53
None

O combinație periculoasă

În primele 9 locuri ca frecvență a comorbidităților regăsim cel puțin 4 afecțiuni cardiovasculare. Un studiu a arătat că prevalența comorbidităților este următoarea: 2,7% hipertensiune pulmonară, 8% emfizem pulmonar, 0,5-2,7% tromboembolism, 20,2% insuficiență cardiacă, 5,9% sindrom de apnee în somn, 3% cancer pulmonar, 7,2% reflux gastro esofagian, 3,2% infarct miocardic, 3,4% depresie, etc. Consecința acestor asocieri este dezastroasă. Se moare devreme adesea prin comorbidități care sapă progresiv și permanent. Capul de afiș ca și în cazul altor afecțiuni respiratorii cronice rămâne grupul masiv de boli cardiovasculare. În primele 8 cauze de mortalitate sunt 3 comorbidități cardiovasculare (insuficiența cardiacă, bolile ischemice cardiace și tromboembolismul). Există și o întrebare în cazul multora dintre aceste comorbidități  asociate fibrozei, ce a fost întâi: oul sau găina? Factori de risc comuni precum fumatul, poluarea  sau asocierea unor comorbidități secundare precum diabetul zaharat, refluxul gastric ar putea argumenta apariția acestei simbioze morbide. Bolile cardiovasculare sunt prezente însă prioritar atât pe parcursul progresiei cât și în ultimele momente  din  viața pacienților. 20% dintre bolnavii cu fibroză pulmonară au boli cardiovasculare și 1/3 din decesele înregistrate prin această afecțiune respiratorie apar datorită calupului de suferințe cardiovasculare amintite anterior.

Concluzia generală  a  clinicienilor este că bolile cardiovasculare au un efect semnificativ asupra mortalității iar dispneea și hipoxia generată de bolile cardiovasculare pot fi mascate la acești pacienți. Pe de altă parte bolile cardiace pot fi agarvate de hipoxia și hipertensiunea pulmonară. De aceea, este importantă monitorizarea acestei categorii de bolnavi atât de către pneumologi.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha