De sărbători este dificil să nu remarcăm, ca în fiecare an, cum s-a întețit goana după cadouri și nu în ultimul rând după achiziționarea de bunuri de toate felurile, mai mult sau mai puțin necesare. Pare că finalul de an aduce cu el etalarea și nevoia de a satisface necesități și dorințe ținute mult sub control sau înăbușite de-a dreptul până atunci, care ne determină să nu mai contenim cu cumpărăturile…
Înțelept ar fi, poate, dacă ne-am opri pentru câteva minute și am analiza în ce măsură, dorința noastră de a achiziționa tot felul de obiecte, fie că este vorba despre cadouri, fie că este despre a cumpăra pentru noi, este influențată sau nu, de mimestismul social și de obișnuințele proprii care nu au de-a face nici cu plăcerea pe care o putem provoca celui căruia îi dăruim și nici cu vreo satisfacție personală, fie ea și de moment, ci constituie exagerări ne-necesare ce pot produce repercusiuni pe care ar fi mai bine să le evităm.
Îmi doresc să înțelegeți din rândurile mele, că nu sunt împotriva faptului de a oferi cadouri celor dragi, chiar dimpotrivă, însă ceea ce se întâmplă în această perioadă, deseori este prea departe de simplul „a oferi” și de a crea bucurie.
Mă refer în mod special la cum arată explozia nestăvilită de jucării, jocuri și alte răsfățuri, pe care mulți dintre noi o revarsă asupra copiilor. Câți dintre noi ne gândim cu seriozitate care sunt efectele pe care le provocăm atunci când oferim cadouri „fără număr” propriului copil sau nepot sau altor copii? Dorința declarată și conștientizată este sigur pozitivă, însă în afară de asta, este important să asumăm și faptul că structurăm obișnuințe care reprezintă modalități de raportare la realitate prin modelarea așteptărilor, a scării de valori și a dimensiunilor interacțiunilor pe care copiii le construiesc cu persoanele de referință.
Excesele sunt asociate cu ne-binele și în cazul adulților, deoarece riscul de a dilua semnificația faptului de „a dărui”, pentru că depășim măsura, este foarte ridicat.
Potrivit ar fi să punem accent pe calitate și pe faptul de a găsi acel obiect sau, de ce nu, experiența, pe care știm că și-o dorește cel căruia îi oferim.
Una dintre cele mai neplăcute și frustrante situații trăite (poate de fiecare dintre noi, măcar pentru o dată în viață), este despre primirea unui cadou care nu are legătură cu persoana noastră și care este mai mult despre cel care ni l-a oferit. Cel mai simplu mod de a evita provocarea unor astfel de frustrări oamenilor dragi, este să fim atenți (tot anul, nu doar în decembrie), la ce le place, la ce își doresc și să avem grijă să ne asigurăm că putem procura respectivul cadou.
Atunci, să rămânem focusați în principal, pe asocierea ideii de „a dărui” cu „plăcerea și bucuria celuilalt” (sigur, și ale noastre) și de asemenea, dacă dorim că darul nostru să fie semnificat așa cum l-am pregătit să fie, atunci, ne rămâne doar să îl alegem cu dragoste și cu gândul la persoana care urmează să îl primească…