7
None

Nucleoplastia, solutia pentru tratarea herniilor de disc

     Durerile de spate, insotite sau nu de tulburari motorii sau de sensibilitate ale membrelor, constituie una dintre cele mai frecvente imbolnaviri ale omului, care provoaca suferinte grave, ducind la incapacitate de munca de lunga durata, cu implicatii economice si sociale importante. Cele mai frecvente cauze ale suferintelor coloanei vertebrale sint afectiunile ei degenerative, in general, si cele ale discurilor intervertebrale, in special.

Ce este o hernie de disc?

     Coloana vertebrala este compusa dintr-o serie de oase care se numesc vertebre, legate intre ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros si rezistent si un tesut gelatinos elastic, numit nucleul pulpos. Un disc sanatos este ca un amortizor, care confera coloanei vertebrale o protectie la socurile produse de miscari ample, cum ar fi fuga, saritul sau ridicarea unor greutati.

     Daca inelul exterior este lezat (ranit) prin traumatisme sau slabit prin imbatrinire, ca urmare a unor boli degenerative, poate da posibilitatea nucleului gelatinos, care se afla sub presiune, sa proemine (hernii contente) sau sa iasa din disc (hernii prolabate), ceea ce duce uneori la compresiunea nervilor sau a maduvei spinarii, producind dureri, amorteala sau slabiciune in membre. In unele cazuri, simptomele pot fi ameliorate prin tratamente conservative cum ar fi medicamente, infiltratii, repaus la pat si fizioterapie. Din pacate acestea nu ajuta intotdeauna. In trecut, oamenii care nu raspundeau la terapiile conservative erau nevoiti sa traiasca cu simptomele bolii sau sa apeleze la chirurgia majora (operatii deschise) care implica saptamini sau luni de recuperare. Acum chirurgia minimal invaziva aduce variante noi de tratament.

Tratamentul herniilor de disc contente (inchise)

     Nucleoplastia este o optiune pentru pacientii la care tratamentul conservativ nu aduce o ameliorare a durerilor si la care prin examinari de Rezonanta Magnetica (RMN) s-a pus in evidenta o hernie de disc contenta (inchisa). Aceasta metoda chirurgicala minimal invaziva se efectueaza ambulator, permitind pacientului sa paraseasca clinica in ziua operatiei, uneori sub protectia unui bandaj cervical sau lombar special, care asigura o stabilizare a coloanei vertebrale pentru o perioada de timp (4-6 saptamini), necesara consolidarii discului operat.

     Procedeul poate fi efectuat de medici specialisti – ortopezi sau neurochirurgi care au experienta in chirurgia coloanei vertebrale, experienta necesara pentru plasarea precisa a canulei (acului) in discul intervertebral. Aceasta manopera se face sub control strict radiologic. Prin aceasta canula se introduce o sonda speciala care prin plastificarea nucleului pulpos (coblatiune si coagulare) reduce presiunea din discul intervertebral, eliberind nervii de sub apasare si reducind sau inlaturind durerile.

     Au existat si alte metode chirurgicale minimal invazive pentru tratamentul herniilor de disc contente, care se mai aplica si astazi, si anume, prin folosirea unui produs medicinal (chemopapaina) se obtine dizolvarea nucleului pulpos al discului, sau cu ajutorul unei sonde se extrage o parte din acest nucleu, reducind presiunea din interiorul acestuia. Desi in general eficiente, aceste metode au dezavantajul de a lasa un gol in discul intervertebral, ceea ce duce la micsorarea inaltimii acestuia si supraincarcarea articulatiilor intervertebrale, putind genera imbolnavirea acestora.

    Acordarea numelui de Nucleoplastie acestor metode este, dupa parerea noastra, gresita, deoarece decomprimarea discului intervertebral nu se produce prin plastie, ci doar prin extragerea partiala sau dizolvarea acestuia. Adevarata Nucleoplastie se efectueazä cu ajutorul unei sonde speciale, de unica folosinta, produsa si patentata de Firma ArthroCare din Statele Unite, care dezintegreaza tesutul nucleului pulpos la nivel molecular prin radiofrecventa, in prima faza (coblatie), redindu-i consistenta prin coagulare, in a doua faza. Aceasta permite, in acelasi timp, reducerea presiunii si pastrarea consistentei nucleului pulpos.

     Nucleoplastia este o optiune pentru pacientii la care, prin examinari de rezonanta magnetica (RMN), s-a pus in evidenta o hernie de disc contenta (inchisa), iar tratamentul conservativ nu a adus o ameliorare a durerilor.

     Aceasta metoda chirurgicala minimal invaziva se efectueaza ambulator, permitind pacientului sa paraseasca clinica in ziua operatiei, uneori sub protectia unui bandaj cervical sau lombar special, care asigura o stabilizare a coloanei vertebrale pentru o perioada de timp (4-6 saptamini) necesara consolidarii discului operat.

Ce se asteapta de la nucleoplastie?

Inainte de operatie

     Evaluarea de catre medicul specialist a datelor examenului clinic amanuntit, a examinarilor radiologice si de rezonanta magnetica (RMN), ca si lipsa de raspuns la tratamentele conservative, permit luarea deciziei pentru efectuarea nucleoplastiei.

In timpul operatiei

    In timpul nucleoplastiei pacientul sta intins pe burta sau pe o parte, pe toata durata operatiei, care se efectueaza in anestezie locala, cu o usoara sedare prealabila. Este nevoie de o comunicare permanenta intre medic si pacient, care va relata tot ceea ce simte, pentru a se evita leziuni ale radacinilor nervoase, pe linga care trece canula (acul) care se introduce in discul intervertebral. Anestezia locala s-a dovedit suficienta, bolnavii relatind doar dureri usoare de spate. In timpul procedeului, care dureaza aproximativ 15 minute, nu mai sint de asteptat dureri. La terminarea operatiei, sonda si acul sint extrase, local punindu-se un pansament steril usor.

Dupa operatie

     Pacientul va ramine 2-4 ore sub observatie, dupa care poate parasi clinica. In anumite cazuri este nevoie de o observatie post-operatorie de 24 de ore si aplicarea unui bandaj cervical sau lombar special. Pacientului i se cere sa pastreze un repaus relativ la pat pentru 3-5 zile si sa evite sezutul mai indelungat pe scaun pentru 10 zile. In mod obisnuit, simptomele herniei de disc cedeaza imediat sau progresiv in 2-3 saptamini de la operatie, dupa care, unii pacienti se pot intoarce la munci usoare. Pentru eforturi fizice mai grele repausul postoperator trebuie sa fie mai lung.

     Complicatiile sint rare, ele vor trebui insa abordate in discutia cu medicul operator.

Cine este candidat pentru nucleoplastie?

     Cel mai bun candidat pentru aceasta metoda de tratament este pacientul care sufera de o hernie de disc contenta (inchisa) si care nu a raspuns la terapia conservativa. Semnul tipic al unei hernii de disc contente este durerea de spate care iradiaza intr-un brat sau un picior. Nucleoplastia nu ajuta in herniile de disc deschise sau in hernii de disc insotite de fracturi unde chirurgia deschisa clasica este absolut necesara. Nucleoplastia nu inlocuieste chirurgia clasica, ci o completeaza, oferind solutii in cazurile refractare la terapia conservativa si care nu cer neaparat o interventie deschisa.

     Nucleoplastia a fost folosita pina acum in lume de peste 5 milioane de ori si a dat, la cazurile care au avut o indicatie operatorie corecta, rezultate bune si foarte bune in 85% din cazuri.

Comentarii


Iacobescu

Pot face nucleoplastie și t deja operata de 2 ori

April 6, 2016, 7:13 p.m.
4
0

Puscasu Valentina

Sunt operata de hernie de disc de 6 luni , si am dureri mai mari decat inainte de operatie. Credeti ca Nucleoplastia mai are vreun efect?

Oct. 5, 2016, 7:16 p.m.
15
0

Saptamana Medicala Administrator

Sunati la Clinica de Ortopedie ORTOMED "Alex Bucur", Cluj-Napoca, Republicii 65-67 Tel. 0264-592230 contact@clinicaortomedab.ro

Oct. 5, 2016, 7:28 p.m.
0
1

anamaria

Am dureri la coloana cervicala mari , cu imobilizare - intepenire. Port in permanenta ceva de protectie impotriva celui mai mic curent de aer. rnAcelas lucru se intampla si in regiunea lombara, cu precizarea ca la minime eforturi ale zonei respective apar dureri si raman blocata in pozitia respectiva, apar amorteli ale membrelor inferioare apoi superioare, chiar tot corpul, daca efortul sau miscarea au fost mai intense sau de durata mai mare De mentionat ca, daca nu am intrerupt activitatea la cel mai mic semn de durere, se intampla cele mentionate mai sus.rn In ultima vreme nici ochii nu puteam sa ii mai misc fara durere desi efortul fizic facut anterior nu a fost mare.rnConcluziile RMN (18.01.2018)rnCOLOANA CERVICALA:rn1. Modificara degenerative.rn2.Protuzii discale C4, C5,C6 necompresive.rnCOLOANA LOMBARA: rn1.modificari degenerative. rn2.Fenomene inflamatorii (Modic 1 ) platouri vertebrale L2-L3, L4-L5.rn 3.Compresiunea preforaminala a radacinii L5 drepte prin debord discal posteolateral drept L4.rnMentionez ca la mijlocul lunii decembrie am facut o serie de 10 zile fizioterapie cu ameliorare.rnDupa ultima criza, din urma cu 4 zile, durerile au inceput sa cedeze cu: GRIMODIN 100mg si DORETA 37,5 / 325mg cite un comprimat la 12 ore. rnCe anume pot sa fac pentru a scapa de doreri, a remedia problemele medicale si a duce o viata activa normala?rnLa nevoie pot transmite rezultatul RMN complet. Rog discretiernCu respect

Jan. 30, 2018, 7:56 p.m.
0
0

Dinu Pop

Ma intereseaza aceasta procedura ,va rog sa ma contactati. Va multumesc frumos Pop.

May 6, 2018, 3:34 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha