3
None

Operaţia fără durere - managementul perioperator

     Managementul durerii postoperatorii este în acest moment o preocupare de prima linie în întreaga lume. Statisticile arată că, dincolo de teama pentru rezultatul final al intervenţiei chirurgicale, pacienţilor le este teamă de durerea postoperatorie.

     Durerea reprezintă, conform IASP (International Association for the Study of Pain), „o experienţă senzorială şi emoţională neplăcută, asociată cu o leziune tisulară actuală sau potenţială sau descrisă în termeni echivalenţi unor asemenea stări”.

Cum apare durerea?

     Durerea are un mecanism complex de formare şi transmitere. Acesta se formează la nivelul plăgii operatorii, unde există o serie de receptori numiţi nociceptori, stimulul dureros este transmis prin fibre nervoase (fb Abeta, fb Adelta, fb C) către măduva spinării, unde are loc un prim proces de modulare a durerii, prin intermediul unor mediatori specifici (subst. P, GABA), după care se propagă prin tractul spinotalamic şi spinoreticular şi ajunge la nivel cortical, unde are loc percepţia şi interpretarea senzaţiei dureroase.

     Percepţia asupra durerii poate fi modulată de comportamentul afectiv al pacientului, concentrarea asupra durerii creşte intensitatea acesteia, în timp ce gândirea pozitivă o ameliorează.

     Este absolut evident faptul că o experienţă neplăcută legată de durere modifică percepţia pacientului, creşte gradul de anxietate a acestuia, cu efecte negative asupra calităţii vieţii şi, nu în ultimul rând, asupra procesului de vindecare.

     De aceea, obiectivul nostru este ”OPERAŢIA FĂRĂ DURERE”.

     Este vorba, de fapt, despre managementul perioperator, care începe încă din momentul vizitei preanestezice şi include totalitatea tehnicilor utilizate pentru controlul durerii induse de gestul chirurgical, dar şi terapia simptomatică menită să controleze simptomele disconfortante frecvent întâlnite după operaţie (greaţă, vomă, prurit, constipaţie), la fel ca şi recuperarea rapidă postoperatorie.

     Pentru atingerea acestui obiectiv, o primă etapă este evaluarea perioperatorie şi anticiparea strategică a analgeziei postoperatorii, ţinând cont de:

  • tipul de intervenţie;
  • evaluarea severităţii durerii postoperatorii - cu ajutorul scalelor numerice şi vizuale (scoruri de durere);
  • condiţii medicale asociate (ex: probleme respiratorii sau cardiace, alergii etc.);
  • calcularea raportului risc/beneficii pentru tehnicile disponibile;
  • preferinţa pacientului sau experimentele dureroase anterioare.

     Următoarea etapă constă în pregătirea pacientului şi presupune:

  • ajustarea sau recomandarea de a continua tratamentul cu acele medicamente a căror retragere provoacă sindromul de abstinenţă;
  • tratarea anxietăţii şi durerii preexistente;
  • premedicaţia;
  • educarea pacientului şi a familiei - datele din literatura de specialitate indică faptul că dozele de analgetice utilizate sunt mai mici la acei pacienţi care au primit educaţie preoperatorie şi de patologie asociată.

     În funcţie de tipul intervenţiei chirurgicale, anesteziile care pot fi utilizate sunt: anestezie generală, anestezii loco-regionale (rahidiană, peridurală, blocuri nervoase) sau combinate (AG + peridurală).

      De altfel, tratamentul durerii postoperatorii începe încă din timpul intervenţiei chirurgicale (analgezie preemptivă), prin utilizarea, la sfârşitul operaţiei, a unor combinaţii medicamentoase menite să asigure controlul durerii imediat după operaţie.

      În perioada postoperatorie imediată (primele 24 h), utilizăm cu succes terapia multimodală a durerii.

    Cu ajutorul formularelor de durere, după modularea corectă a intensităţii durerii, se administrează combinaţiile de medicamente din diverse clase (opioizi, AINS, paracetamol), care, acţionând prin mecanisme diferite, asigură o analgezie superioară, cu efecte adverse minime.

      Extrem de eficientă în controlul durerii este analgezia peridurală, larg utilizată la gravide în postoperator după operaţia cezariană, dar nu numai.

    Pentru viitor, alături de metodele farmaceutice de tratament al durerii, vom lua în calcul şi utilizarea altor metode (hipnoterapie, electroacupunctură), care, de-a lungul timpului, şi-au dovedit eficacitatea atât în tratarea durerii acute cât şi în durerea cronică, neuropată.

Comentarii


daniela

Dna doctor. La teorie stati bine, la practica stati rau. Ati uitat sa scrieri , cat de mare este desconsiderarea pe care o aveti de fapt, fata de pacienti !

March 27, 2012, 3:53 p.m.
2
2

Elena

Jos palaria pentru doamna dr, este de departe un profesionist!

March 30, 2012, 5:27 p.m.
1
1

GIGI HANGAN

Daniela are dreptate d-na dr. este specialista in aroganta si desconsiderare. Desi mi-am platiti interventia la medlife, nu recomand cuiva sa-si opereze nici macar pisica acolo, m-au tratat ca pe ultima zdreanta si profesional si uman. rusine d-na doctor.

April 22, 2014, 4:54 p.m.
1
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha