3
None

„Suntem singura specialitate medicală din România care a introdus examenul de diplomă europeană”

Interviu realizat cu Prof. Dr. Șerban Bubenek, (partea 2-a) Preşedinte Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă – SRATI, Președinte Congres SRATI 2019

Anestezistul român poate fi pus lângă oricare anestezist din Europa?
Rămânem singura specialitate din România care, de 10 ani, a introdus ca examen scris obligatoriu pentru a deveni medic ATI, examenul de diplomă europeană partea I. Acest examen este susținut de anestezistii români împreună cu toți ceilalți colegi europeni în aceeași zi, cu aceleași caiete de teză și punctaje, ceea ce reprezintă o garanție a formării solide la nivel teoretic a colegilor care reușesc să treacă acest examen și să devină potențiali anesteziști specialiști. Apoi, urmează încă 3 examene care se dau de data aceasta în concordanță cu normele naționale. În acest moment, Societatea Română de ATI militează în continuare pentru ca aceste examene practice și clinice să fie și ele la un nivel superior și intenția noastră este ca, într-un viitor poate destul de apropiat (mai puțin de 5 ani), să adoptăm ca examen practic, examenul de diplomă europeană partea a-II-a și un examen de simulare ca și parte practică așa cum se întâmplă în foarte multe țări europene. Pentru început, încercăm să determinăm cât mai mulți colegi să se înscrie benevol la examenul de diplomă europeană partea a-II-a care se ține începând cu anul 2018 și în București, oraș ce a devenit un Centru Internațional. Anul trecut am avut 60 de candidați, mulți din țările din Orientul Mijlociu dar și din Europa, precum Polonia, Ungaria și bineînțeles, România. În paralel, am făcut pași mari pentru introducerea învațământului prin simulare în ATI, deoarece abia după ce vom avea o experiență de câțiva ani în simulare vom putea să propunem și un examen în acest sens. Vă anunț cu bucurie crearea a cinci centre de simulare în ATI la București, Iași, Cluj, Timișoara și Târgu Mureș printr-o finanțare de peste 5 milioane de euro primită de la Guvernul Elvețian și o mică contribuție a MS din România.

Anul trecut ați preluat ștafeta de Președinte al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI). Ce proiecte ați reușit să finalizați și care sunt planurile de anul de viitor?
Sunt câteva realizări pe care cu siguranță, chiar dacă le-am făcut din poziția de Președinte SRATI, nu le-am făcut singur, ci împreună cu ceilalți colegi din senat, cu fostul Președinte, Prof. Dr. Dorel Săndesc. Am să enumăr câteva dintre ele: sunt foarte mândru de faptul că Ministerul Sănătății, ca urmare a draftului pus la dispoziție de către SRATI, a publicat Ordinul Ministrului nr. 398/2019 cu privire la siguranța pacientului în ATI. Trebuie să salut aici efortul făcut atât de colegii din Ministerul Sănătății și mai ales salut deschiderea Ministrului Sănătății, care și-au asumat acest proiect și pe care l-au dus la capăt prin legiferarea unor măsuri recomandate ferm de către Organizația Mondială a Sănătății și de către UENS. Astfel, România a devenit una dintre primele 10 țări ale UE care a transpus în legislație declarația de la Helsinki din 2010 în ceea ce privește securitatea pacientului în anestezie. Este probabil cea mai notabilă realizare a SRATI și a mea ca Președinte în acest an, cu atât mai mult cu cât anunțul adoptării acestui Ordin de Ministru (in primăvara lui 2019 n.r.) și explicitarea lui a fost făcută cu ocazia unei întâlniri sub egida Președenției României la consiliul UE care a avut loc la Palatul Parlamentului. Ministrul Sănătății și-a asumat faptul și a îndemnat toți colegii din țările europene care nu au adoptat această declarație de la Helsinki într-o forma legiferată, să o facă, deoarece este un proiect extrem de important la nivelul UE.
Un alt proiect pe care l-am scris în anul 2015, pe care l-am susținut în fața Ministrului Sănătății și al Guvernului Elvețian, s-a concretizat prin dotarea completă a cinci laboratoare de simulare în ATI, după instruirea formatorilor în simulare ATI.
Nu în ultimul rând, aș dori să spun că, este o realizare faptul că Ministerul Sănătății și Ministerul Societății Informaționale și-au însușit proiectul de informatizare conceput inițial de către SRATI și că acest proiect este pe cale să se finalizeze prin depunerea pentru finanțare.

În viitor, ceea ce ne propunem este, în primul rând, dezvoltarea învățământului medical în ATI. Vom fi ajutați de faptul că vom putea să facem și simulare în ATI, metodă modernă de învățare și însușire rapidă și fără riscuri asociate a unor tehnici și manevre de ATI, în paralel cu îmbunătățirea învățământului la nivel de rezidenți de terapie intensivă, prin finalizarea proiectelor inițiate.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha