În România, aproximativ 300 de persoane fără adăpost mor an de an în sezonul rece din cauza hipotermiei sau a infecţiilor respiratorii acute, pe fondul temperaturilor joase. Cu o medie zilnică pe ţară de 3 decese în intervalul decembrie-februarie şi de până la 6 morţi prin degerare în nopţile foarte geroase, această iarnă s-a încadrat totuşi în statistica generală a altor ani. Probabil iarna cea mai grea din ultimii 50 de ani, pe care tocmai am străbătut-o, ar fi făcut mai multe victime dacă serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD nu ar fi cules din stradă sau din locuinţe neîncălzite, la nivel naţional zilnic zeci şi chiar sute de oameni pe care i-au transportat în spitale sau locuri special amenajate.
Orice viaţă salvată este importantă. Isteria creată în massmedia în zilele de ninsori abundente, cu persoane rămase izolate în câmp sau în propriile locuinţe acoperite de nămeţi poate că a avut şi părţi bune. Proporţiile dezastrului au fost limitate. Mobilizarea generală produsă de imaginile televizate din locurile cele mai greu încercate au scos din “hibernare” chiar şi responsabilii cu eliberarea căilor publice de acces şi circulaţie.
În final, această iarnă grea nu a schimbat cu nimic lucrurile, în sensul că sacrificiul de vieţi omeneşti nu a fost mai mare dar nici mai mic. La fel cum, oprirea campaniei de vaccinare antigripală nu a schimbat nimic în ceea ce priveşte incidenţa cazurilor de gripă la nivel naţional. Din fericire, absenţa vaccinului nu a avut ca urmare înmulţirea cazurilor de gripă faţă de alţi ani şi nici nu s-a înregistrat vreo epidemie, cel puţin până acum, când ieşim din iarnă.
Părăsim sezonul hibernal doar din punct de vedere calendaristic dar atenţie, nu şi sub aspect meteorologic. Iarna nu şi-a spus ultimul cuvânt aşa că vă recomandăm să vă păstraţi îmbrăcămintea groasă şi capul acoperit. Ar fi păcat să răcim tocmai acum, la început de primăvară, de sărbătorile mărţişorului, de ziua femeii, în zilele de moşi şi babe, de Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevasta sau ziua Bărbaţilor!