Dacă aveți astigmatism, nu aveți o boală, ci un viciu de refracție, adică o curbură neregulată a corneei, care face ca un punct să fie văzut ca o pată. Deși este neplăcut, deoarece nu vedeți bine, nu este un diagnostic periculos și poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact sau prin operație.
În oftalmologie, astigmatismul se încadrează ca afecțiune la viciile de refracție ale ochiului, adică acele afecțiuni care determină vedere neclară. Curbura neregulată a corneei face ca razele de lumină să nu fie focalizate corect la nivelul retinei, de aici și vederea neclară, în ceață, atât la distanță, cât și la aproape. De aceea, simțiți tot timpul nevoia de a miji ochii, de a-i strânge, de a-i face mici, pentru a clarifica imaginea și a vedea bine. Efortul vizual este permanent și de aceea poate apărea oboseala oculară, cefaleea sau sensibilitatea la lumină.
De obicei, ne naștem cu astigmatism, este congenital, și se pare că toți avem un anumit grad de astigmatism la naștere. El este ereditar, astfel că apare la copiii cu unul sau ambii părinți cu astigmatism. Mai mult, astigmatismul se poate asocia cu miopia sau hipermetropia, astfel că există mai multe tipuri: astigmatism simplu, miopic, hipermetropic sau mixt. În cazul în care astigmatismul apare mai târziu în viaţă, poate fi determinat de o afecţiune severă a corneei numită Keratoconus, prin care corneea se subţiază şi bombează progresiv, putând afecta grav vederea. În această situaţie boala trebuie diagnosticată şi tratată la timp.
Astigmatismul se diagnostichează în cadrul unei consultații oftalmologice. Copiii care se nasc cu astigmatism nu realizează că au un defect de vedere, că văd neclar, iar efortul depus la școală îi alarmează pe părinți sau pe învățători. Un consult oftalmologic, efectuat în jurul vârstei de 3 ani, de altfel vârsta la care copilul trebuie dus obligatoriu la oftalmolog, poate evita ajungerea în astfel de situații și corectarea astigmatismului din timp.
Cum se corectează astigmatismul?
Există corecție optică a astigmatismului, cu ochelari sau lentile de contact (moi sau rigide), și corecție permanentă prin chirurgie refractivă - operație de reducere a dioptriilor. Ochelarii în cazul astigmatismului au lentile cilindrice, cu rolul de a corecta proiecția razelor de lumină pe retină și a oferi o imagine clară. În primă fază, ochelarii cu lentile cilindrice creează disconfort, puteți avea senzații de amețeală și este nevoie de o perioadă de adaptare până vă obișnuiți cu corecția optică.
Lentilele de contact moi, torice, sunt prescrise tot pentru corecția optică, însă este important de menționat că acestea se pot mișca ușor, ceea ce poate duce la imagini neclare. Lentilele de contact rigide pot fi o soluție bună în corecția astigmatismului cu valori mari sau în cazul keratoconusului.
Atât ochelarii de vedere, cât și lentilele de contact corectează vederea în timpul purtării. Pentru o corecție permanentă se poate face o operație pentru reducerea dioptriilor în timpul căreia se modifică raza de curbură a corneei, rezultatul fiind o vedere bună fără ochelari sau lentile de contact. În funcție de dioptrii și de mai multe particularități anatomice ale ochilor există mai multe tehnici pentru reducerea dioptriilor: PRK, FemtoLASIK, ReLEx SMILE, implant în scop refractiv. PRK este prima generație de chirurgie refractivă, FemtoLASIK este a doua generație, iar ReLEx SMILE este cea de-a treia generație și cea mai modernă. Cu ajutorul tehnicii SMILE pot fi corectate până la -15 dioptrii combinate miopie și astigmatism miopic, respectiv până la -5 dioptrii astigmatism. Operația este ușoară, fără durere în timpul intervenției sau după, iar recuperarea este rapidă, în 72 de ore vă puteți relua aproape toate activitățile obișnuite.
Pentru keratoconus se poate realiza un tratament modern numit crosslinking.