Retina reprezintă stratul intern al peretelui posterior al globului ocular, fiind locul unde se formează senzațiile vizuale.
Afectarea retiniană poate determina în unele situații o simptomatologie acută, caracterizată prin scăderea bruscă a vederii centrale sau periferice, pacientul poate observa prezența unei pete în câmpul vizual, a unor “muște zburătoare” sau a unor lumini puternice (ca niște fulgere) sau poate percepe liniile drepte ca fiind ondulate sau întrerupte. Există și situații când afecțiunile retiniene sunt descoperite întâmplător, în cadrul unui consult oftalmologic de rutină.
Pentru o examinare completă a retinei se administrează picături pentru dilatarea pupilei, iar examenul retinei conține:
- vizualizarea fundului de ochi;
- tomografie retiniană în coerență optică (OCT);
- angioplex (angioOCT)
- angiofluorografie (AFG)
- ecografia oculo-orbitară.
Afecțiunile retiniene pot interesa zona centrală sau pe cea periferică a acesteia.
Boli cauzate de afectarea retiniană centrală
Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o afecțiune de etiologie necunoscută ce poate afecta persoanele cu vârsta peste 50-60 ani. Simptomele pot fi: dificultate la citit, pacientul vede rândurile strâmbe, ondulate, nu vede litere din cuvânt.
Exista două forme de DMLV:
- Forma uscată (atrofică) – mai frecventă, cu evoluție lentă
- Forma umedă (exudativă) – constă în apariția unor vase de sânge anormale sub retină, ce determină apariția neovascularizației (scăderea marcată a acuității vizuale, scotoame centrale).
În ambele forme de DMLV se administrează suplimente cu luteina și antioxidanți, în DMLV umedă se pot face injecții intravitreene cu anumite substanțe care opresc sau încetinesc dezvoltarea neovascularizației.
Afecțiuni maculare de cauză inflamatorie (toxoplasma Gondii, toxocara) sau non inflamatorie (corioretinita seroasă centrală - afectează frecvent bărbații tineri, stresul fiind foarte implicat).
Boli cauzate de afectarea retiniană periferică
Dezlipirea de retină apare frecvent la pacienții cu miopie, diabet zaharat, după traumatisme. Reprezintă o urgență, pacienții trebuie să se prezinte rapid la consult oftalmologic, în urma căruia se va stabili dacă este nevoie de tratament laser sau intervenție chirurgicală;
Afectarea retiniană în cadrul unor boli generale: diabet zaharat, hipertensiune arterială, obstrucții vasculare centrale sau doar de ram (vena centrală retiniană, artera centrală retiniană).
Retinopatia diabetică are 3 stadii de evoluție și poate fi la început asimptomatică, de aceea este foarte important ca toți pacienții cu diabet zaharat să se prezinte o dată pe an la consult oftalmologic. Tratamentul constă în: fotocoagulare laser retiniană (mai multe ședințe, în medie 4-6), suplimente, injecții intravitreene sau intervenție chirurgicală, vitrectomie posterioară (formele avansate, asociate cu dezlipire de retină sau hemoftalmus (sânge în cavitatea vitreană).
În concluzie, afecțiunile retiniene trebuie descoperite la timp și tratate, de aceea este indicat un consult oftalmologic o dată la doi ani între 40 și 60 de ani, iar după 60 de ani un consult oftalmologic anual. De asemenea, este foarte important să respectați indicațiile medicului și să urmați cu strictețe tratamentul prescris dacă ați fost diagnosticat cu o afecțiune retiniană.
www.amaoptimex.ro
www.scapadeochelari.ro
www.cataracta.ro