47
None

ANGIOPLEX, investigația revoluționară non-invazivă pentru retină

Angiografia este cea mai modernă investigație ce se adresează polului posterior al globului ocular, permițând vizualizarea simultană a circulației de la nivelul coroidei și retinei, fiind extrem de utilă pentru diagnosticul și urmărirea evoluției bolilor retiniene, care afectează în special vederea centrală. La Ama Optimex o efectuăm cu tomograful ZEISS CIRRUS OCT cu platformă AngioPlex.

Este o investigație rapidă (durează aproximativ 1 min pentru fiecare ochi), non-invazivă (nu se atinge ochiul în timpul investigației, nu se injectează substanță de contrast) și repetitivă (dacă este necesar), fără a exista riscul apariției vreunei reacții alergice ca în cazul AFG (angiofluorografie cu injectare de substanță de contrast - fluoresceină). Cu ajutorul OCT AngioPlex se pot obține imagini clare, tridimensionale, cu o bună rezoluție și de înaltă specificitate de la nivelul retinei și coroidei. Prin angio OCT se obțin imagini prin mișcările circulatorii ale propriilor hematii (globulele roșii sangvine), nu se vede peretele vascular, ci fluxul sangvin circulator.

Bolile retiniene care afectează în special vederea centrala așa cum sunt: DMLV (degenerescența maculară legată de vârstă), retinopatia diabetică, miopia forte sau TVCR (tromboza de venă centrală retiniană sau de ram) pot beneficia de această investigație. În aceste afecțiuni, în cursul evoluției, pot apărea vase de sânge anormale (neovase), edem intraretinian, ce pot fi cu ușurință localizate la nivelul straturilor retiniene, cu ajutorul acestei tehnici moderne. Totodată se poate observa dacă respectiva zonă de neovascularizație este activă (are manifestări exudative) sau inactivă. Prin această metodă se poate diagnostica mai rapid o complicație retiniană permițând medicului oftalmolog să inițieze un tratament corect și mai rapid, dar și să monitorizeze evoluția bolii, răspunsul la tratament (după injecțiile intravitreene cu anti VEGF) prin compararea imaginilor obținute în momente diferite. Pentru obținerea unor imagini clare, fără artefacte, este important ca pacientul să aibă pupilele dilatate, să-și mențină privirea cât mai fixă pentru câteva secunde și să nu existe opacități semnificative de-a lungul axului vizual (opacități corneene, cataractă avansată, tulburări vitreene importante).

Despre afecțiunile oftalmologice

• Degenerescența maculară legată de vârstă este o afecțiune care apare după vârsta de 60 de ani, uneori chiar 50 de ani, afectează macula (zona centrală și de maximă acuitate a retinei) și se manifestă prin alterarea vederii centrale.

Retinopatia diabetică apare la pacienții cu diabet, atunci când vasele de calibru mic de la nivelul retinei sunt afectate.

La miopie forte, la pacienții cu dioptrii peste -9 sau -10, poate apărea maculopatie miopigenă (afectarea maculei).

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha