56
None

Ecografia cu substanţă de contrast

Diagnosticarea în timp real prin ultrasonografie cu substanţă de contrast în hepatologie

     Ecografia cu substanţă de contrast (CEUS) este utilizată în patologia hepatică pentru evaluarea leziunilor hepatice descoperite întâmplător, în monitorizarea pacienţilor cu ciroză hepatică sau hepatopatii cronice difuze şi a pacienţilor oncologici. Examinarea ultrasonografică cu contrast este urmarea logică a examinărilor neconcludente fără contrast. Examinarea ecografică în timp real cu SonoVue diferenţiază semnificativ leziunile de parenchimul hepatic normal, crescând acurateţea diagnosticului.

     Indicaţiile CEUS în examinarea leziunilor hepatice sunt:

  • caracterizarea leziunilor focale descoperite incidental,
  • monitorizarea pacienţilor cu risc de HCC,
  • evaluarea leziunilor hepatice la pacienţii cunoscuţi cu neoplazii,
  • caracterizarea trombozei de venă portă,
  • evaluarea pacienţilor la care examenul CT, RMN sau anatomopatologic au fost neconcludente.

     SonoVue este o substanţă de contrast cu distribuţie exclusivă la nivelul sângelui, după injectarea i.v., microbulele traversând bariera pulmonară şi ajungând în circulaţia arterială, de unde apoi se elimină prin expiraţie. Durata medie a timpului de înjumătăţire plasmatică prin eliminare este de ~12 min. (80% din SF6 administrată a fost regăsită în aerul expirat după 2 min. de la injecţie şi ~ 100% la 15 min. după aceasta).

     Datorită flexibilităţii înalte a peretelui, microbulele de SonoVue sunt mult mai puternic ecogenice comparativ cu globulele roşii sangvine sau ţesuturile moi. Datorită caracteristicilor fizice (rezistenţa crescută la presiune, stabilitate mare), microbulele de SonoVue generează un răspuns specific nonlinear chiar la o putere acustică scăzută.      La nivel hepatic, dinamica umplerii cu substanţă de contrast a ţesutului hepatic determină apariţia a 3 faze distincte.

     Există caracteristici ale vascularizaţiei în dinamică pentru cele mai frecvente leziuni hepatice, în cele 3 faze: arterială, portală, întârziată:

  • Faza arterială începe la 10-20 sec. postinjectare şi se finalizează la 25-35 sec.
  • Faza portală venoasă începe la 35-45 sec post injectare şi se finalizeaza la 120 sec.
  • Faza întârziată începe dupa 120 sec. şi se finalizează odată cu dispariţia bulelor (240-360 sec.).

     Situaţia hemodinamică individuală a pacientului influenţează timpul intrării în acţiune a celor 3 faze vasculare şi, implicit, timpul de vizualizare.

Avantajele CEUS

      CEUS este noninvazivă, uşor de efectuat, mai ieftină şi se poate repeta fără riscul iradierii sau toxicităţii substanţei de contrast.

     Folosirea substanţei de contrast creşte sensibilitatea în detectarea metastazelor hepatice de la 50 la sută în ecografia fără contrast la 88 la sută în cea cu contrast. CEUS este totuşi inferioară CT în depistarea metastazelor hepatice, dar are avantajul unor reacţii adverse şi contraindicaţii minime şi al repetabilităţii.

    În contextul unei ciroze hepatice, atitudinea în leziunile hepatice nou-depistate depinde de dimensiunea formaţiunii. Pentru nodulii >2 cm, o metodă imagistică cu comportament tipic de HCC este suficientă pentru diagnostic. Pentru nodulii cu dimensiuni de 1-2cm sunt necesare două metode de examinare cu contrast, care să demonstreze comportament tipic de HCC (RMN, CT, CEUS).

     Un studiu german, al lui Strobel şi colaboratorii, desfăşurat pe 1.340 de pacienţi cu leziuni hepatice, a avut printre obiective compararea performanţelor CEUS, CT, RMN în evaluarea nodulilor hepatici şi a ajuns la concluzia că CEUS are valoare similară cu a CT şi RMN în diferenţierea între malign şi benign a leziunilor hepatice nodulare, precum si în diferenţierea între diferite tipuri de leziuni hepatice.

     SonoVue a demonstrat un excelent profil de siguranţă. Nu au existat diferenţe în incidenţă, tipul şi severitatea reacţiilor adverse în cazul utilizării SonoVue, comparativ cu alte substanţe de contrast şi placebo (ser fiziologic). Rata reacţiilor adverse în urma a peste 250.000 de administrări a fost extrem de scăzută (0,061%).

       Reacţiile adverse sunt nongrave, tranzitorii şi se remit spontan. Cele mai frecvente reacţii adverse sunt: cefaleea (2,3%); reacţii locale la nivelul locului de injectare (dureri, senzaţii de arsură, echimoze);  greaţă.

       Mai puţin frecvente sunt: hiperglicemie, parestezii, pervertirea gustului, vasodilataţie, vedere înceţoşată, prurit, dureri abdominale, astenie, dorsalgii. Contraindicaţii: alergie cunoscută la substanţa de contrast, sindrom coronarian acut recent sau boală ischemică instabilă, insuficienţă cardiacă acută sau cronică cls III/IV, tulburări severe de ritm cardiac, şunturi cardiace dr.-stg., HT pulmonară severă, insuficienţă respiratorie, HTA necontrolată terapeutic.

Caracteristici generale ale ecografiei cu substanţa de contrast (CEUS - contrast enhanced ultrasound)

  • Deşi este o investigaţie relativ nouă, s-a implementat rapid în majoritatea centrelor medicale private, datorită beneficiilor sale;
  • Este o tehnică imagistică noninvazivă care oferă o mai bună vizualizare a ecografiei clasice, ajungând până la performanţa CT;
  • Avantajul major faţă de CT este dat de faptul că agentul folosit pentru obţinerea contrastului nu conţine iod şi nu produce reacţii alergice;
  • Dacă în cazul CT există riscul iradierii, ecografia cu substanţă de contrast nu iradiază organismul;
  • Se poate folosi cu succes în examinarea leziunilor hepatice, în studiile de perfuzie a miocardului, în ecocardiografie, vizualizarea vaselor mari (intracraniene, periferice) şi a vaselor mici (din ficat, rinichi, pancreas, sân), aduce informaţii importante în cazul nodulilor tiroidieni;
  • Durează doar 10 minute şi poate fi utilizată la pacienţii cu insuficienţă renală şi hepatică, dar şi la cei cu hipertiroidie;
  • Are contraindicaţii pentru pecienţii cu boli cardiace sau aritmii severe, dar şi pentru femeile însărcinate sau care alăptează;

     Ecografia cu substanţă de contrast se poate efectua în capitală la Clinica Gral Colentina, Sos. Ştefan cel Mare, nr. 19- 21, sector 2, Bucureşti în incinta Spitalului Colentina.

  1. Tel/Fax: 021-317.83.95
  2. Mobil: 0730-025.818

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha