22
None

Capsula endoscopică în bolile inflamatorii intestinale

Apariţia capsulei endoscopice (CE) a însemnat o adevarată revoluţie în învestigarea nonivazivă a intestinului subţire, iar indicațiile acesteia au cunoscut o impresionantă extindere și sunt în continuă diversificare.

La început, indicația principală o constituia hemoragia digestivă obscură, ulterior fiind conturate și alte indicații: unele de largă aplicabilitate, ca: bolile inflamatorii intestinale, boala celiacă, tumorile de intestin subțire, polipoza intestinală, patologia AINS-indusă, iar altele ca apanaj al centrelor supraspecializate: boala grefă contra gazdă sau urmărirea post-transplant de intestin subțire.

Entuziasmul inițial este parțial temperat de neajunsuri obiective, precum costul (investigaţie nerambursată), consumul de timp, imposibilitatea prelevării de biopsii sau efectuării de acte terapeutice.

CE în boala Crohn suspectată

Diagnosticul este dificil, datorită atât variabilității tabloului clinic, cu manifestări diferite în funcție de vârsta de debut, localizare, forma evolutivă, cât şi dificultății de investigație a intestinului subțire. Datorită capacității sale de a vizualiza direct mucoasa întregului intestine subțire, CE   a adus progrese incontestabile și în diagnosticul,  clasificarea și evaluarea bolilor inflamatorii intestinale, jucând un rol în decizia terapeutică, evoluția și prognosticul pacientului. Substratul avantajului diagnostic îl constituie caracterul discontinuu al afectării mucoasei, afectarea în unele cazuri doar a intestinului proximal, precum şi vizualizarea leziunilor incipiente. Utilitatea CE a fost dovedită în special la pacienții cu suspiciune de boală Crohn, cu ileocolonoscopie și/sau investigații radiologice nediagnostice, randamentul diagnostic fiind de peste 70%. Pe lângă acestea, CE poate aduce argumente de diagnostic, cu valoare independentă sau suplimentară alături de celelalte elemente compatibile.

Leziunile de tip ulcerativ (ulcere, afte) sunt considerate leziuni “majore”, cu o rată înaltă de corelare diagnostică. Leziunile “minore” au rată mult mai mică de corelare diagnostică, dar nu exclud definitiv diagnosticul de boală Crohn, fiind considerate de unii autori drept leziuni incipiente, un argument fiind ameliorarea clinică a pacienților respectivi la tratamentul specific bolii Crohn.

Videocapsula endoscopică în bolile inflamatorii intestinale neclasificate

Videocapsula, prin sensibilitatea crescută pentru leziunile mucosale mici sau incipiente, poate orienta spre un diagnostic definit în cazul colitei nedeterminate sau neclasificate.

S-a demonstrat, pe baza studiilor populaţionale, că la 4%-10% din pacienţii adulţi cu boli inflamatorii intestinale cu afectare colonică, este imposibilă diferenţierea între boala Crohn şi rectocolita ulcero-hemoragică pe baza tehnicilor diagnostice uzuale.  Stabilirea unui diagnostic cert are consecinţe importante privind atitudinea terapeutică medicală sau chirurgicală, precum şi evoluţia clinică a pacientului.

Pe de altă parte, o investigaţie cu CE negativă nu exclude un diagnostic viitor de boală Crohn. S-a arătat că 5 din 25 de pacienţi investigaţi cu CE, fără leziuni sugestive de boală Crohn, au fost ulterior, pe parcursul urmăririi, diagnosticaţi cu boală Crohn.

(Text adaptat)

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha