47
None

Un cetățean de onoare al orașului Buzău: Prof. Dr. Călin Petru Tătaru, președintele Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă

Ce defecte de vedere se pot corecta prin operația de cataractă?
Anual, în țară se fac aproximativ 94 de mii de operații de cataractă, dintre care aproape 50 de mii în clinicile private.
În UE sunt realizate, în fiecare an 4,2 milioane de operații de cataractă, aceasta fiind cea mai frecventă intervenție chirurgicală.
Studiile făcute anul trecut în cadrul campaniei “Meriți să vezi”, care a fost o campanie de informare a pacienților, 66% dintre români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte ale vederii.
Miopia și hipermetropia au fost corectate în timpul operației de cataractă de mulți ani prin ajustarea dioptriilor cristalinului artificial, astigmatismul a rămas multă vreme nerezolvat. Distorsiunea vederii dată de astigmatism duce la o performanță vizuală scăzută, care crește dependența de ochelari și poate afecta calitatea vieții. În acest moment și astigmatismul poate fi corectat prin operația de cataractă.

Care sunt noutățile în ceea ce privește decontările prin CAS pentru tratamentele oftalmologice?
În raportul de activitate pentru anul 2017, CNAS declara că a decontat un număr de 4.814 cristaline artificiale, ceea ce reprezintă 5% din totalul operațiilor de cataractă din România (pe parcursul unui an). Este o creștere timidă, de doar 1%, față de 2016, a numărului de cristaline decontate de stat. Valoarea recomandată pentru decontare este de 314.06 lei, această sumă acoperind parțial prețul unui cristalin artificial de bună calitate dar neglijând în totalitate prețul matetialelor și substanțelor specifice, atât de necesare unei intervenții chirurgicale moderne.

Ce ne puteți spune despre distincția care vi s-a acordat, “Cetățean de onoare al orașului Buzău”
Am avut întradevăr onoarea și plăcerea ca la data de 23 octombrie 2018 să fiu declarat  cetațean de onoare al orașului Buzau alături de două distinse colege de breaslă, d-na dr. Florentina Ioniță – Radu (general de brigadă, comandanta Spitalului Militar București)  și d-na dr. Carmen Orban (managerul Spitalului Fundeni), în calitate de fii ai orașului Buzău.
Un lucru mai puțin cunoscut este și faptul că din anul 2000 am început o colaborare cu o clinică privată din Buzău în domeniul chirurgiei oftalmologice.
În acest context, în aproape 20 de ani de colaborare am realizat peste  9000 de intervenții oftalmologice contribuind în acest mod la sănătatea concitadinilor mei.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha