(cum poate afecta un ochi „prost” ochiul bun)
Oftalmia simpatică este o afecţiune care apare la ochiul sănătos după ce ochiul congener (celălalt) a suferit un traumatism perforant (plăgi perforante, înţepături, intervenţii chirurgicale nereuşite, corpi străini endo-oculari etc)
Oftalmia simpatică poate surveni imediat după traumatismul perforant al celuilalt ochi sau mai târziu, după ani şi chiar zeci de ani. Apare în urma unui proces inflamator acut al ochiului traumatizat, afectând OCHIUL SANATOS. Etiologia este de natură necunoscută, probabil este vorba de o boală autoimună, generată de procesul de distrucţie uveală. Când această afecţiune atacă ochiul sănătos, evoluţia este similară ochiului traumatizat, uneori chiar mai gravă.
Simptome la ochiul bun: fotofobie, lăcrimare, hiperemie (înroşire), semne irido-ciliare (inflamare), scăderea vederii ş.a.
Fără tratament rapid şi eficient, se produce pierderea vederii sau chiar şi a globului ocular ca entitate anatomică.
Înainte de apariţia tratamentului cu corticosteroizi sau ciclosporine, aceşti pacienţi îşi pierdeau vederea.
Pentru a se preîntâmpina apariţia acestei afecţiuni, este obligatoriu tratamentul corect al ochiului traumatizat, atât chirurgical cât şi medical. În situaţia în care ochiul traumatizat a pierdut simţul de lumină şi este hipoton, roşu, lăcrimos, dureros, dacă nu se linişteşte sub tratament antiinflamator local şi general, trebuie procedat la evisceraţia acestuia (urmat de protezarea cavităţii).
Prelungirea perioadei de inflamaţie acută a ochiului traumatizat, care a pierdut vederea, e roşu, moale, lacrimează, doare, conduce de obicei cu paşi mari către oftalmia simpatică. Boală foarte gravă şi de temut.
Dacă oftalmia apare pe ochiul sănătos în situaţia în care ochiul traumatizat a păstrat o parte din acuitatea vizuală, se încearcă un tratament asociat cu cortizon şi imunosupresoare. Cazul este o urgenţă oftalmologică.