47
None

Torticolisul ocular. Poziţia vicioasă a capului copilului ascunde o problemă vizuală?

Ce este torticolisul?

     Cuvântul provine din latinescul “tortus collum”, adică răsucirea gâtului şi implicit o poziţie anormală a capului. Copilul va ţine capul înclinat atunci când priveşte înainte.

Cauzele torticolisului?

     Cel mai adesea, o poziţie vicioasă a capului este pusă pe seama problemelor de tip musculoscheletal (ortopedic), precum contracturi ale muşchilor gâtului ca urmare a unor poziţii vicioase în viaţa intrauterină, anomalii de dezvoltare scheletală, hipotonii musculare etc. La un copil fără astfel de probleme poziţia anormală a capului când priveşte spre înainte are o cauză oculară în 80% din situaţii (torticolis ocular).

     Alte cauze ale poziţiei vicioase a capului sunt: scăderea auzului pe o parte, sau, mult mai rar, o hernie diafragmatică.

     Cauzele oculare care duc la torticolis sunt: diverse tipuri de strabism (strabism vertical, paralizii oculomotorii etc.), nistagmusul ocular¹, ptoza palpebrală², vicii de refracţie necorectate cu ambliopie³. Unele dintre acestea sunt evidente şi sesizate de părinţi, dar altele pot trece neobservate. Poziţiile pe care copilul le poate adopta sunt diverse: capul înclinat spre un umăr, faţa întoarsă spre dreapta sau spre stânga, copilul având privirea orientată în partea opusă, capul “dat pe spate” cu bărbia ridicată privind “printre gene” sau cu bărbia în piept privind în sus.

Când se poate instala torticolisul de tip ocular?  

     În unele situaţii poate să apară înainte de vârsta de 6 luni, dar cel mai adesea e sesizat de părinţi după ce copilul stă în şezut sau începe să meargă. Uneori se instituie tratament prin gimnastică medicală pentru contracturile  musculare ale gâtului, fără a se diagnostica problema oculară. Alteori, torticolisul este remarcat mai târziu, în raport cu necesităţile vizuale crescânde ale copilului, când acesta va înclina sau întoarce capul mai mult, pentru a vedea mai bine.

Cum se tratează?

     Tratamentul se va adresa afecţiunii oftalmologice care a generat această poziţie anormală a capului şi, dacă este instituit corect şi la timp, va duce la vindecare. Un torticolis persistent mai mulţi ani duce la deformări ale coloanei cervicale, contracturi ale muşchilor gâtului sau asimetrii faciale ireversibile. Aceste sechele pot menţine un cap înclinat anormal chiar şi după rezolvarea problemei oculare.

     În concluzie, pentru o dezvoltare armonioasă a copilului trebuie să mergem la un consult oftalmologic precoce. O poziţie vicioasă a capului aparent nesemnificativă poate avea implicaţii serioase din punct de vedere vizual, musculoscheletal şi estetic.

  1.  
  2. ¹Fenomen caracterizat prin mişcări involuntare şi sacadate ale ochilor
  3. ²Pleoapa căzută a unuia sau a ambilor ochi
  4. ³Numită și "ochiul leneș", este o boală a sistemului vizual caracterizată prin slăbirea simțitoare a vederii  

Comentarii


coman catalina

Buna ziua ! Sunt Catalina din Calarasi si am o problema cu baetelu meu de 6 luni si are la ochii colobomul irian .. iar acum sunt ingrijorata cand se uite la noi isi tine capul intr-o parte pe partea dreapta ..noi avem il calarasi pediatrici dar nu este oftamolog ..ma duc maine sa vedem despre ce este vorba. va multumesc !

June 27, 2016, 1:14 p.m.
1
0

gabriela birlea

Pentru o astfel de problema ar fi bine sa fie examinat de un oftalmolog pediatru pentru a depista daca are asociat si dioptrii si cum se dezvolta vederea pe fiecare ochi in parte.

June 27, 2016, 7:41 p.m.
2
0

Saptamana Medicala Administrator

Eu rekomand klinika Oftapro din Bukarest

June 27, 2016, 9:41 p.m.
0
0

radut costel

Buna ziua! am o fetita de 5 ani cu torticolis congenital care nu a fost tratata corespunzator,iar in afara de asta ne confruntam si cu un strabism, care dupa parerea medicilor oftalmologi de aici din rosiorii de vede, spun ca nu se poate remedia prin exercitii sau ochelari.Va rog sa imi spuneti ce putem face,refuz sa cred ca nu mai exista nicio solutie.Va multumesc !

Aug. 24, 2016, 9:03 a.m.
0
0

radut costel

Buna ziua! am o fetita de 5 ani cu torticolis congenital care nu a fost tratata corespunzator,iar in afara de asta ne confruntam si cu un strabism, care dupa parerea medicilor oftalmologi de aici din rosiorii de vede, spun ca nu se poate remedia prin exercitii sau ochelari.Va rog sa imi spuneti ce putem face,refuz sa cred ca nu mai exista nicio solutie.Va multumesc !

Aug. 24, 2016, 9:09 a.m.
0
1

Saptamana Medicala Administrator

Va sugeram sa contactati clinica oftalmologica Oftapro din Bucuresti, specializata in strabism si oftalmopediatrie. Tel. 021 252 52 01 / 021 252 52 17 / 031 8057824

Aug. 24, 2016, 10:12 a.m.
0
0

Georgi

Bebelusul meu de 7 luni uneori inclina capul spre dreapta fata sau spate credeti ca e normal ?

March 4, 2017, 1:21 a.m.
0
0

gabriela birlea

Buna ziua,\r\n\r\nTorticolisul de cauza oculara, chiar daca se poate instala treptat, isi va mentine tendinta in sensul in care copilul va prefera aceeasi pozitie de fiecare data. \r\nPentru miscarile pe care le descrieti , va sfatuiesc sa consultati un pediatru care sa analizeze dezvoltarea motorie a copilului.

March 6, 2017, 6:51 p.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha