53
None

Industria tutunului atacă din nou

Asistăm la o nouă ofensivă a industriei tutunului care ar trebui să fie luată în seamă și cunoscută de către pacienți, corpul medical de specialitate și medicii de familie.

Un prim element îl reprezintă anunțarea cu emfază la New York a „Fundației pentru o Lume fără Fumat” care își propune să accelereze sfârșitul fumatului în lume. Dacă ar fi să ne luăm după ce se afirmă, ideea pare minunată: fundația va sprijini cercetărea și inițiativele pentru limitarea deceselor induse în lume de fumat. De fapt, fundația are o sponsorizare anuală de aproape 80 milioane de dolari de la Philip Morris International (PMI).

Deși membri de marcă ai fundației susțin afirmații de genul: ”.....vom ajuta comunitatea de a găsi soluții pentru a părăsi țigara”, alte organizații care luptă de ani de zile pentru controlul tabagismului sunt sceptice. Astfel, OMS, ERS (Societatea Europeană de Pneumologie) au anunțat că nu vor colabora și nu vor accepta sponsorizări de la această fundație. Motivul principal este faptul că fundația are legături puternice cu industria tutunului, a căror produse au omorât milioane de oameni din întreaga lume. PMI are un istoric îndelungat de sponsorizare a unor așa zise cercetări medicale care nu au creat decât confuzie în rândul publicului și de fapt au promovat agresiv interesele tutunului și s-au opus adevăratelor proiecte de control a tabagismului. Lumea medical-academică americană propune ca PMI să stopeze reclama și manufacturarea țigărilor. De fapt și “The Framework Convention on Tobacco Control” atrage atenția că este un conflict ireconciabil intre interesele industriei tutunului și interesele politicilor de sănătate publică.

Recent “U.S. Food and Drug Administration” a propus un cadru pentru limitarea nicotinei, care constituie risc pentru sănătate, recunoașterea imperativă că nicotina este adictivă, susținând că succesul în salvarea de vieți depinde de cercetare medicală independentă și politici fără tangență cu industria tutunului. “Societatea Europeană de Pneumologie” a reacționat de asemenea, atrăgând atenția că este nevoie de o politică explicită de prohibiție a muncii de cercetare medicală sponsorizate de industria tutunului. Politica aceasta a industriei tutunului de a pretinde implicarea în cercetarea medicală este de fapt veche de peste 60 de ani și a constat în sponsorizări de activități de cercetare din care au rezultat o multitudine de mesaje confuzionale, care aveau doar misiunea de a întârzia legislația contra fumatului, real protectivă pentru fumătorul pasiv și activ.

În ultimul an, industria tutunului a cumpărat un segment dominant din piața producătorilor de țigări electronice. În aceste condiții, prin campaniile purtate, țigara electronică a devenit un miraj pentru adolescent și o poartă deschisă spre țigara convențională. Conceptul de “harm reduction” a câștigat adepți în țările scandinave. În mai multe țări precum Japonia, Coreea dar și România a explodat promovarea unor astfel de noi produse de tutun, considerate ca fiind mai sigure. Se impune în aceste condiții o regrupare a forțelor academice medicale, a cercetării medicale independente pentru a se face propuneri de completări ale cadrului legislativ care să protejeze fumătorul activ și pasiv în fața noilor provocări.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha