None

Multivitaminele si rolul lor antioxidant

Antioxidanţii sunt substanţe care asigură o bună funcţionare a celulelor din organism, neutralizând radicalii liberi, despre care se crede că sunt cauza multor boli grave, precum cancerul, afecţiunile coronariene, diabetul, cataracta, artrita. Tot radicalii liberi sunt cei care declanşează procesul de îmbătrânire. Aceste substanţe împiedică moleculele de oxigen să internacţioneze cu alte molecule, în procesul de oxigenare a sângelui.

Vitaminele cele mai renumite pentru capacităţile lor antioxidante sunt A, C şi E .

Seleniul : ajută la menţinerea sănătăţii părului şi unghiilor, creşte imunitatea, se combină cu vitamina E pentru a proteja celulele, reduce riscul cancerului, mai ales cel de plămâni sau cel de prostată. Surse: usturoi, seminţe, nuci, ouă, carne, cereale integrale, fructe de mare. Cantitatea de seleniu din fructe ori legume variază în funcţie de calităţile solului în care au fost crescute.

Betacarotenul : menţine sănătatea pielii, previne infecţii ale ochilor, ajută la dezvoltarea oaselor. Surse: legume şi fructe de culoare roşie şi galben-portocalie - morcovi, caise, pepene galben, ardei gras, roşii, broccoli, spanac, cartofi, dovlecei.

Vitamina C (acid ascorbic): distruge radicalii liberi din interiorul şi exteriorul celulelor, ajută la vindecarea rănilor, la asimilarea şi fixarea fierului, menţine sănătatea gingiilor, poate reduce riscul bolilor de inimă, de cancer şi de cataractă. Surse: ardei graşi, roşii, citrice, broccoli, spanac, varza, mango, papaya.

Vitamia E (alphatocopherol): acţionează ca protector al celulelor roşii împotriva grăsimilor, reduce riscul de cancer, al bolilor de inimă şi al altor afecţiuni care apar la vârste foarte înaintate. Surse: unt de arahide, nuci, margarină şi uleiuri vegetale, avocado, cereale integrale.

De ce este necesar ca toată lumea să ia multivitamine

Nimic nu este mai benefic decât o alimentaţie cu aport scăzut de grăsimi şi bogată în fructe, legume şi cereale, ce furnizează vitaminele şi mineralele de care avem nevoie pentru a ne menţine sănătoşi. Din păcate, nu întotdeauna mâncăm sănătos. Adăugaţi la aceasta şi efectele negative ale stresului, înaintării în vârstă, lipsei exerciţiului fizic, poluării şi bolilor, iar perspectiva consumului de suplimente nutritive va deveni una extrem de importantă.

Astfel, din ce în ce mai mulţi specialişti în domeniu recomandă consumul zilnic de multivitamine. De toate aceste substanţe are nevoie organismul pentru a se dezvolta sănătos. Ele pot fi asimilate în primul rând printr-o dietă sănătoasă, bogată în fructe şi legume. În cazuri extreme şi în lipse acute, medicii recomandă cure cu suplimente alimentare ce se pot procura din farmacii.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha