artere. Hipertensiunea arterială este rezultatul unei cantități mari de sânge, care trece prin artere înguste.
Hipertensiunea arterială este factorul de risc principal pentru bolile vasculare și pentru accidentele cardiovasculare. Statisticile la nivel internațional indică faptul că aproximativ 1 din 3 persoane suferă de hipertensiune arterială. Procentul deceselor cauzate de hipertensiunea arterială este în plină creștere, fiind afectați chiar și pacienții care urmează tratament recomandat de medicii cardiologici specializați.
Există două tipuri de hipertensiune arterială: hipertensiune arterială primară sau esențială și hipertensiune arterială secundară.

Hipertensiunea arterială primară
Aproape toate cazurile de hipertensiune arterială (90%) sunt încadrate în această categorie. Hipertensiunea arterială primară poate fi ținută sub control și în limite normale prin intermediul tratamentului și a unui stil de viață sănătos.
Prin prisma studiilor realizate la nivel mondial, s-au identificat câțiva factori de risc ce conduc la hipertensiune arterială primară:

  • obezitatea sau supraponderalitatea – pune o presiune suplimentară asupra organelor, mai ales asupra inimii, determinând-o să pompeze mai mult sânge;
  • moștenirea ereditară;
  • consumul exagerat de alcool.

Deși hipertensiunea este o afecțiune dificil de depistat la debut, există totuși o listă cu posibile simptome asociate cu hipertensiunea arterială: nivelul ridicat al tensiunii arteriale, durerile de cap, vedere neclară, amețeală, palpitații.

Prevenirea hipertensiunii arteriale primare presupune eliminarea factorilor de risc din viața de zi cu zi: reducerea aportului de sare în organism, eliminarea alcoolului, renunțarea la fumat, gestionarea stresului.

Hipertensiune arterială secundară
Hipertensiunea arterială secundară este prezentă la restul de 10% dintre pacienti, se instalează brusc și afectează extremele: tinerii sau pacienții trecuți de 60 de ani. În comparație cu hipertensiunea arterială primară, cea secundară are cauze tratabile și pacienții au șanse mari de a scăpa definitiv de boală. Pentru că hipertensiunea arterială secundară poate cauza complicații grave și este, o formă agresivă, lipsa tratamentului poate determina apariția de complicații renale, oculare, cerebrale sau vasculare.

Principalele cauze care produc hipertensiune arterială secundară sunt: sindromul de apnee în somn, sindromul Cushing, utilizarea pilulelor anticoncepționale, administrarea de medicamente antiinflamatoare, fumatul, consumul de alcool, bolile glandei tiroide, consumul de droguri etc.

Simptomele specifice hipertensiunii arteriale secundare sunt următoarele: tensiunea arterială nu răspunde la tratamentul specific, tensiunea arterială crește brusc, există creștere a tensiunii înainte de vârsta de 30 de ani.

Tratamentul hipertensiunii arteriale
Persoanele care se confruntă cu această afecțiune trebuie să consulte regulat un medic cardiolog, care le va administra un tratament corespunzător. Beneficiile tratamentului sunt numeroase, iar cele mai importante sunt:

  • scăderea valorilor tensiunii arteriale la un nivel de siguranță – sub 130/85 mmHg;
  • păstrarea tensiunii arteriale sub control constant;
  • prevenirea sau reducerea complicațiilor;
  • creșterea calității vieții și prelungirea ei.

Conform studiilor de specialitate, un tratament optim trebuie să redea valoarea optimă a presiunii sanguine. Pentru cele mai multe persoane, această valoare este sub 135/85 mmHg. Diabeticii, în schimb, au o valoare normală mai scăzută a tensiunii arteriale, de sub 120/80 mmHg.

La ora actuală, există mai multe medicamente indicate pentru tratamentul de hipertensiune arterială, iar schema terapeutică va fi aleasă de medicul specialist, în funcție de caz.

Tot pentru cei care suferă de hipertensiune arterială se recomandă și alte măsuri, care nu sunt de natură farmacologică. Acestea ar trebui luate în considerare și respectate, pentru că un tratament pentru hipertensiune arterială compus doar din medicație nu este suficient. Așadar, persoanele care suferă de hipertensiune arterială sau cele care vor să reducă riscul apariției acestei afecțiuni iși pot schimba în bine stilul de viață, ținând cont de următoarele sfaturi: oprirea fumatului, scăderea în greutate, evitarea consumului de alcool, practicarea exercițiilor fizice zilnice, consumul de alimente sănătoase în detrimentul alimentelor prăjite, procesate sau care conțin prea multă grăsime, utilizarea de produse adjuvante, suplimente alimentare pe bază de plante.

Unul dintre suplimentele alimentare din portofoliul Ayurmed®, destinat ca adjuvant în tulburări de tensiune arterială este:

PRESSURE DOWN® - Menține sub control tensiunea arterială
PRESSURE DOWN® - Fitocompus din plante medicinale ayurvedice ce contribuie la menținerea tensiunii arteriale în limite normale prin menținerea elasticității și structurii vaselor sanguine. Menține circulația sanguină coronariană și sistemică în parametri optimi. Elimină excesul de apă din organism. Menține raportul normal al lipidelor din sânge prin creșterea metabolizării lor. Substanțele bioactive susțin capacitatea de adaptare a organismului la stres fizic și psihic reducând astfel riscul de: hipertensiune arterială, insomnie, oboseală, îmbătrânire prematură.

Beneficiile:

  • Normalizează tensiunea arterială
  • Susţine circulaţia coronariană și sistemică
  • Menține elasticitatea și integritatea vaselor sanguine
  • Reduce excesul de apă din organism
  • Reglează valorile colesterolului și ale trigliceridelor

Cel de-al doilea supliment alimentar din portofoliul Ayurmed®, care vă ajută să mențineți sub control funcția cardiacă și să preveniți eventualele tulburări este:

LYON HEART® - Normalizează tulburările de ritm
LYON HEART® conține plante medicinale ayurvedice care sprijină funcționarea normală a inimii și a sistemului circulator. Ajută la creșterea puterii de contracție a miocardului, la normalizarea ritmului cardiac, și la reducerea spasmelor coronariene. Complexul de fitonutrienți contribuie la normalizarea circulației sanguine prin menținerea elasticității vaselor de sânge și a tensiunii arteriale în limite normale. Crește metabolizarea lipidelor (cu eliberare de energie) și menține nivelul normal al lipidelor din sânge, susținând astfel sănătatea vaselor sistemului circulator.
Beneficii:
• Reglează contracțiile mușchiului cardiac, în cazul tulburărilor de ritm
> Reduce spasmele coronariene
> Normalizează tensiunea arterială
> Reduce excesul de apă din organism
• Stimulează metabolismului lipidelor, echilibrează balanța lipoproteică în sânge

Ayurmed - O Viață Fără Griji!



Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha