51
None

Protezarea micilor articulaţii. Protezarea piciorului

      Protezarea la nivelul membrului inferior este mult mai dezvoltată comparativ cu membrul superior, având în vedere utilizarea pe scară largă a protezelor de şold şi genunchi. Cu toate acestea, protezarea la nivelul piciorului (laba piciorului) este doar în stadiul de început.

     Printre cele mai traumatizante boli ale articulaţiilor piciorului se numără artroza la articulaţia gleznei, apărută fie post-traumatic, fie ca urmare a poliartritei reumatoide şi artroza de la nivelul articulaţiei metatarsofalangiene a halucelui (degetul mare de la picior) din cadrul asa-numitei boli Hallux Rigidus. În aceste cazuri, mai ales la persoanele tinere, cu o viaţă activă, o intervenţie chirurgicală soldată cu blocarea intenţionată a articulaţiei respective poate fi considerată un handicap. De aceea, au fost imaginate, iar apoi dezvoltate proteza de gleznă şi proteza pentru articulaţia halucelui.

     Terapia artrozei de la nivelul gleznei presupune, conform Societăţii Americane de Ortopedie a Gleznei şi Piciorului (AOFAS), un  tratament operator şi unul non-operator.

    Tratamentul operator poate fi luat în calcul pentru pacienţii cu simptome algice persistente, în ciuda unui tratament non-operator corect condus. Opţiunile pentru tratamentul chirurgical sunt debridarea articulaţiei gleznei, artroplastia prin distracţie, osteotomiile, artrodeza (blocarea chirurgicală a unei articulaţii) şi endoprotezarea gleznei. În mod tradiţional, artrodeza era considerată opţiunea de ales în stadiile foarte avansate de artroză. Problema este că restricţionarea mişcării consecutive artrodezei mareşte solicitările pe articulaţiile învecinate gleznei, ducând la alte leziuni degenerative.

    Deşi aflată la început, endoprotezarea gleznei este singura care păstrează mobilitatea în articulaţia bolnavă şi poate avea un efect protector în ceea ce priveşte apariţia de leziuni degenerative în articulaţiile vecine, conferind un confort în ceea ce priveşte durerea cel puţin egal cu cel obţinut prin artrodeză. În ultimii ani, endoprotezarea gleznei este tot mai acceptată în rândul chirurgilor ortopezi ca o alternativă viabilă artrodezei de gleznă în cazurile bine selecţionate. La aceşti pacienţi, evidenţele clinice arată că endoprotezarea gleznei eliberează pacientul de durere, şi poate asigura un rezultat funcţional superior faţă de clasica artrodeză.

    O altă articulaţie care poate fi tratată (în cazul artrozei grave) prin implantarea unei endoproteze este articulaţia de la baza degetului mare, indicată în aşa-zisul Hallux Rigidus.

Endoprotezarea, o minune medicală pentru o viaţă normală

     Sistemul osteoarticular (oase şi articulaţii) formeaza scheletul, care susţine corpul uman. Oasele oferă un suport rigid ţestuturilor moi ale corpului, formând pârghii care se mişcă în articulaţii sub acţiunea aparatului muscular. În epoca modernă, odată cu înmulţirea mijloacelor de transport, a activităţilor sportive şi cu creşterea longevitătii populaţiei, acest sistem este afectat deopotrivă de traumatisme, boli degenerative şi sistemice, neoplazii, etc. Orice astfel de afeţiune se răsfrânge în mod direct asupra activităţii zilnice şi implicit asupra calităţii vieţii. Din aceste considerente, a apărut necesitatea de a dezvolta diverse metode prin care să se înlocuiască articulaţiile distruse. Metoda cea mai eficientă o reprezintă, fără echivoc, endoprotezarea.

     Endoprotezarea reprezintă înlocuirea componentelor proprii ale articulaţiei bolnave cu componente sintetice, special concepute după tiparul vechii articulaţii, astfel încât, după introducerea acestora, să rezulte o noua articulaţie care să respecte cat mai fidel atât forma, cât şi biomecanica vechii articulaţii.

Comentarii


fufezan

Am fost diagnost. cu pinteni calcanieni la ambele calcaie.Ma dor foarte tare calcaiele.Am fost la um medic ortoped care mi-a facut infiltratii cu diprophos.La calcaiul drept pintenul este fracturat.Mi s-a spus ca acel cioc se v-adizolva.Va intreb..nu trebui scos pe cale chirurgicala?Va multumesc.

Feb. 21, 2013, 12:05 a.m.
1
2

pohariu

fractura veche -consolidata supramaleolara peroneu sting.Leziuni avansate de vartroza tibio tarsiana stinga,cu ceostoze mari la acest nivel.Mi s-a recomandat artrodeza cu tija stryker.

April 22, 2013, 9:17 p.m.
3
1

alex

se poate inlocui articulatia gleznei si in prelungirea acesteia o mare parte a tibiei la un picior cu osteoporoza si cu dificultati la mers? astfel se poate reda un stil de viata normal cu o forma si lungime normala a osului?

April 22, 2014, 11:45 a.m.
3
0

Bordeianu Ionel

Buna ziua.Am ceva probleme de 2 saptam.cu dureri la glezna la inceput in zona tendonului spate deasupra calcaiului, apoi s-a transferat in zona laterala a gleznei o durere insuportabila si care deranjeaza la mers.Nu este pielea rosie,dar acum 27 am avut o entorsa tratata superficial, acolo ramanand putin umflat.Am fost la reumatolog, voi face o ecografie la zona musculara voi face si analize sa nu fie de natura infectioasa. In luna a 10.2013 am facut analize si m-ia gasit Acid uric 9,17, dar am luat tratament cu milurit 4 luni, sunt HTA gr.1si iau tratament cu Zomen, Ravel si Nebivolol.Astept rezultatul analizelor si ecografiei la glezna sa vad de ce natura este aceasta durere care ma jeneaza la mers.Va multumesc.

June 19, 2014, 12:58 p.m.
0
1

cornelia

Am fost diagnosticată cu artroza de glezna post traumatic, am făcut infiltratii cu diprofhoss dar durerile sunt tot mai acute, mi sa recomandat o operație de artoscopie dar va fi doar o soluție de moment. Medicul a spus ca nu garantează ca voi scăpa de durere. Operație e și costisitoare 3000euro iar în sistemul de stat nu au aparatură necesară acestei invenții. Va rog sfătuiți-ma ce sa fac. Menționez ca am 36 ani

July 5, 2014, 5:10 p.m.
0
2

Saptamana Medicala Administrator

Buna ziua, Pentru a stabili un diagnostic corect avem nevoie de investigatiile pe care le detineti si radiografii recente de glezna.Va puteti programa pentru consultatie la nr.de telefon:0264/592230 sau puteti trimite documentele prin curierat rapid ,un nr.de telefon la care veti fi contactat si 120 lei pretul unei consultatii . O zi frumoasa! Mihaela Trif Relatii cu clientii

July 9, 2014, 10:35 a.m.
1
0

rad

Buna seara ,numele meu este Cosmin am 37 de ani si acum 9 luni am avut un accident in urma caruia m-am ales cu urmatoarele fracturi; fractura maleola tibiala stg,luxatie tibio-astragaliana stg,fractura astragal stg.Interventie chirurgicala la data de 14.03.2017 cu ; osteosinteza de maleola tibiala cu 2 suruburi+saiba+3 brose K,osteosinteza de astragal stang cu 2 suruburi.Mentionez ca am stat cu orteza cat a fost nevoie si nu am calcat pe picior pana mi-a dat voie medicul .Am facut radiografii bilunar rezultatul find favorabil.In data de 06.11.2017 am efectuat un CT cu rezultatul;Fractura cominutiva maleola tibiala mediala si talus;osteosinteza cu suruburi metalice maleola tibiala mediala si talus stg;reactie periostala margine interna 1/3distala tibie stg;artrodeza secundaratibio-talara si calus exuberant si pseudartroza tibiala. Concluzii;Pseudartroza tibiala stg si fractura veche tibi-astragaliana vicios consolidata In data de 09.11.2017 diagnosticul dr.ortoped a fost NECROZA aseptica astragalian stg.Am intrebat ce e de facut mi-a spus blocarea gleznei sau fizioterapie in continuare .Mentionez ca piciorul imi este umflat si calc foarte stramb spre exteriorul talpi si glezna are si miscari anormale + o durere imensa care m-i se amelioreaza doar cu doua ketonal de 150mg pe zi .As vrea sa stiu ce este de facut pentru ca trebuie sa incep lucrul si eu de abia ma misc pentru mine.Multumesc

Dec. 2, 2017, 7:27 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha