47
None

Medicul trebuie să interpreteze în context clinic indicațiile aparaturii medicale

O zi din timpul de pregătire continuă a medicului oftalmolog

Aflat la Congresul Societății Române de Glaucom, 14-17 martie, a.c. am stat de vorbă cu dr. Ana Maria Dascălu, care mi-a furnizat câteva impresii despre reuniunea medicală aflată în acel moment în curs de desfășurare. În avanpremieră, a dezvăluit câteva noutăți din comunicarea științifică ”Gonioscopia nu mai e necesară când unghiul pare deschis imagistic” pe care a pregătit-o pentru acest eveniment ”la sugestia prof. dr. Alina Popa-Cherecheanu”.

Prezentările din această consfătuire mi s-au părut foarte interesante și actuale, am avut de învățat multe lucruri interesante care îmi vor fi utile în practica de zi cu zi cu pacienții. Participarea la congres mi se pare extrem de solidă, sunt înscriși cu referate medici atât din țară cât și invitați din afară și consistența lucrărilor și nivelul dezbaterilor este comparabilă cu a reuniunilor medicale la nivel cel mai înalt din străinătate. M-am bucurat că am putut fi prezentă la acest congres.
Dintre prezentările pe care le-am audiat aș menționa pe acelea despre tehnici de intervenție chirurgicală de glaucom, de trabeculectomie, expuse de diferite personalități în domeniu, evident fiecare cu abordarea proprie, aceste modele urmând ca noi să le adaptăm fiecare funcție de pacient, de cazul respectiv și de cum ne construim fiecare propriul drum în viața chirurgicală. Mi-au plăcut foarte mult actualitățile de imagistică prezentate de profesorul Leopold Schmetterer din Singapore, de asemenea dr. Enrique Jorge Pfeiffer din SUA a avut un curs practic de ecografie oculară foarte interesant. Prezentările au fost interactive, permițând comunicarea de exemplu cu specialiștii în tehnica de UBM (ultrabiomicroscopie) și orice lămurire se putea obține probând pe un pacient virtual chiar în timpul prezentării. Mi-au mai plăcut dezbaterile legate de diferența dintre teorie și practică, conținând diferite trucuri pe care poți să le aplici în unele cazuri.
Eu urmează să susțin o prezentare în sesiunea MythBusters – Demolatorii de Mituri despre rolul examinarii prin gonioscopie in contextul dezvoltarii tehnicilor actuale de imagistică în evaluarea unghiului iridocornean în glaucom și despre situațiile când aceste evaluări pot sau nu să treacă peste observarea directă a unghiului de către medicul oftalmolog. Exista tendinta in prezent, mai ales in randul colegilor mai tineri, sa absolutizeze rolul rezultatelor imagistice in devafoarea examinarii clinice. Prezentarea mea prezinta aspecte in care cele 2 categorii de investigatii se completeaza una pe alta, rolul gonioscopiei fiind in continuare deosebit de important in examinarea pacientului glaucomatos, mai ales in cazul glaucoamelor secundare cu unghi deschis, cum ar fi, de exemplu, glaucomul pseudoexfoliativ, glaucomul pigmentar sau glaucomul neovascular – in stadiul initial, asta pentru a mentiona doar cele mai frecvente dintre situatii.
Pentru aceasta lucrare, o parte din informațiile prezentate se bazează pe propria experiență din practica medicală curentă, iar in completare am parcurs informații din tratate medicale, si din studii clinice recente publicate in reviste de specialitate, mai ales in ceea ce priveste aparatura imagistica la care care nu am acces in practica medicala in clinica in care imi desfasor activitatea. Documentarea în orice lucrare științifică este baza de la care se pleacă. Dar sunt tehnici pe care le folosești și în care poți să ai propriile concluzii și să le compari eventual cu cele ale altor studii.
Remarc un mare efort de dezvoltare a aparaturii medicale pentru oftalmologie, cu evidente plusuri, pentru că acestea pot să vadă cu mai mare acuratețe, la nivel de microni, ceea ce ochiul singur nu poate să perceapă. Dar,  ca și în orice altă parte a medicinii, până la urmă contează și ce vede medicul specialist. Sunt amănunte pe care nu le poți obține doar punând pacientul la niște mașini, trebuie să-l vezi și să interpretezi în context clinic anumite detalii. În munca de cercetare pentru lucrarea mea am aflat lucruri noi, să spunem revoluționare, în domeniul achiziției de fotografii cu rezoluție extrem de fină, care chiar în viitorul apropiat vor putea să treacă peste ochiul uman. Adică, aceste tehnologii vor putea înlătura contactul direct al medicului cu pacientul, obținându-se niște informații atât de fine și precise încât acestea vor fi o prelungire a medicului în luarea deciziei terapeutice.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha