Artroza este afecţiunea unei articulaţii produsă ca urmare a uzurii cartilajelor. Obezitatea, dar şi boli precum guta sau reumatismul se pot transforma în timp în artroză.
Artroza este o deformare a unei articulaţii, produsă prin uzura progresivă a componentelor ei, începând cu cartilagiul articular. Ea este o augmentare a procesului natural de îmbătrânire a ţesuturilor, produsă de diverşi factori ereditari, inflamatori, biomecanici, exces de greutate, tulburări metabolice, etc. În fazele evoluate ale artrozei este afectat (uzat) nu numai cartilagiul, ci toate componentele articulare, oase, ligamente, tendoane, etc.
RISCURI.
În cazul în care artroza este neglijată în fazele sale incipente, se poate ajunge ulterior chiar la intervenţii chirugicale.
Cum apare artroza
Este vorba de boli ereditare cu afectarea generală a ţesutului conjunctiv, sau specială a ţesutului osteo-cartilaginos, care sunt relativ rare.
Inflamaţiile articulare primare, produse de reumatism, psoriazis, gută, etc., care nu sunt tratate la timp sau corespunzător, evoluează spre artroză.
Modificările axelor membrelor sau coloanei vertebrale, produse prin insuficienţe musculare sau prin traumatisme articulare şi periarticulare, pot duce prin instabilitate sau apăsare inegală, la uzura articulaţiilor.
Supragreutatea şi lipsa de mişcare constituie, de asemenea, cauze importante ale artrozelor.
In principiu, toate articulaţiile corpului omenesc pot fi afectate de artroză. Totuşi, boala apare cel mai frecvent la articulaţiile mari, genunchi, şold, cot, umăr, a coloanei vertebrale, urmate de articulaţiile mâinilor şi picioarelor.
Simptomele artrozei
Există suferinţe articulare comune, care se întâlnesc la aproape toate articulaţiile, cum ar fi durerile la începutul mişcării, la ridicarea din pat sau de pe scaun, care se atenuează pe parcurs, sau durerile la efort îndelungat. Mai târziu, mişcările articulare devin din ce în ce mai dureroase, la orice fel de mişcare.
Alte caracteristici ale artrozei sunt: tumefierea (umflarea) articulaţiei bolnave cu modificări de formă, încălzirea locală, scăderea amplitudinii mişcării, etc.
Diagnosticul artrozei
Istoria bolii şi examenul clinic făcut de medic rămân pietre fundamentale ale diagnosticului de artroză. În precizarea formei şi a gradului de uzură articulară sunt necesare examinări suplimentare, cum ar fi Examenul Radiologic şi Rezonanţa Magnetică (RMN). În anumite cazuri, este necesară pentru precizarea diagnosticului (dar şi pentru tratament) o artroscopie de genunchi, care permite cel mai bine vizualizarea leziunilor din articulaţia examinată şi în acelaşi timp, aplicarea tratamentului necesar, evident, în măsura posibilului.
Progresele tehnice din ultimele decenii permit punerea unui diagnostic precis al formei şi stadiului unei artroze şi stau la baza unui tratament specific şi adecvat, despre care vom vorbi în articolul următor.
Simona
Buna.\r\nArtrostop ce rezultate da in cazul artrozelor?\r\nMultumesc
Sept. 14, 2012, 6:08 p.m.