None

Durerile de spate-de ce apar?(I)

Durerile de spate - de ce apar? (I)

Neaşteptat de multe persoane suferă, la un moment dat, pe parcursul vieţii, de dureri de spate. Acestea apar, de obicei, în partea inferioară sau lombară şi, de cele mai multe ori, sunt rezultatul suferinţei musculare sau al afectării discurilor intervertebrale. Discurile sunt ca nişte lentile biconvexe aşezate între vertebre, iar atunci când sunt supuse unor traumatisme (mişcările bruşte, ridicarea unor greutăţi prin aplecarea trunchiului etc.), conţinutul lor herniază şi presează nervii sau măduva spinării, provocând durerile de spate.

Suferinţa poate merge de la o jenă dureroasă sau o rigiditate dureroasă la mişcările efectuate în regiunea lombară până la dureri atroce de spate sau dureri cu iradiere la nivelul picioarelor, fiind însoţite de dificultate la mers şi de parestezii sau amorţeli.

Durerile de spate pot fi acute, atunci când sunt puternice, de obicei apărute brusc, şi durează puţin, câteva zile sau săptămâni, sau pot avea caracter cronic, când durează mai mult de trei luni ori se remit şi reapar succesiv.

Cele mai frecvente cauze ale apariţiei durerilor de spate pot fi:
- Traumatismele sau lovirile bruşte, precum cele care au loc în accidente auto, căderi, accidente de sport sau în alte împrejurări.

- Afecţiuni ginecologice, precum endometrioza, tumorile fibroid sau fibroamele.

- Durerile asociate cu ciclul menstrual - în această perioadă, unele femei acuză dureri lombare, care pot fi diminuate prin administrarea de analgezice şi prin masaj uşor; de asemenea, exerciţiile pot să le atenueze, prin stimularea circulaţiei şi diminuarea congestiei pelvine.

- Sarcina - aproape 33% dintre femeile însărcinate sau după ce au născut acuză durere lombară, resimţită cel mai frecvent la baza coloanei vertebrale şi cauzată de poziţia indusă de sarcină, prin care se accentuează curbura lombară a coloanei vertebrale; pentru a contrabalansa greutatea sarcinii, femeile au tendinţa să stea aplecate spre spate, fapt care duce la arcuirea excesivă a coloanei lombare. Hormonii secretaţi în timpul sarcinii destind ligamentele articulare şi permit pelvisului să se dilate în timpul naşterii. După naştere, ridicarea şi ţinerea copilului în braţe continuă presiunea asupra coloanei vertebrale şi poate agrava problemele dorsale. Pentru ameliorarea durerilor şi micşorarea solicitării coloanei se poate folosi un corset şi se pot efectua exerciţii indicate de un specialist fizio-kinetoterapeut.

- Mişcările efectuate brusc - coloana vertebrală permite mişcări foarte ample datorită articulaţiilor discovertebrale, însă mişcările bruşte de aplecare şi rotire pot produce luxaţii, întinderi şi rupturi de ligamente, declanşând durerile.

- Eforturile exagerate - ridicarea unor obiecte grele solicită coloana vertebrală pe termen scurt, dar foarte intens, iar discul intervertebral este afectat cel mai frecvent în această situaţie, deoarece ruperea lui produce hernia de disc, iar simptomele variază pe o plajă foarte largă, de la disconfort uşor la durere vie, care merge pe picioare, uneori făcând imposibil mersul.
- poziţiile vicioase, care antrenează tensiuni asupra structurilor regiunii lombare.
- Ortostatismul prelungit, precum şi şederea prelungită la birou cresc solicitarea regiunii lombare.
- Sedentarismul produce o scădere a tonusului în musculatura lombară şi este o cauză de obezitate, ambele contribuind la solicitarea coloanei, cu apariţia durerilor de spate.

Durerea de spate poate fi însoţită şi de alte simptome, precum: contractura muşchilor spatelui,
durerea iradiată din regiunea lombară de-a lungul picioarelor, durerea care poate iradia abdominal, crampele sau spasmele musculare.

Contact

Facebook Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Blog Sef lucr. Dr. Georgiana-Ozana Tache

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha